En Sıcak Konular

''Sigara dumanı, insan hakları ihlalidir''

11 Aralık 2013 11:31 tsi
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Karaman'dan "sigara" değerlendirmesi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman “Sigara içmeyen bireyin başkasının sigara dumanına maruz bırakılması bir insan hakkı ihlalidir. Kişinin temiz hava solumasının önüne geçmek onu sağlıklı yaşam hakkından mahrum etmektir” dedi.
 
“10 Aralık İnsan Hakları Günü” dolayısıyla bir açıklama yapan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, “Pasif içiciliğin; başkalarının içtiği sigara dumanına veya sigara dumanı içeriğinde bulunan kimyasal maddelere maruz kalmak olarak tanımlandığını belirtti. Karaman, “Kendisi sigara içmeyen birinin sigara dumanına maruz bırakılması bir insan hakkı ihlalidir” dedi.
 
Dünya genelinde her 100 ölümden biri pasif içiciliğe bağlanıyor. Bu da yılda 168 bini çocuk olmak üzere 600 binden fazla kişinin pasif içicilikten dolayı öldüğü anlamına geliyor. Bu sayıya aktif içicilikten her yıl ölen 5,1 milyon kişi eklendiğinde sigaradan ölenlerin sayısı 5,7 milyona çıkıyor.
 
Tahminlere göre, ev içinde sigara içen anne babalarından kendilerini koruyamayan çocuklar pasif içiciliğin birinci kurbanları oluyor. Pasif içicilikte ölenlerin yüzde 28’i çocuklardan oluşuyor.
 
Sigara içilen evler, otomobiller, trenler, kahvehaneler vb. ortamların sigara içmeyenleri pasif içici durumuna getiren yerler olduğunu belirten Karaman, şunları kaydetti:
 
“Sigara içen kişinin sigara dumanından pasif içiciler ciddi zarar görmektedir. Tütün dumanında 60’ın üzerinde kansere neden olan kimyasal madde bulunmaktadır. Sigara kullanmayan kişinin sigara dumanına maruz kalması halinde solunum yolları rahatsızlıkları, gözlerde yanma, öksürme, baş ağrısı ve dikkat azalması gibi olumsuz etkiler ortaya çıkar.”

trthaber


 

Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,529 µs