En Sıcak Konular

Suriye muhalefetine ABD yardımı kesildi

12 Aralık 2013 09:47 tsi
Suriye’deki iç savaş 1000’inci gününü geride bırakırken ABD, Suriyeli muhaliflere yaptığı tüm gıda, tıbbi malzeme, taşıt gibi silah dışı yardımları durdurma kararı aldı. Karar, ülkenin kuzeyindeki bazı önemli bölgelerin radikal grupların eline geçmesinden

ABD, Suriye’nin kuzeyindeki bazı önemli karargah ve depoların kontrolünün Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) Suriye İslam Cephesi’ne geçmesi üzerine, öldürücü nitelikte olmayan tüm malzeme yardımını durdurdu.  6 silahlı grubun oluşturduğu İslamcı Cephesi’nde El Kaide yer almıyor. ABD, muhaliflere gıda, tıbbi malzemeler, taşıtlar ve iletişim araç gereçleri yardımında bulunuyordu.

Reuters’a konuşan ABD Ankara Büyükelçiliği’nden bir yetkili, Washington yönetiminin yardım sevkıyatını tamamen kestiğini ancak diğer yardım kuruluşlarının yardımlarının devam edeceğini belirtti. Yetkili, muhaliflere verilmiş olan malzeme ve araç-gerecin kimin elinde olduğunu belirlemek için envanter çalışması yapıldığını söyledi.

MUHALİFLER TEPKİLİ

Aynı yetkili, bu durumun insani yardım gönde-rilmesini etkilemediğini çünkü bu tür yardımların uluslararası örgütler ve sivil toplum kuruluşları eliyle iletildiğini belirtti. Suriyeli muhalifler ise bu adımın diğer kuruluşların yardımlarını da olumsuz yönde etkileyeceğini kaydetti.

Türkiye kapıyı kapattı

Suriye’nin kuzeyinde İslamcı gruplarla Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Hatay’daki Cilvegözü Sınır Kapısı kapatıldı. Suriye’den Türkiye’ye yaya geçişlerine izin verilirken, Türkiye tarafından sınır geçişi yasaklandı.

Sınır kapısının araç trafiğine kapatılmasının ardından yaklaşık 10 kilometrelik TIR kuyruğu oluştu. Öte yandan, Genelkurmay Başkanlığı, Yayladağı tarafında sınıra doğru yaklaşan Suriye’ye ait bir SU-24 uçağı nedeniyle, devriye görevi yapan iki F-16 uçağının bölgeye yönlendirildiğini açıkladı. Söz konusu hava aracının, sınıra 5 deniz mili kala geri dönerek bölgeden uzaklaştırıldığı belirtildi.

İngiltere de yardımı kesti

ABD’nin ardından İngiltere de benzer bir karar alarak, Suriye’nin kuzeyindeki muhaliflere silah dışı yardımı durdurdu. İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği’nden bir sözcü, AFP’ye, “Durum netleşmeden herhangi bir malzeme göndermeyi planlamıyoruz” dedi.

BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,238 µs