En Sıcak Konular

Kuzey Kore’deki ikinci adam tasfiye edildi

3 Aralık 2013 13:03 tsi
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un eniştesi ve rejimdeki ikinci adam olan Jung Sung-taek’in görevinden alındığı bildirildi.

Güney Kore Milli İstihbarat Servisi (NIS), Kuzey Kore Milli Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi Jung Sung-taek’in görevinden alınma ihtimalinin yüksek olduğunu bildirdi. NIS’in meclisteki yetkili komisyona verdiği raporda, Jung’un sağ kolu olarak bilinen iki üst düzey bürokratın geçtiğimiz ayın ortasında halka açık bir şekilde infaz edildiği ifade edildi. Söz konusu raporda, son zamanlarda Kuzey Kore kanallarında hiç görüntülenmeyen Jung’un görevinden alındığı ihtimalinin yüksek olduğu bildirildi.

JUNG SUNG-TEAK KİMDİR ?

Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Jong-un’un halası Kim Kyung-hee ile 1972 yılında evlenen Jung, ülkedeki siyasi geleneğe göre askeri kökenli olmamasına rağmen en çok yükselmiş bürokrat olarak biliniyor. Ölen lider Kim Jong-il zamanında eşi ile beraber ülkedeki güvercin kanadı temsil eden Jung, ordudan öte partinin daha çok öne çıkıp, ülkenin ekonomik olarak gelişmesini savunmuştu.

Kim Jong-il’in ölümünden sonra Jung, lider olan yeğeni Kim Jong-un ile ülkede bir dizi temizleme operasyonları düzenledi. Baba Kim döneminden kalan tüm düzey askeri isimleri tasfiye edilmesine ön ayak olan Jung, yeğeni döneminde ülkedeki ikinci adam oldu. Kuzey Kore’deki son yıllardaki ekonomik kıpırdamalar ve açılım süreçlerinde Jung’un etkisi olduğu düşünülüyor.

Uzmanlar, Jung’un görevden alınmasında ülkedeki genelkurmay başkanı pozisyonunda olan Choi Hae-ryong ile aralarındaki anlaşmazlığa bağlıyor. Choi, baba Kim döneminde Jung’un askeri kanattaki adamı olarak biliniyordu. Kim Jong-il’in ölümden sonra orduda yapılan tasfiyeden sonra Jung’un tavsiyesi ile Choi ordunun başına getirilmişti. Uzmanlar, eniştesine direk emir vermekten rahatsızlık duyabilecek genç lider Kim Jong-un, bu çekişmede Choi’nin tarafını tuttuğunu tahmin ediyor.

Güney Kore medyası, söz konusu haberden sonra Kuzey Kore’de nasıl bir değişiklik olacağını konuşuyor. Bir çok basın organı Kuzey Kore’de yakın zamanda yüksek makamlarda köklü değişiklikler olacağını ön görüyor. Öte yandan bazı muhafazakâr medya ise Kuzey Kore’de gücün tekrar şahinlerde yana kaymasında endişe ediyor

cihan

Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,822 µs