En Sıcak Konular

Kanada, NSA için 20 ülkeyi dinlemiş

11 Aralık 2013 16:31 tsi
Kanada için elektronik dinleme yapan CSEC, Amerikan istihbaratının hazır olmadığı ülkeleri dinleyerek bilgileri paylaşmış

 Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski analisti Edward Snowden’ın ifşaatları ile başlayan ABD'nin dinleme skandalı, her geçen gün yeni bilgi ve belgelerle derinleşiyor.

Kanada’nın resmi yayın kuruluşu CBC’ye ulaşan Edward Snowden’in raporuna göre, NSA’nın 2010 yılında Toronto’da yapılan G20 Zirvesi’ne katılan tüm liderleri Kanada’nın istihbarat kuruluşu CSEC ile birlikte dinlediğini açıklamasının ardından, Amerikan istihbarat kuruluşunun Kanada ile yeni bir işbirliği daha ortaya çıktı. Snowden’in son açıklamasına göre Kanada, NSA için 20 ülkede dinleme gerçekleştirdi.

CBC’de “aşırı hassas operasyonel bilgiler” içerdiği için tamamı açıklanmayan rapora göre, NSA tarafından seçilen 20 kadar “yüksek öncelikli ülke”, Kanada’nın NSA’sı olarak da bilinen Kanada İletişim Güvenliği Kurumu’nca (CSEC) dinlendi veya izlendi.

Haberde, CSEC'in,  ''NSA’nın hazır olmadığı bölgelerde bilgi paylaşımı gerçekleştirdiği'' ileri sürülürken, iki teşkilat arasındaki ilişkiyi ''çok yakın operasyonel birliktelik” diye tanımlandı.  Haberde yer alan rapora göre, ''her iki taraf da bunu geliştirmek ve güçlendirmek istemektedir. CSEC ile istihbarat alışverişi, ulusal ve uluslararası hedefleri kapsar” ifadesi kullanıldı. CBC’ye ulaşan 4 sayfalık raporda Edward Snowden’in, “CSEC, ileri bilgi toplama, işleme ve analiz için gizli kaynakları NSA için açtı” bilgisinin bulunduğu kaydedildi.

Edward Snowden’in son açıklamaları ülke gündemine otururken, konunun, Başbakan Stephen Harper ve  Ana muhalefet Partisi Lideri Thomas Mulcair’in Mandela’nın cenaze töreni için gittikleri Güney Afrika’dan dönüşlerini izleyen ilk parlamento oturumunda tartışılması bekleniyor.



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,129 µs