En Sıcak Konular

Dershanecilerin görüşleri rapor haline getirilecek

29 Kasım 2013 13:11 tsi
Dershanecilerin görüşleri rapor haline getirilecek Milli Eğitim Bakanlığınca dershane ve özel etüt eğitim merkezi temsilcileriyle yapılan toplantılarda yapılan öneriler rapor haline getirilerek Milli Eğitim Bakanı Avcı'ya sunulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın farklı illerde düzenlediği dershane ve özel etüt eğitim merkezi temsilcileriyle istişare toplantıları dün Ankara'da düzenlenen toplantıyla tamamlandı.
 
Bakanlık, toplantılarda elde edilen sonuçlar üzerinde çalışıyor. Sonuçlar rapor haline getirilerek Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sunulacak. Çalışma sonuçları, dershanelerle ilgili Bakanlar Kuruluna sunulacak taslağın alt yapısında da değerlendirilecek.
 
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre toplantılara Antalya'da 380, İzmir'de 420, İstanbul'un Avrupa yakasında 600, Anadolu yakasında 300, Ankara'da 450 dershane temsilcisi katıldı.
 
Dershane temsilcilerinin toplantılardaki genel değerlendirmelerinin dershanelerin kapatılmasına, dönüştürülmesine karşı oldukları yönünde olduğu ifade edildi.
 
''Katkı ve desteğiniz çok önemli''
 
Toplantılarda, temsilcilere cevaplamaları için çeşitli soruların yer aldığı değerlendirme anketi dağıtıldı.
 
Bakanlık olarak Türkiye'nin bu gelişim sürecine destek olmak için uzun yıllardan beri gündemde olan dershanelerin özel okula dönüşümüne ilişkin bir süreç başlatıldığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
 
''Bu dönüşüm sürecinde dershanelerin dönüşebileceği yeterince farklı ve zengin alternatiflerin oluşturulabilmesi açısından vereceğiniz katkılar önem arz etmektedir. Sorulara vereceğiniz cevaplar ve tartışma sürecine yapacağınız katkı, ülkenin insan, emek ve zaman kaynağını en optimum biçimde kullanabileceğimiz ikincil mevzuatın hazırlanmasında bize katkı verecektir.''
 
Farklı teşvikler önerildi
 
Ankette, 7 soru ve 10 değerlendirme yer aldı. Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi durumunda sağlıklı bir geçiş için gereken sürenin ne kadar olduğunun sorulduğu ankette, ''bir yıl ya da daha az bir süre, 2 yıl, 3 yıl, 4 yıl ve fikrim yok'' seçenekleri yer aldı.
 
Temsilcilere, dershanelerinin özel okula dönüşebilmesi yönündeki en büyük problemleri de soruldu. Bu soru için verilen seçenekler arasında ''mevcut özel mevzuatındaki engeller, ekonomik koşullar, arsa ve imar sorunu, öğretmen ihtiyacı, öğrenci yetersizliği, yerel sorunlar'' ifadeleri yer aldı.
 
''Dershanenizin özel okula dönüşmesi sürecinde teşvikler ne düzeyde önemlidir'' sorusu da yöneltilerek, verilen şıkları önem derecesine göre sıralamaları istendi. Bu teşvikler arasında ise ''yatırım yeri arsa tahsisi, öğrenci başına teşvik (burs, kredi), vergi indirimi, sigorta primi desteği, KDV istisnası, öğretmen istihdam koşullarının yeniden düzenlenmesi, yatırım maliyetine bina, donatım gibi destek sağlanması, bazı alanlarda devlet okullarıyla işbirliği protokolleri, devlet okullarına tanınan kolaylıklardan yararlanma'' yer aldı. Ankete katılanların bunların dışında fikrini yazabileceği de bölüm ayrıldı.
 
Geçiş alternatifleri
 

Çalışmada, dershanelerin özel okullara dönüşümünde ihtiyaç duyulan geçiş sürecinde alternatif öneriler sunularak, bunların hangisi üzerinde çalışılması gerektiği sorusu yöneltildi. Bunlar arasında teşvikler, açık lise alternatifleri, bazı derslerin yüz yüze verildiği (açık meslek lisesi uygulaması örneğinde olduğu gibi) açık lise alternatifleri yer aldı.
 
Dershanelerine ücretsiz kayıt yaptıran öğrenci sayısının toplam öğrenci sayısına oranının da sorulduğu çalışmada, ''Dershanelerin özel okullara dönüşüm projesi kapsamında dönüşüm için gerekli altyapıya sahip misiniz'' sorusu da yer aldı.

aa

Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,895 µs