iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

'O kadar hızlı çekiliyor ki, ülkeler başsız tavuklar gibi birbirine çarpıyor!'

12 Aralık 2013 10:45 tsi
'O kadar hızlı çekiliyor ki, ülkeler başsız tavuklar gibi birbirine çarpıyor!' ABD'ye alışmak sevmekten zormuş. iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Amerika'nın öncelikle Ortadoğu olmak üzere bölgeden "gönüllü" çektiği "etkisi", bu coğrafyadaki tüm ülkeleri "yeni dengeler" ve "sığınacak sıcak kutup"lar arayışına itiyor.

ABD'nin geride köklü sorun bırakmama-İsrail ve Filistin barışı, İran'la ilişkilerin düzeltilmesi, vb.-henüz tam anlamıyla gönül rahatlatmasa da, yakın zamana kadar aralarında ciddi çekişme ve sorunlar bulunan ülkelerin birbirine-en azından-kızdıracak hamleler yapmalarını sağlıyor.

Ancak asıl mesele "yeni düzen"in ana güç arterlerinin nasıl oluşacağı ve diğerlerinin de buna göre nasıl pozisyon alacakları.

Bu noktada manevra alanı en zorlanan ülkeler; İsrail, Suudi Arabistan, diğer Körfez ülkeleri olarak görülüyor. Bu ülkelerin İran'la sorun yaşıyor olmaları, ABD'nin Tahran'la yakınlaşmasından sonra şok etkisi yaratsa da, Tahran hem Körfez ülkelerine kapılarını hemen açmış, yakınlaşma adımları atmış hem de İsrail'e karşı yüksek sesle konuşmamaya başlamış durumda.

Zorlar, kolaylar...

Diğer yandan, İsrail yönetimi de bugüne kadar İran'a en ağır ithamlarda bulunan iktidar oyuncularını soğutup, yerine ülkenin "akil adam"ı Şimon Peres'i sahaya sürmüş görünüyor.

Ankara ise Suriye'den yanan ağzını hızla tedavi etmiş görünüyor. Bağdat ve Erivan adımları bunun ciddi ve hızlı reaksiyonları. Keza Türkiye, İran konusunda diğer tüm ülkelerden daha geniş manevra alanına sahip.

Tabii bir de Rusya konusu var. Moskova artık bölgede daha etkin ve yükselen bir imaja da sahip. Bu yüzden ülkeler Rusya'ya göre de duruşlarını ayarlamaya çalışıyorlar. Ancak öyle veya böyle ABD'nin bölgeyi "terk etmeden" bölgeden çekilişi herkesi az veya çok sersemletmiş durumda. Alışmak için de hayli zaman gerekecek.

www.iyibilgi.com

 



Bu haber 3,006 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,075 µs