En Sıcak Konular

CHP, YSK'nın kararını Danıştay'a götürüyor

1 Aralık 2013 19:43 tsi
CHP, YSK'nın bakanların istifa etmeden de belediye başkan adayı olabilecekleri yönündeki kararıno Danıştay'a götürüyor

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) ‘Bakanların istifa etmeden aday olabileceği’ yönündeki kararını Meclis gündemine getirerek Danıştay’a itiraz edeceklerini açıkladı. Atilla Kart, ‘hem bakan hem başkan adayı’ uygulamasının serbest ve özgür seçim niteliğine aykırı olduğunu dile getirerek, “Aksi halde Türkiye’de seçimlerin meşruiyeti tartışılır hale gelir.” dedi.

CHP Konya İl Başkanlığı’nda gündeme ilişkin basın toplantısı düzenleyen Atilla Kart, YSK’nın, 'belediye başkan adayı olacak bakanların istifa etmelerine gerek olmadığı' yönündeki kararını eleştirdi. Kart, YSK’nın son aldığı kararın, bir ay önce TOBB’a verdiği cevapla çeliştiğini iddia ederek, şunları söyledi: “YSK, bir karar açıkladı. Belediye başkan adayı olacak bakanların istifa etmelerine gerek olmadığı yönünde bir karar açıkladı. Bu açıklamadan sonra Sayın Fatma Şahin, Gaziantep’e bir bakan olarak çıkarma yaptı. Yanında da Ulaştırma Bakanı ile İçişleri Bakanı vardı. Şimdi bunun adı ne oluyor ‘serbest ve özgür iradeyle yapılan seçim’ diyoruz, öyle mi? Bütün evrensel kurumlarımız var. Ama anayasal kurumlarımızın tamamının içi boşalmış durumda, askıya alınmış durumda. Görevini yapamaz haldedir. Çünkü anayasal kurumlarımızda artık ‘Hakkı Manavlar’ var. Hakkı Manavlar, Yargıtay’da, Danıştay’da, Kamu Denetçiliği’nde görev yaparlar. Sıra YSK’ya gelmiştir. Hakkı Manavlar şimdi YSK’da görev yaparlar.”

"YSK, TOBB’A VERDİĞİ CEVAPLA ÇELİŞİYOR"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB), başkan adayı olmak isteyen yöneticilerinin istifa etmelerinin gerekip gerekmediği konusunda YSK’dan görüş istediğini aktaran Atilla Kart, YSK’nın 4 Ekim’de TOBB’a verdiği cevaba dikkat çekti. CHP’li Kart, YSK’nın bu cevapta ‘icrai anlamda görevli olanlar istifa etmeli’ şeklinde görüş verdiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

‘’YSK, daha bir ay evvel verdiği kararı inkar etmek pahasına, şimdi gelip ‘Bakanların istifa etmesine gerek yok’ der. El insaf. Daha bir ay evvel Türkiye Odalar Borsalar Birliği YSK’ya başvurmuş. TOBB demiş ki ‘Bizim oda, borsa başkanlarımız, yönetim, denetim kurulu üyelerimiz, meclis üyelerimiz belediye başkan adayı olmak istiyorlar. Ama istifa etmeleri gerekiyor mu, gerekmiyor mu, biz bilemiyoruz. Sizden görüş istiyoruz” demişler. Sen de çıkmış, “Eğer bu organlar bir denetim görevi yapıyorsa yani yargısal nitelikte bir işlem tesis ediyorsa ya da yönetim kurulu üyesi ise yani icrai anlamda bir görev yapıyorsa onlar istifa edecek” demişsin, ilkeyi koymuşsun. Ee peki bunun anlamı açık. Bunu bakan için de uygulayacaksın. Bakandan daha üst düzeyde icra yetkisi kullanan bir makam var mı? Bakan demek icra yetkisini kullanan organ demektir. Kalkıyorsun bakanı milletvekilliğiyle kıyaslıyorsun. Milletvekilinin icrai bir yetkisi yok ki. Ve milletvekili hakkında özel kanuni düzenleme var ama bakan hakkında yok. Bu ikisini kıyaslayamazsın.”

"BAKAN FATMA ŞAHİN’İ İSTİFAYA ÇAĞIRIYORUM"

Anayasal kurumların görevini yapamaz hale getirildiğini iddia eden Kart, aday olacak bakanların devletin imkanlarıyla adaylık propagandalarını yapamayacağını söyleyerek, Bakan Fatma Şahin’den istifa etmesini istedi. YSK’nın söz konusu kararının, idari olduğu için kesin karar olmadığını aktaran Kart, bu kararın iptali için Danıştay’a başvuracaklarını açıkladı. Konuyu bütün boyutlarıyla birlikte yarın Meclis'te anlatacağını söyleyen Kart, “Muhtemelen yarın, yetiştiremezsem salı günü Danıştay’a başvurumuzu yapacağız. Onun için ben buradan Başbakan’a ve şu anda adaylığı açıklanan Sayın Fatma Şahin’e eşitlik, adalet, ahlak ve etik adına çağrıda bulunuyorum. Sen kendine etik olarak güveniyorsan, serbest ve özgür bir seçime inanıyorsan, Danıştay kararını beklemeden bakanlıktan istifa edersin. Başbakan olarak sen de bu görevini yap, devletin arkasına sığınma. Ulaştırma Bakanı büyük ihtimalle İzmir’e aday olacak. Adalet Bakanı Sadullah Ergin hem Adalet Bakanı hem de Hatay’a belediye başkan adayı olacak. Neymiş efendim ‘serbest ve özgür seçim’ yapıyormuşuz. Kimi kandırıyorsun ya? Hangi serbest, özgür seçimden söz ediyorsun. Ondan sonra da serbest ve özgür seçim diyeceksin öyle mi. Bu bir tiyatrodur. Burada Türkiye’de seçimlerin meşruiyeti tartışılmaya başlanır. Atıyla arabasıyla bakanlık nüfuzunu kullanacak.”  

Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs