En Sıcak Konular

Açıkta kalan Suriyelileri bildirin

3 Aralık 2013 16:48 tsi
İstanbul Valisi Mutlu, İstanbullular'dan, soğuk hava koşulları nedeniyle üzücü olayların yaşanmaması adına, sokaklarda yaşayan Suriyeli sığınmacıları bildirmelerini istedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, sosyal paylaşım sitesi "Twitter" üzerinden İstanbullulara, soğuk hava koşulları nedeniyle açıkta kalan Suriyeli sığınmacıları bildirmeleri konusunda çağrıda bulundu.

Vali Mutlu, tweetlerde, Suriyeli sığınmacıların meskensiz olarak, açık alanlarda konaklamalarının bir süredir herkesin dikkatini çektiğini belirtti.

Açıkta kalan ailelerle görüştüklerini, bu ailelerin, ısrarlara rağmen Türk Kızılayı tarafından hazırlanan kamplara gitmeyi tercih etmediğini aktardı. Mutlu, kış şartları nedeniyle 7 aileyi Pendik'teki Kızılay kampı alanında konaklamaya ikna ettiklerini kaydetti.

Vali Mutlu, olumsuz olayların yaşanmaması adına İstanbullulara da çağrıda bulunarak, açıkta kalan Suriyeli sığınmacıları Emniyetin "155", İstanbul Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün "0212 455 56 67" telefonuna ve kendisine Twitter hesabından ulaşabileceklerini bildirdi.

İstanbul Valisi Mutlu'nun mesajları şöyle:

"Suriyeli geçici sığınmacıların şehrimizde meskensiz olarak, açık alanlarda konaklamaları hepimizin dikkatini bir süredir meşgul etti. Bu durumdaki sığınmacılara sürekli olarak, devletimizin Kızılay vasıtasıyla hazırladığı kamplara kendilerini götürebileceğimizi anlattık. Ancak ısrarla yaptığımız bu yönlendirici yardım tekliflerimize olumsuz yanıt verilerek, kamplara gitmeyi kesinlikle tercih etmediler. Yaklaşan kış şartları, soğuyan havalar nedeniyle doğabilecek olumsuzlukları düşünerek yeni bir inisiyatif geliştirmemiz gerekti. Pendik'teki hazır olan Kızılay Kampı'nın yanı sıra Tuzla ilçemizde bitirilen Lojistik Merkezimizi de takviye ederek meskensizlere hazırladık. Açıkta kalan sığınmacılara 10 günden bu yana hazırladığımız bu yerlere yerleştirilmeleri konusunda sürekli çağrılar yapıldı. Bilhassa kış şartlarında açıkta kalmalarının sağlıkları ve misafirperver toplumumuzun vicdanında kabul edilemez olduğu iyiniyetle anlatıldı. Bunun sonucunda 7 aile toplam 34 kişi, Pendik kampımıza rızaen yerleştirilmiş olup, Kızılayımız tarafından tüm ihtiyaçları karşılanmaktadır. Kampa yerleşmek istemeyen diğer geçici sığınmacılar ise kendi istek ve imkanlarıyla açıkta kalmaya son verip muhtelif tedbirlere yöneldiler. Konu halen gündemimizde ve sürekli takibimizde olmaya devam edecek, açıkta kalmalara ve olumsuz görüntülere fırsat verilmeyecektir. Devletimiz ve misafirperver, yardımsever halkımızın yardım ve ilgisi sığınmacılara sunulmaya devam edilecek fakat olumsuzluklar izlenecektir. Değerli İstanbullulardan da bu konuda dikkat beklediğimizi özellikle, gene de açıkta kalmak isteyecek kişileri bildirmelerini bekliyoruz. Bu konuda Emniyetin 155 nolu ve İstanbul AFAD Müdürlüğünün 0212 455 56 67 telefonu ile bana Tweeter hesabımdan ulaşabilirsiniz.Teşekkürler."

Dr. Kemal Demir Gençlik Kampı

AA ekibi, 200 kişi kapasiteli Dr. Kemal Demir Gençlik Kampı'nda kalan çoğunluğu çocuk 57 Suriyeli'nin yaşam koşullarına tanık oldu.

Kampta konaklayan ailelerin büyük bölümünü Suriyeli Türkmenler oluşturuyor. Genç ve orta yaşlı erkekler ile eş ve çocuklarından oluşan bu ailelerin, İstanbul'a iş bulma umuduyla bir kaç ay önce geldikleri belirtiliyor.

Suriyeli sığınmacılar, Türk Kızılayı'nın tatil yapma imkanı bulunmayan gençleri yaz aylarında ağırladığı kampın odalarında kalıyor. Odalarda, ranzalar ve banyo bulunuyor. Suriyeliler'in yemek ihtiyaçları, ortak yemekhaneden karşılanıyor. Kıyafetler, ortak çamaşırhanedeki makinede yıkanıyor.

Çocuk bezi ve süt istiyorlar

Kampta kalan 4 çocuk annesi Nuran Cuma, kucağında1 ay önce doğan çocuğuyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz mecbur kaldık geldik. Halep'te oturuyorduk. Allah bize fırsat verdi, geldik. Yüzlerce insan gelirken biz de geçtik. Savaş var diye geldik. İş kalmadı, güç kalmadı. Çok insan öldü" diye konuştu.

Babası ve annesinin halen Suriye'de bulunduğunu kaydeden Nuran Cuma, "Barış olursa gideriz. Suriye bizim vatanımız" diye konuştu. Cuma, özellikle süt ve çocuk bezi ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Her işi yaparız

Kampta kalan Faysal Cuma ise her işi yapabileceklerini belirterek, iş aradığını söyledi.

"İstanbul'daki diğer Suriyeliler neden kampa gelmek istemiyor?" şeklindeki soruya, Faysal Cuma, "Korkularından gelmiyorlar. Bizi görenler inanıp, gelecek. Sürekli bizi telefonla arayıp buradaki durumu soruyorlar" yanıtını verdi.

Kamptaki kadınlardan Hoziye Ali, Türkiye'ye 2-3 ay önce geldiklerini belirterek, "Halep'te oturuyorduk. Sınırı kaçak olarak geçtik. Önce Gaziantep'e, daha sonra İstanbul'a geldik. Eşlerimizin çalışması için geldik. 'Burada iş buluruz' diye geldik. Biz kampta kalmayı istemiyoruz. Hapis gibi orada yaşamak istemiyoruz. Buraya gelmeyi istedik. Burada eşim gider çalışır. Buradan, memnunuz. Barış olursa Suriye'ye dönmek istiyoruz" dedi.

Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,428 µs