En Sıcak Konular

Ekonomi tüketim ve özel sektörle büyüdü

11 Aralık 2013 11:16 tsi
Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde reel olarak yüzde 4,4 büyüdü. İlk 9 aylık büyüme de yüzde 4 oldu. Üçüncü çeyrekte özel sektör yatırım-larındaki reel artış dikkat çekerken, imalat sanayi güçlü performans gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı üçüncü (temmuz-ağustos-eylül) çeyreğiyle ilgili gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar, vatandaşın tüketim harcamalarının büyümeye etkisinin sürdüğünü, özel sektörün yatırıma yöneldiğini, imalat, bankacılık ve inşaat sektörlerinin de olumlu katkı yaptığını ortaya koydu.

Ayrıca ekonomi 16 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Yılın üçüncü çeyreğinde GSYH reel olarak yüzde 4,4 büyürken, ekonominin büyüklüğü de reel olarak 33 milyar liraya çıktı. Ekonomik büyüklük cari fiyatlarla 414,5 milyar liraya, dolar olarak da 211,2 milyar dolara ulaştı.

İmalat ve bankacılık

Üçüncü çeyrekte reel büyümeye iktisadi faaliyet kolları açısından en büyük katkıyı yüzde 4,9 ile imalat sanayi verdi. Bunun yanı sıra inşaat yüzde 8,7, içinde bankacılığın da olduğu mali aracı kuruluşlar yüzde 11, toptan ve perakende ticaret yüzde 5,5 büyüdü. Tarım sektörü de yüzde 2,9 büyürken, madencilik sektörü yüzde 2,5 küçüldü.

Devlet gideri kıstı

Reel büyümeye harcamalar açısından bakarsak, üçüncü çeyrekte yerleşik ve yerleşik olmayan hane halkının yurtiçi tüketimi yüzde 4,8, yerleşik hane halkı tüketimi yüzde 5,1 arttı. Devletin nihai tüketim harcaması ise ikinci çeyreğe göre çok yavaşladı ve yüzde 0,6 arttı. Bu kapsamda maaş ve ücretler yüzde 3,6 yükseldi.

‘Özel’ yatırım yaptı

Yatırım (gayri safi sabit sermaye oluşumu) harcamalarında ise az da olsa iyileşme görüldü.  Toplam yatırım harcamaları reel olarak yüzde 6 arttı. İlk iki çeyrekte reel olarak düşen özel sektör harcamaları bu kez yüzde 5,3 yükseldi. Devletin harcaması da yüzde 9,1 arttı.

Avrupa’da lideriz

Türkiye, yüzde 4,4’lük büyüme oranıyla Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkenin lideri oldu. Aynı dönemde Romanya yüzde 4,1, Letonya yüzde 3,9 büyüdü.

9 ayda yüzde 4 büyüme, hedefi yakınlaştırdı

İlk 9 ayda reel büyüme yüzde 4 gibi dikkat çekici bir orana ulaştı. Bu sayede, yılın tümü için son orta vadeli programda (OVP) revize edilen yüzde 3,6’lık hedefe ulaşma konusunda umutlar çoğaldı. İlk 9 ayda GSYH sabit fiyatlarla 91,2 milyar liraya ulaşırken, bu cari fiyatlarla 1 trilyon 154 milyar lira, dolar bazında da 619,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Öte yandan ikinci çeyrek büyümesi yüzde 4,4’ten yüzde 4,5’e revize edildi.




Türkiye sanayi ülkesi

*Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: Bu büyüme OVP’nin 2013 yılı büyüme tahmini ile uyum gösteriyor. Ayrıca uygulanan isabetli işgücü politikalarıyla geçen yılın aynı dönemine göre ilave 593 bin kişiye istihdam sağlandı.

*Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: Büyümede imalat sanayinin çok önemli katkısı var. Türkiye’nin bir sanayi ülkesi olması son derece önemli.

*Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Dış konjonktürdeki gelişmeler dördüncü çeyrekte büyümemizi olumlu etkileyecek. 2013 genelinde büyüme yüzde 4’e yakın olabilir.

*İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan: Açıklanan son rakamlar, ekonomide yüzde 4’lük büyümeye yakın bir büyüme performansının sürdüğüne olan inancımızı perçinlemiştir.

*İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar: Bu büyüme iş aleminin geleceğe güvenle baktığını gösteriyor.

*Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Çiftçimiz yaz, kış, gece, gündüz demeden üretimini sürdürüyor; tarımda büyümeyi sağlıyor, ülke ekonomisinin istikrarına katkıda bulunuyor.

BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,475 µs