En Sıcak Konular

YSK'da sistem güvenliği artırıldı

2 Aralık 2013 13:26 tsi
YSK Başkanı Güven, "HAVELSAN ile yaptığımız sözleşme gereğince sistemimiz yeni baştan ele alındı, güçlendirildi, kapasitesi ve güvenliği artırıldı" dedi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "HAVELSAN ile yaptığımız sözleşme gereğince sistemimiz yeni baştan ele alındı, güçlendirildi, kapasitesi ve güvenliği artırıldı" dedi.
 
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) , Türkiye Adalet Akademisi ve YSK tarafından Kundu Turizm Bölgesi'ndeki Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Tesisleri'nde "Seçim Hukuku Eğitim Programı" düzenlendi.
 
Seminerin açılışında konuşan YSK Başkanı Güven, 2014 yılında yoğun bir seçim dönemi yaşayacaklarına işaret etti. Dünyada en fazla güven duyulan seçim kurullarından biri olduklarına dikkati çeken Güven, Türkiye'de 957 ilçenin olduğunu, 666 da seçim kurulu bulunduğunu belirtti.
 
Türkiye Büyük Millet Meclisine, kurumun yeniden yapılanmasına yönelik kanun teklifi gönderdiklerini, teklifle ilçe seçim kurulu müdürlerinin yüksekokul mezunu olmasını istediklerini anlatan Güven, YSK'ya kurul üyesi sayısı kadar hakim alınacağını ifade etti. Güven, ilçe seçim kurulu müdürlerinin yanına ilçe müdür yardımcısı kadrosu istediklerini bildirdi.
 
Güven, basında ve kamuoyunda bilgisizlik nedeniyle bazı konuların konuşulduğuna dikkati çekerek, bu nedenle basın birimi oluşturmak istediklerini dile getirdi. Güven, seçim dönemlerinde kamuoyuna iletmek istedikleri konuları kamu spotları ve televizyon dizileri aracılığıyla aktarmak istediklerini ifade etti.
 
Sandık, hasta kişilerin ayağına götürülecek
 
Okulların birinci katlarının engelli vatandaşların oy kullanması için uygun hale getirilmesini talep ettiklerini anlatan Güven, internet sitelerini de kısa sürede engelli vatandaşların erişimine uygun hale getireceklerini kaydetti.
 
Engellilerin zemin katlarla oylarını kullanabilmeleri için sistemlerinde engelli tanımının yapılması gerektiğine işaret eden Güven, engelli yakınlarının Seçim Bilişim Sistemi'ne (SEÇSİS) tanımlama yapmaları gerektiğini bildirdi.
 
Güven, Anayasanın verdiği hakkı kullanabilmeleri adına evde yatan, sandığa gime imkanı bulamayan insanların ayağına sandığı götürmeyi düşündüklerini belirterek, "Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bir dahaki milletvekilliği ya da cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığı, evden çıkamayacak durumdaki vatandaşların ayağına götüreceğiz" diye konuştu.
 
Güven, Türkiyede 10 milyon civarında engelli bulunduğu halde sistemlerindeki engelli kaydının daha az olduğunu vurguladı.
 
SEÇSİS ile ilgili tartışmalar
 

SEÇSİS'in seçim sonuçlarının güvenilir ve hızlı bir şekilde kamuoyuna sunulması için kurulduğunu dile getiren Güven, şöyle devam etti:
 
"SEÇSİS'i bilmeyenler, bu sistem üzerinden YSK'ya yüklenmektedir. HAVELSAN ile yaptığımız sözleşme gereğince sistemimiz yeni baştan ele alındı, güçlendirildi, kapasitesi ve güvenliği artırıldı. Bu sistem internete kapalı ağ. Merkezi veriler ve uygulama programı açısından herhangi bir güvenlik sorunu oluşması söz konusu değil. Dışarıdan bu sisteme ulaşmak kesinlikle mümkün değil. (2009 yılındaki seçimlerde SEÇSİS niye çöktü) gibi tartışmalar oldu. Bu sistem o zaman çökmedi. Veri girişimini düzenleme adına çok kısa sürede kapatılıp açıldı ve sistem düzene sokuldu. Sistemin yapısını bilmeyenler açısından bu, (oylarda acaba bir şey mi yapıldı) algısına neden oldu."
 
(Türkiye'de elektronik oylama var, YSK oylara müdahele edecek, oyları belirli bir yöne kanalize edilecek) şekilde konuşmalar yapıldığını dile getiren Güven, "Türkiye'de kesinlikle elektronik oylama yapılmamaktadır. Amerika ve Yunanistan'da uygulanan elektronik oylama sistemi, Türkiye'de kullanılmamaktadır. Anayasa bize seçimlerin dürüst bir şekilde yapılması ve yönetim yetkisini tanıyor. Seçimlerde yarışan da seçimleri yapan da siyasi partiler ve bağımsızlardır" ifadesini kullandı.
 
"Sistemimiz kesinlikle güvenli"
 
Güven, sandık kurullarında 7 kişinin görev yaptığını kaydederek, şöyle konuştu:
 
"Bunlardan 5'i, bir önceki seçimlerde en çok oy alan 5 siyasi partisinin temsilcisi. Diğer 22 parti de orada müşahit olarak bulunabiliyor. 29 kişiden 27'si siyasi parti temsilcisi. Bunlar kaç zarf, kaç oy var diye tek tek işliyor. Sandığı kapatıp mühürlüyorlar. Oy kullanmaya gelen insanların kimliklerine bu arkadaşlar bakıyor. Akşam olduğunda tutanak ile sandığı kapatıp ilçe seçim kurullarına geliyorlar. Bu tutanaklardan siyasi parti temsilcilerine de birer örnek veriliyor. Bugün itibarıyla isteyen herkes sistemize girmek suretiyle oy kullandığı sandıkta kimin ne kadar oy aldığını görebilir. Tutanaklar da internet sitelerine atılacak. Vatandaşlar bunu görebilecek. Bu aşamada YSK'ya sonuçlar gelecek. İnternete kapalı ayrı bir ağ üzerinden gelecek. Bana geldiği anda 22 siyasi partinin sistemlerine de aynı anda bu sonuçlar aktarılacak. Bana şimdi herkes söylesin: Bunun hangisi elektronik oylama? YSK ya da bir başkası bu seçim sonuçlarında nasıl bir oynama yapabilir? İstese bile yapma imkanı var mıdır? Sistemimiz kesinlikle güvenli. Bizim yapmış olduğumuz seçimde siyasi partiler bizimle hareket ediyor ve sonuç alıyor."

aa


Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,760 µs