En Sıcak Konular

Ukrayna Parlamentosu güven oylamasına gidiyor

3 Aralık 2013 11:30 tsi
Ukrayna Parlamentosu, bugün Rusya yanlısı tavır alarak AB ile ortaklık anlaşması sürecini askıya alan Azarov hükümeti hakkında güven oylaması yapacak.

Ukrayna Parlamentosu Genel Kurulu bugün; vefat eden bir vekilin yerine atanan Ukrayna Komünist Partisi (UKP) Milletvekili Vasili Demıdük’ün yemin töreninin yanı sıra hükümetin güven oylaması ve siyasi zulmün sona ermesi gündemi ile toplanıyor.

450 sandalyeli Ukrayna Parlamentosu’nda en az 226 milletvekilinin hükümet aleyhinde oy kullanması halinde, görevdeki Azarov hükümeti düşecek.

Dengelerin kritik olduğu Ukrayna Parlamentosu’nda oylamanın sonucunu iktidara yakın duran UKP'nin tutumu belirleyecek.
 
Parlamentodaki ikinci oturumda ise milletvekilleri, iktidarın 'güç ve yetkisini kötüye kullanması ve siyasi zulmün sona ermesi' konularını görüşecek.

Dün muhalefet cumhurbaşkanı ve hükümetin istifasını istemişti. Meclisin için güven oylaması nedeniyle hareketli iken parlamento binası çevresinde de iktidar ve muhalefetin gösterileri devam ediyor.

POLİSİ BAŞBAKANLIK VE MECLİS GİRİŞLERİNİ TUTTU

Eylemcilerin, şehir merkezi, Kiev Belediyesi ve Ukrayna Sendikası binasını ele geçirmesi akabinde Ukrayna kolluk kuvvetleri, başbakanlık ve parlamento çevresini abluka altına aldı.

Başbakanlık girişini 8 polis minibüsü ile kapatan emniyet, başbakanlık ve bakanlık personelinin geçmesi için dar bir geçit bıraktı. Ukrayna Parlamentosu girişi de polis otobüslerden oluşturulan barikat ile kapatıldı.

Öte yandan kalabalık bir protestocu grubu Ukrayna Milli Marşı’nı okuyarak, Ukrayna Parlamentosu’na doğru yürüdü. Protestocu grubun parlamentoya girmesini önlemek için, İçişleri Bakanlığı parlamentonun güvenliği için içerisinde kolluk kuvvetlerinin bulunduğu 25 otobüsü hazır bekletiyor.

Sayıları bin 500’ü bulan hükümet yanlıları da parlamentonun yanında kurdukları platformda iktidara destek eylemi yapıyor.

AZAROV: BUNLAR DARBE İŞARETİ

Muhalefet partili liderler, 3 Aralık’ta protestocuların başbakanlık ve meclise girişini engellemesini istemişti.

Protestocular, 2 Aralık’tan bu tarafa; Başbakanlık, Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı sekretaryası ve çalışanlarını işe gitmesini engelliyor.

AB, ABD ve Kanada büyükelçileri ile görüşen Ukrayna Başbakanı Azarov, hâlihazırda ülkede devam eden eylemlerin bir darbe girişmişinin bütün özelliklerini taşıdığını söylemişti.

Ülkedeki bazı önemli devlet binalarına girişin engellendiğini ifade eden Başbakan Azarov, memurların vazifeleri yapamadığını bunun sonucunda maaşlar ve emekli aylıklarının ödenmesi noktasında sıkıntı yaşanacağına dikkat çekti.

Ukrayna’da hükümetin, Rusya’nın baskıları üzerine Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşmasını askıya almasını protesto eden gruba polisin sert müdahalesi üzerine muhalefetin verdiği rakamlara göre yaklaşık 500 bin kişi 1 Aralık’ta eylemlere başlamıştı.

cihan


Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,685 µs