En Sıcak Konular

''Başbakan Erdoğan riske giriyor''

1 Aralık 2013 10:50 tsi
''Başbakan Erdoğan riske giriyor'' ''Başbakan Erdoğan'ın karşısındaki cephe genişleyecek ama bu yüzleşmeyi yapmadan da Türkiye'nin 2023 vizyonunu hayata geçiremeyeceğini biliyor...''

Meselenin buraya geleceği Oslo'dan, 7 Şubat'taki MİT darbesine, İlker Başbuğ tutuklanmasından çözüm sürecine karşı takınılan tavırdan belliydi. Gezi kalkışmasına yaklaşım da, otoriterleşme üzerinden yürütülen algı yaratma da bunu gösteriyordu.

Bu tavırların her biri siyasiydi ve cemaat adeta bir siyasi aktör gibi iktidara karşı güç savaşına girmişti. Özellikle 7 Şubat darbesi siyasete bir meydan okumaydı.

Başbakan Erdoğan'ın dershane kararlılığı cemaate açık bir mesajdı: "Ya siyaset yap ya cemaat ol..."

Bir AK Partili durumu şöyle özetliyor: "Devleti seçimle gelen güçler yönetir. Devlette paralel yapılar olmaz. Olursa tıpkı vesayet sistemi gibi dışarı atılır"

2004 yılına ait MGK belgesini bugün olup bitenleri açıklamak için yayınlanmak ve onun üzerinden Başbakan Erdoğan'ı yıpratmayı hedefleyen bir kampanya yürütmek, bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi.

Hem de pozisyonlarını riske atma pahasına... Bu belgede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün imzası nasıl izah ediliyor doğrusu merak ediyorum.

Son iki üç yılda Cemaatin kendisine yakın durma ihtimali olan bütün siyasi aktörlerle bağı koptu ve yeni bir pozisyona doğru sürüklendi.

Artık cemaatin çevresinde dindar ve muhafazakar kesimden çok, eski sistemin sahipleri var. Bırakın CHP ve MHP'yi, AK Parti karşıtlığı Ulusalcılar ve Ergenekon çevresinin de sempatisini kazanıyor.

Kısaca Başbakan Erdoğan'ı seçimlerde yenemeyen muhalefet cephesinde gizli bir sevinç dalgası yaşanıyor.

İşte Başbakan Erdoğan, bu zeminde seçimlere 4 ay kala riske giriyor ve sandıkta hesaplaşmak istiyor. Cemaati de "hizmet" sınırlarına çekmenin yolunun buradan geçtiğini düşünüyor.

Oy kaybeder mi? Böyle bir ihtimal olsa da Başbakan riske girerek o oy kaybını bile göze alıyor...

Önünde üç seçim olan bir siyasi aktör için cesaret isteyen bir karar. Hatırlayın benzer bir durum CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ulusalcılar arasında yaşanmış, Kılıçdaroğlu, sosyal demokrat bir CHP için o riske girememişti.

Ama Başbakan Erdoğan riske giriyor. Hem de yerel seçimlerde neredeyse AK Parti karşıtlarının ortak adayı durumuna gelen Mustafa Sarıgül'ün CHP'den aday olmasını isteyerek.

Başbakan Erdoğan'ın karşısındaki cephe genişleyecek ama bu yüzleşmeyi yapmadan da Türkiye'nin 2023 vizyonunu hayata geçiremeyeceğini biliyor.

Türkiye bir kez daha sancılı bir sürece giriyor ve yeni demokrasinin doğumuna hazırlanıyor.

Mahmut Övür / Sabah (ilgili kısım)



Bu haber 1,770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,929 µs