iyibilgi Ankara iyibilgi Ankara

En Sıcak Konular

Ne zaman gideceğini niye sormuyorsunuz?

4 Aralık 2013 10:31 tsi
Ne zaman gideceğini niye sormuyorsunuz? Esad'ın Suriye'nin başından ne zaman gideceğini artık kimse sormuyor. Hoş, şu sıralar gitmesi de beklenmiyor. Ama ne zamana kadar 'kalacağı' belli. Yani ne zaman gideceği belli mi? Yok.. Biraz karışık... iyibilgi Ankara

Suriye krizinin patladığı ilk andan neredeyse günümüze kadar Ortadoğu’nun en popüler sorusu, “Esad ne zaman gidecek”ti. Artık bu soru sorulmuyor. Hatta en çok “gitsin” diyen ülkeler bile sessiz. Amerikan ve Rus manevraları sayesinde gitmesi bir yana Esad’ın kalabileceğine ilişkin şüpheler de iyice artmış durumda.

Beşar Esad’ın Şam’da ne kadar kalacağına ilişkin alenen dillendirilmeyen ama ortak kanaat, Suriye’nin geleceğine ilişkin önemli bir aşama olacak ve katılımcıların nasıl olacağı bile uzun tartışmalar yaratan, sık ertelenen Cenevre-2 toplantısına kadar Esad’ın yerinde kalacağı, hatta somut sonuç çıkmaması halinde-çok muhtemel-yeni toplantıya kadar iktidarda kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Burada Esad’ın gitmesini geciktiren ve gideceğini kesinleştiren birer analiz bulunuyor. Esad sonrası dönemde Suriye’nin nasıl bir hal alacağı korkusu herkesin ama özellikle de ABD ve Rusya’nın endişesi. Üstelik muhalefetin dağınık ve tehlikeli hali de bu korkuyu büyütüyor.

Ancak bu başat gerekçeye dayanarak Esad’ın iktidarda kalması da mümkün değil. Bunun en somut ipuçlarından biri de, kısa süre önce ilk kez Esad’ın BM yetkilileri tarafından “savaş suçu” işlemekle suçlanması. Bu suçlamadan sonra Esad’ın tutunması zor.

Yani, o soru, “Esad ne zaman gidiyor”un somut sayılabilecek bir yanıtı artık var. Cenevre-2’de (ya da kaç olursa) şartları ne olursa olsun atılacak bir imzadan sonra!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,777 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,753 µs