En Sıcak Konular

''Çözümün anahtarı bölgesel işbirliği''

12 Aralık 2013 13:05 tsi
''Çözümün anahtarı bölgesel işbirliği'' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 29. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Dünyada yaşanan ekonomik sorunların çözümü için temel anahtar niteliğinde olan bölgesel işbirliği, günümüzde çok büyük bir öneme sahiptir” dedi.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,  Ermenistan’ın başkenti Erivan’da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 29. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katıldı.
 
Davutoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, Ermenistan’ı KEİ Başkanlığı sırasında yürüttüğü başarılı faaliyetlerinden dolayı tebrik etti. KEİ’nin kurulmasından bu yana geçen 21 yılda uluslararası toplumun bölgeye ilgisinin gittikçe arttığını belirten Davutoğlu, teşkilatın bölge barışına ve Karadeniz’deki tüm ülkelerin yakın ilişki kurmasına katkı sağladığını vurguladı.
 
“Dünyada yaşanan ekonomik sorunların çözümü için temel anahtar niteliğinde olan bölgesel işbirliği, günümüzde çok büyük bir öneme sahiptir” diyen Davutoğlu, KEİ’nin oldukça stratejik bir bölgede olgunlaşan bir teşkilat olduğuna ve bu bağlamda hem Asya ile Avrupa arasında kurulacak köprüde önemli rol oynayacağına hem de Balkanlar ile Kafkasları hayati ulaşım ve ticaret projeleriyle birbirine bağlayarak Karadeniz’i bir barış alanı haline dönüştürecek paha biçilemez bir araç olduğuna dikkati çekti.
 
Avantajlarına rağmen KEİ’nin tüm potansiyelinin henüz ortaya çıkarılmadığının altını çizen Davutoğlu, teşkilatın sürekliliğini ve görünürlüğünü sağlamak için üye ülkelerin ilişkilerini her düzeyde daha da iyileştirmesi gerektiğine işaret etti.
 
Teşkilatın kurucu üyesi olarak Türkiye’nin KEİ’nin tüm çaba ve etkililik ile görünürlüğü artırma hedefi taşııyan girişimlerini desteklediğini ifade eden Davutoğlu, küresel ekonomideki sorunlar ve yüksek işsizlik oranlarının tüm Avrupa ülkelerini tehdit ettiğini ve böyle bir iklimde KEİ üye ülkelerinin kaydettiği görece yüksek büyüme oranlarının da kendilerini yüreklendirdiğini söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti:
 
“Paylaştığımız konuların ilerlemesinde ekonomik ortaklık bir anahtar görevi görmektedir. Geçen yıl benimsediğimiz yeni ekonomi gündemi ve eylem planı bize birliğimizi güçlendirmek için yeni fırsatlar sunmaktadır. Küresel ve bölgesel düzeyde yeni mücadele alanları ve fırsatlar sağlamak için bu gündem ve eylem planını desteklemeli ve yüksek düzeyde uygulanmasını sağlamalıyız. Ekonomik büyümede temel itici güç olarak ticaretin rolü son yıllarda önemli derecede artmıştır. KEİ üye ülkeleri olarak, yeni iş alanları ve daha iyi fırsatlar yaratacak ticari ortaklığımızı geliştirmeliyiz. Ticari ortaklık meselesi, yüksek öncelikli bir konu olarak görülmeli ve bu yöndeki çabalarımız ikiye katlanmalıdır.  
 
Bölgemiz yaklaşık 20 milyon kilometrekarelik yüzölçümü, 330 milyonu aşan nüfusu ile sadece 300 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahiptir. Bu, bizim barındırdığımız potansiyelden çok daha azdır. Bölge, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 8’ini temsil etmektedir. Ticaret alanında çok daha geniş kapsamda ileri adımlar atılabileceği açıktır. Gerçek potansiyelimize ulaşmak için çabalarımız yoğunlaşmalıdır. Böyle yaparak, küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerinden de korunmuş olacağız.”
 
KEİ 29. Dışişleri Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda dönem başkanlığı 6 aylık süreliğine Ermenistan’dan Bulgaristan’a geçti.
 
Toplantı çerçevesinde Davutoğlu, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin ile ikili görüşme yaptı.
 
Bu arada, toplantının yapıldığı otelin önüne gelen bir grup, 1915 olaylarına ilişkin iddiaları protesto etti.

aa


Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,654 µs