En Sıcak Konular

Bu yakınlaşmanın yansımaları ne olacak?

3 Aralık 2013 09:15 tsi
Bu yakınlaşmanın yansımaları ne olacak? ''İran-ABD ve Avrupa yakınlaşırken, yakınlaşmanın öncüleri bölge genelinde yeni bir cephe açıyor, farkında mıyız?..''

Burnumuzun dibinde bölgenin bütün güç denklemini değiştirecek şeyler oluyor ama içerideki hesaplaşmadan kafamızı kaldırıp, etrafımızı sarıp sarmalayan yeni hesaplaşmaya bakamıyoruz bile. 'Büyük Şeytan Amerika', İran için, 'Büyük Müttefik Amerika'ya dönüşürken iki ülke neredeyse stratejik ortaklık anlaşması imzalayacak!

Neler oluyor? İran 'Büyük Şeytan'ın izinden mi gidecek?

Bu yakınlaşmanın yansımaları ne olacak?

Bölgesel etkileri neler olacak? Bölge ülkelerinin iç politik çevreleri bundan nasıl etkilenecek, nasıl bir pozisyon değişikliği yaşanacak?

İran-ABD ve Avrupa yakınlaşırken, yakınlaşmanın öncüleri bölge genelinde yeni bir cephe açıyor, farkında mıyız?

Hem yeni ittifak sürecini yönetiyorlar hem bu ittifaka karşı yeni bir muhalefet bloğu, cephesi inşa ediyorlar.

Daha açık yazayım: Yakınlaşmayı da onlar yönetiyor, yeni bölgesel cepheyi de onlar kuruyor. İran'la yakınlaşma Avrupa Birliği üzerinden servis edilirken, İran düşmanlarını aynı cephede toplama işi İsrail üzerinden yürütülüyor.

İran dünya sisteminin içine çekilirken İran'a karşı İsrail ve Arap ülkelerini içine alan öfkeli bir cephe kuruluyor. Sanki bölgesel bir yırtılma, çatışma hali şekillendiriliyor.

Arap ülkelerinin dışişleri bakanları hep birlikte Şimon Peres'i dinliyor. Hem de hayranlık ve heyecanla. İsrail Cumhurbaşkanı; aralarında Suudi Kralı'nın oğlunun da bulunduğu 29 Arap liderine gizli bir toplantıda 'nasihatlerde' bulunuyor.

Suudi ailesinden Prens Velid Bin Tallal, 'tehlike'nin İran'dan geldiğini açıklıyor. İsrail ile Sünni Arap ülkeleri arasında ortak cephe bölge için ne anlama geliyor, hiç düşündük mü? Belki Mısır darbesi de aynı amaca yönelikti. Güçlü Sünni ülke Mısır da yeni cephede yerini alacaktı...

İran'a karşı cephe sadece ülkelerle mi sınırlı? Sünni ülkelerde İran cephesine sürülecek çok sayıda oluşum, cemaat, organizasyon, örgüt var. Bu ülkelerde iktidar yapıları veya muhalefet yapıları muhtemelen yeni 'tehdide' karşı formatlanıp 'cephe'ye sürülecek.

Bunun Türkiye'deki yansımaları ne olabilir? Asıl tartışma konusu bu. Elbette dershaneleri tartışalım. Uygulanan yöntemleri sorgulayalım. Karşı duranların tarzını ve üslubunu analiz edelim. Ama bu iktidar çatışmasının sebeplerini ve nerelere kadar varacağını da tartışalım.

Birileri İran'la yakınlaşma ararken, yeni ortaklıklar kurarken Türkiye'de İran karşıtı bir muhalefet oluşturma projesi uyguluyorsa, İsrail ve Arap ülkeleri ekseninde yeni bir siyasal dalga şekillendiriyorsa ortada çok tehlikeli bir oyun, tuzak var demektir.

Ne tuhaftır; İran üzerinden iktidarı yerden yere vuranlar, İran karşıtlığı üzerinden Başbakanı ve arkadaşlarını itibarsızlaştırmak isteyenler bu işin içinde. Başbakan Tayyip Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na ve Hakan Fidan'a yönelik ilk çıkışların İsrail'den, hem de en üst düzeyden geldiğini ve İran karşıtı yeni cepheyi de onların oluşturduğunu dikkatlerden uzak tutmayalım. Neocon-İsrail aşırı sağının Türkiye'ye yönelik itibarsızlaştırma operasyonlarını unutmayalım.

Türkiye'de geleneksel muhalefet alanları etkisini hızla yitiriyor. Gezi olayları üzerinden yeni bir dalga oluşturma projesi de fiyaskoyla sonuçlandı. Kimse bu ülkede 'muhafazakar' tabanı hedef alan yeni bir muhalefet bloku oluşturma projesine girmesin.

Türkiye'deki keskin tartışmanın, bölgedeki bu ayrışma ve yeni saflaşma ile aynı zamanda olmasına dikkat lütfen. Bu, hepimiz için felaket olur. En başında da Anadolu'nun yüreği temiz insanlarına...

Bir tarafta barış isterken diğer tarafta cephe kuranlara dikkat! Bu cephe Türkiye içinde de kurulmasın!

İbrahim Karagül / Yeni Şafak (ilgili kısım)



Bu haber 784 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,121 µs