En Sıcak Konular

Emniyetin tarihi silah koleksiyonu

1 Aralık 2013 13:08 tsi
Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesi Başkanlığı, oluşturduğu silah koleksiyonuyla hem adli olaylara hem de tarihe ışık tutuyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kriminal Dairesi Başkanlığı, oluşturduğu silah koleksiyonuyla hem adli olaylara, hem de tarihe ışık tutuyor.
 
Silah koleksiyonu, EGM'nin Gölbaşı'ndaki kampüsünde Kriminal Dairesi Başkanlığı Balistik İnceleme Şube Müdürlüğü bünyesinde yer alıyor.
 
EGM Kriminal Dairesi Başkanlığı Balistik İnceleme Şube Müdür Vekili, Emniyet Amiri Dr. Gökhan Öğünç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, silah koleksiyonunun 1985'ten itibaren oluşturulmaya başlandığını, burada ateşli ve ateşsiz olmak üzere 800'ün üzerinde silah bulunduğunu anlattı.
 
Koleksiyonun 2 önemli görevi olduğunu dile getiren Öğünç, "Bunlardan birincisi olaylardan elde edilen silahların seri numaralarının orijinal olup olmadığının karşılaştırılması amacıyla referans olarak kullanılması. İkinci görevi ise olayda elde edilen silah eğer çalışmıyorsa, aynı marka, model silahın çalışan parçasını alıp değiştirmek suretiyle, olayda elde edilen silahla mukayese amaçlı. Bir manada burası yedek parça deposu olarak da kullanılabilen bir yer" dedi.
 
Öğünç, koleksiyonda 1800'lü tarihlerde yapılmış silahların da bulunduğuna, çakmak taşlı silahların da burada yer aldığına dikkati çekti.
 
Türkiye Cumhuriyeti için manevi değeri olan silahların da koleksiyonda bulunduğunu anlatan Öğünç, Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan, 1918 yapımı Maxim marka makineli bir tüfeğin de koleksiyondaki tarihi silahlar içinde yerini aldığını söyledi. Öğünç, Çanakkale Savaşı'nda Osmanlı ordusunca kullanılmış İngiliz, Amerikan ve Alman yapımı silahlarla İngiliz ordusunca kullanılmış piyade tüfekleri ve Kurtuluş Savaşı'nda kullanılmış kılıçların da koleksiyonda bulunduğunu ifade etti.
 
Öğünç, yeni üretim pek çok silahın da bulunduğu koleksiyonda, ayrıca taşınması kolay, hedefe yaklaşılırken fark edilmeyecek kalem tabanca, baston silah gibi silahların da yer aldığını anlattı.
 
Gökhan Öğünç, koleksiyonun müze niteliğinde olmadığını, laboratuvar incelemesine yönelik olduğunu da sözlerine ekledi.

aa


Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,423 µs