En Sıcak Konular

Özel sektör 'kıdem tazminatı' ödemiyor

29 Kasım 2013 15:44 tsi
SGK kayıtlarına göre 2012 yılında sosyal güvenlik kurumuna işverenler tarafından verilmiş 12 milyon 500 çıkış bildirgesi var. Bunların sadece yüzde 10'u 1 yıldan fazla çalışan işçileri kapsıyor. Yüzde 90'ı kıdem tazminatı almadan işten çıkarılmış durumda

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, SGK kayıtlarına göre 2012 yılında sosyal güvenlik kurumuna işverenler tarafından verilmiş 12 milyon 500 çıkış bildirgesi olduğunu belirterek, "Bunların sadece yüzde 10'u 1 yıldan fazla çalışan işçileri kapsıyor. Yani yüzde 90'ı kıdem tazminatı almadan işten çıkarılmış" dedi.

Arslan, SGK kayıtlarına göre 2012 yılında Sosyal Güvenlik Kurumuna işverenler tarafından verilmiş 12 milyon 500 çıkış bildirgesi olduğuna vurgu yaparak, "Bunların sadece yüzde 10'u 1 yıldan fazla çalışan işçileri kapsıyor. Yani yüzde 90'ı kıdem tazminatı almadan işten çıkarılmış" dedi.

Türkiye'de kapatılan 2 bin iş yerinde çalışıp da kıdem tazminatlarını ve haklarını alamamış çalışanların bulunduğunu ifade eden Arslan, şöyle devam etti:

"3 ay girmiş çıkmış. 6 ay girmiş çıkmış. 9 ay girmiş çıkmış. 1 yıl çalışmadığınız içim kıdem tazminatımız olmuyor. Özel sektördeki çalışanların büyük bir bölümü kıdem tazminatı alamıyor. Onun için biz kıdem tazminatı fonunu isterken, var olan haklarımızı daha ileriye götürmenin mücadelesini veriyoruz. Hak İş'in 1976 yılında ortaya koyduğu kıdem tazminatı fonu talebi eğer bugün mevzuatta olsaydı, bu çalışanların hepsi kıdem tazminatı alırlardı."

Arslan, uygulanan kıdem tazminatı sisteminden memnun olanların bulunduğunu, büyük sermaye gruplarının kıdem tazminatı fonuna karşı çıktıklarını belirterek, "Niye karşılar? Fonu kurmuşlar, kıdem tazminatı fonlarını oluşturmuşlar. Orada, fonda çalıştırdıkları paradan hem işçilerin kıdem tazminatını ödüyorlar hem de kendilerine ucuz kredi olarak o fonu kullanıyorlar. Onların buna karşı çıkmaları anlıyorum da işçi sendikalarının niye karşı çıkıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'de kamuda 11 milyon 650 bin işçiden belediyeler dahil sadece 250 bin işçinin kaldığına dikkati çeken Arslan, özel sektördeki çalışanların büyük bir bölümünün kıdem tazminatı alamadığını söyledi.

Arslan, kıdem tazminatı fonunu isterken var olan hakların daha ileriye götürmenin mücadelesini yaptıklarını vurgulayarak, "Bugünkü aldığımız çerçevenin ötesine götürelim kıdem tazminatını. Güvencelerle beraber yapalım istiyoruz. Sıkıntımız bu. Onun için biz zor olanı seçtik ama doğru olanı yapmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,912 µs