En Sıcak Konular

Yeni Çin Seddi: İngiltere..?

2 Aralık 2013 10:41 tsi
Yeni Çin Seddi: İngiltere..? İngiltere Başbakanı David Cameron, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Çin'in başkenti Pekin'de Başbakan Li Kıçiang ile bir araya geldi.

Li Kıçiang'ın daveti üzerine bakanlar ve çok sayıda işadamı ile bu ülkeye gelen Cameron, Pekin'deki Büyük Halk Salonu'nda düzenlenen resmi karşılama töreninin ardından Çinli mevkidaşıyla görüştü.

Li, görüşmede Cameron'un kabinesinde yer alan çok sayıda bakan ile Çin'e yaptığı ziyaretin, iki ülke arasındaki siyasal, ekonomik ve kültürel birçok alanda pragmatik ve verimli sonuçlar vereceğini ifade ederek, ziyaretin Pekin ve Londra arasındaki karşılıklı siyasi güven zemininde kademe atlamasında önemli rol oynayacağını vurguladı.

Cameron da beraberindeki heyetin 6 bakan, çok sayıda İngiliz firma yetkilisi, akademisyen ile sağlık ve spor gibi alanlardan temsilcilerden oluştuğunu dile getirerek, "Heyetmiz, İngiltere'nin Çin ile olan işbirliği tutkusunun temsilidir" değerlendirmesinde bulundu.

Çin ve İngiltere'nin karşılıklı olarak yatırım alanlarında son dönemde kaydettiği büyük gelişmeye dikkati çeken Cameron, "İkili ilişkilerimizin büyük bölümünü oluşturan ticari işbirliği alanlarında önümüzde bulunan elverişli fırsatları iyi değerlendirmeyi umuyoruz" diye konuştu.

İngiliz Guardian gazetesi, baş sayfadan verdiği haberde Cameron’un “Çin’in Batı’daki en güçlü savunucusu olacağız” sözlerine yer verdi.

Cameron’un her iki ülke arasında “karşılıklı saygı ve anlayış üzerine kurulan bir diyalog” sözünü verdiği Caixin adlı dergideki makalesini aktaran Guardian gazetesi Başbakan’ın heyetinde mimar Zaha Gadid, İngiltere milli takımının eski futbolcusu Graeme Le Saux, İngiltere Sanat Konseyi başkanı Peter Bazalgatte, Jaguar Land Rover Yönetim Kurulu başkanı Ralf Speth ve West Ham United’ın Başkan yardımcısı Karren Brady’nin de bulunduğunu yazıyor.

Çin’in, AB’den ithal edilen güneş enerjisi panellerine karşı damping başlatması üzerine Pekin ve Brüksel arasında ‘ticaret savaşı’ yaşanmıştı. Guardian, geçen ay 16’ncısı düzenlenen AB-Çin zirvesinde ikili ticaret faaliyetlerinin 2012’deki 580 milyar dolar seviyesinden 2020’ye kadar 1 trilyon dolara çıkarılması anlaşması için görüşmelerin başladığını hatırlattı.

Gazete bu serbest ticaret anlaşmasıyla, AB’nin Çin’den Avrupa’ya ucuz mal akını başlayacağından endişelendiğini söylüyor. Cameron’un Caixin adlı dergi için kaleme aldığı makalede, AB ve Çin arasındaki anlaşmanın İngiltere için 1.8 milyar sterlin kazanç anlamına geleceğinin altını çiziyor.

Independent gazetesi de Cameron’un Çin ziyaretinin “Açık bir İngiltere, giderek açılan Çin’in en ideal ortağıdır” mesajı verdiği yorumunu yaptı. Fakat gazete, Cameron’un geçen yıl Dalay Lama’yı Londra’da ağırlamasının Çin’i öfkelendirdiğini ve ziyaretin bu tepkinin gölgesinde geçebileceğini savundu.

David Cameron ve beraberindeki heyet, 3 günlük Çin ziyareti kapsamında Devlet Başkanı Şi Cinping ve diğer Çinli yetkililerle görüşecek.

Bu haber 1,160 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,299 µs