En Sıcak Konular

Ukrayna ikna olmuyor

29 Kasım 2013 11:23 tsi
Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşması imzalamak üzereyken, bu niyetinden vazgeçen Ukrayna'yı Litvanya'da toplanan zirvedeki ikna çabaları sonuç vermedi.

Avrupa Birliği’nin 28 devlet ve hükümet başkanı Litvanya'nın başkenti Vilnius’ta Doğu Ortaklığı adını verdikleri program çerçevesinde Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna ile bir araya geldi.

Zirve öncesinde Ukrayna'nın toplantının asıl amacı olan Ortaklık Anlaşması’nı imzalamayacağını açıklaması, Brüksel’de şoke etkisi yaratmıştı. AB, kendisi yerine Rusya ile "safları sıklaştırmayı" tercih eden Ukrayna’yı iknaya çabaladı.

Doğu Ortaklığı Zirvesi'nin ilk gününde AB liderleri, Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (DCFTA) imzalamayı reddeden Ukrayna'yı ikna etmek için uğraş verdi.

Anlaşmanın imzalanmasıyla ilgili süreci askıya almasına rağmen zirveye katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in ikna olmadığını Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite açıkladı.

Yanukoviç'in, AB'nin belgenin imzalanması için sunduğu argümanlara kulak tıkadığını belirten Grybauskaite, "Üye ülkeler bir kez daha Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın argümanlarını dinledi. Maalesef anlaşmadan ve imzadan değil, Ukrayna'nın ekonomik sorunlarından bahsetti" dedi.

Grybauskaite, Yanukoviç'in ülkesinin ekonomik sorunlarının AB ve Rusya tarafından birlikte çözülmesini istediğini söyledi.

Pozisyonunu değiştirmeyen ve herhangi bir esneme sinyali vermeyen Yanukoviç'i ikna etme çabalarının zirvenin ikinci ve son gününde sürmesi bekleniyor.

İkna çabalarının olumlu sonuçlanması konusunda fazla umutlu olmadığını ancak kapının açık olduğunu vurgulayan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın bugün Yanukoviç'le görüşmeleri öngörülüyor.

Ukrayna'nın ikna olmaması halinde AB'nin, aralıksız şekilde verdiği "anlaşma masanın üstünde" mesajını gelecek aylarda da tekrarlaması bekleniyor.

AB yetkilileri, belgenin şimdi olmasa bile Şubat 2014'te yapılacak AB-Ukrayna Zirvesi'nde imzalanabileceğine dikkati çekiyor.

cnnturk

Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,679 µs