En Sıcak Konular

'Çin'in yükselişi İngiltere için fırsat'

2 Aralık 2013 16:40 tsi
'Çin'in yükselişi İngiltere için fırsat' İngiltere Başbakanı David Cameron, Çin ziyaretinde çok sayıda anlaşma imzaladı ve ülkenin önündeki ticari engellerin kaldırılması için söz verdi

Çin’e kalabalık bir heyetle resmi ziyaret gerçekleştiren İngiltere Başbakanı David Cameron, Çin’e olan ticari engelleri kaldırmak istediğini ifade etti. 3 günlük ziyaretin ilk gününde Cameron, Çin Başbakanı Li Keqiang ile görüştü. Görüşmenin ardından bir dizi anlaşma imzalandı.

İki taraf da yüksek hızlı tren, nükleer enerji ve finans konularında işbirliğini genişletmek için anlaşmaya vardı.
Çin Başbakanı Li ve Cameron, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Li, Çin’in ortak hisseye sahip olmak istediğini, İngiltere’nin açık olduğu nükleer enerji projelerinde bile hisse sahibi olmayı arzuladığını ifade etti. Bu alandaki işbirliğinin üçüncü pazarların açılımını, mevcut ve uzun vadeli istihdamı destekleyeceğini söyleyen Li, iki tarafın, yüksek teknoloji ticareti ve uzay alanındaki işbirliğini destekleme kararı aldığını kaydetti.

Finans sektöründe de iki tarafın İngiltere’de denizaşırı Çin parası yuan (RMB) ticareti ve Çin bankalarının Londra’da şube açmasını görüştükleri bildirildi. İngiltere’nin yuan ticareti konusunda emin olmak istediği belirtiliyor. Çinli uzmanlar da İngiltere’nin her yıl, 33 milyar pound yatırıma ihtiyaç duyduğunu, ancak ekonomik krizden bu yana parada yetersizlik yaşadığını ifade etti. Renmin Üniversitesi AB Araştırma Merkezi’nden uzman Wang Yiwei, Çin’in yurt dışına yatırım yapmak için elinde yüklü miktarda para olduğunu, bunun yerli aşırı üretim kapasitesi transferi ve istihdam oluşturabileceğini belirtti.

Çin Başbakanı, İngiltere’nin Çin’e ileri teknoloji ihracatını arttırmak için adım atacağını, iki tarafın 200 milyon poundluk ortak bir yenilik (inovasyon) ve araştırma fonu kurmaya karar verdiğini de sözlerine ekledi. Li ayrıca, daha fazla geleneksel ve yeni medya ortak işbirliği kartlarının da karşılıklı anlayışa destek vereceğini söyledi.

İNGİLTERE ÇİNLİLER VİZEYİ KOLAYLAŞTIRACAK

İnsandan insana alışveriş konusunda da Çin Başbakanı Li, İngiltere’nin Çinli turistler ve işadamları için vize işlemlerini kolaylaştıracağını ve uçuşları da arttıracağını söyledi.

Ülkesinin AB üyeliği konusunda artan huzursuzluğa rağmen, Çin ile AB arasında multi milyar dolarlık serbest ticaret anlaşmasına zemin hazırlamak istediğini söyleyen Cameron ise Çinlilerin İngiltere’de daha fazla iş aktivitesi ve turizm için süreçleri hızlandıracağını, bunun ülkeye daha fazla iş imkânı getirmesini umduğunu dile getirdi.

Devam eden AB ve Çin serbest ticaret anlaşması (FTA) görüşmeleri ile ilgili olarak, AB, Çin’den hizmet sektörleri (finans, eğitim, sağlık) ve kamu ihale sözleşmelerini açmasını istiyor. Ancak Çin’in, bu sektörlerde kendi şirketlerinin daha az rekabet şansı olduğunu bildiği için buna sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

AB, ağırlıkla kamu finansmanı tarafından sübvanse edildiğine inandığı Çinli şirketlere kapılarını açmak için isteksiz. AB, Çin ile söz konusu anlaşmanın imzalanması halinde, ucuz Çin mallarının AB pazarlarını istila edeceğinden endişe ediyor.

TİCARİ ENGELLER

Konuşmasında Cameron, ülkesinin, Çin’in piyasa açılımında önemli bir rol oynamak istediğini dile getirdi.
Ortak basın toplantısındaki konuşmasında Cameron, Çin'in dönüşümünün kendi hayatları boyunca belirleyici gerçeklerden biri olduğunu söyleyerek, "Ben Çin’in yükselişi, bu ülkenin halkı için değil, İngiltere ve dünya için de bir fırsat olarak görüyorum.’’ dedi. Avrupa'da ve diğer yerlerde bazılarının dünyanın değiştiğini gördüğünü ve Çin’i ticari engellerin bambu perdesi arkasına kapatmak istediğini vurgulayan Cameron, ‘’İngiltere bu ticaret engellerini yıkmak istiyor’’ ifadelerini kullandı.

Öte yandan bazı aktivistler, Cameron’un ticareti insan haklarının önünde tutuğu eleştirisinde bulundu.

TİCARET ZİRVESİ YAPILDI

Cameron, Pekin’deki temaslarında bugün ayrıca 4. Çin-İngiltere Ticaret Zirvesi’ne katıldı ve burada AB’ye büyük kazançlar getireceğini söylediği serbest ticaret anlaşmasını İngiltere'nin ilk öneren ve ısrarla destekleyen ülke olduğunu ifade etti.

Çin’in İngiltere’deki yatırımlarına dikkat çeken Cameron, Çin’in 18 aylık sürede yaptığı yatırımın son 30 yılın toplamından fazla olduğunu söyledi.

Çin medyasına göre, küresel krize rağmen geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2011’e oranla yüzde 7,5 artışla, 63,1 milyar dolar olmuştu.

Cameron bugün ayrıca Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHM) Daimi Komitesi Başkanı Zhang Dejiang ile de görüştü.

Bu haber 895 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,560 µs