En Sıcak Konular

''Dershaneleri özel okula dönüştüreceğiz''

29 Kasım 2013 10:41 tsi
''Dershaneleri özel okula dönüştüreceğiz'' Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershaneleri özel okula dönüştürme taslağı ile kamuoyunda tartışma konusu olan dershane sorununun CHP'nin 2011 Seçim Projesi'nde geniş yer bulduğu ortaya çıktı.

CHP'nin 2011 Seçim Projesi'nde dershanelerin ailelere yük getirdiği, fırsat eşitsizliği yarattığı ve üniversiteye girişte etkili olmadığı belirtiliyor

CHP'nin web sitesinde güncel olarak yayında bulunan Gençlik ve Eğitim Raporları'nda dershanelere ilişkin dikkat çeken ifadeler şöyle:

'ÖZEL OKULA DÖNÜŞSÜNLER'

"Var olan sınav sistemi, gençleri ezberci bir eğitime mahkûm etmekte ve dershanelere kapatmaktadır. Dershaneye gitmek, üniversite eğitimi almanın ön koşulu haline gelmiştir. Oysa pek çok aile maddi zorluklar yüzünden çocuklarını dershaneye gönderememektedir. Dershanelerin özel okul statüsüne geçirilmesi yada meslek okul ve kurslarına dönüştürülerek üniversiteye devam edemeyen gençler için ciddi bir seçenek oluşturması amacıyla gerekli çalışmaların yapılması, orta ve uzun vadede alınacak önlemlerdendir."

ÖRGÜN EĞİTİME KAYNAK

"... Veliler çocuklarının iyi eğitim alma ve ileride üniversiteye yerleşme şansını arttırmak için dershanelere ciddi miktarda maddi yatırım yapmaya başlamışlardır. Bu maddi desteğin örgün eğitime aktarılması halinde niteliğin artmasına yönelik bazı gelişmelerin olacağı kamuoyunun da dikkatini çekmeye başlamıştır."

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ

"Yükseköğretime geçişteki rekabetin giderek artması, dershane sektörünün ve ailelerin üstlendiği maliyetlerin de artması sonucunu doğurmuştur. Çeşitli çalışmalar, Türkiye'deki dershane harcamalarının aile bütçeleri içinde önemli yer tuttuğuna ilişkin kanıtlar sunmaktadır. Dershanelere yapılan harcamaların, yani sınav ekonomisinin boyutları Türkiye'nin eğitim yatırımlarıyla karşılaştırılır duruma gelmiştir. Bu durum aynı zamanda, dershanelerden yararlanan ve yararlanamayan çocuklar gibi bir eşitsizliği de beraberinde getirmiştir."

BAŞARIYA ETKİSİ YOK

"Dershane ve özel ders desteğine rağmen başarı düzeylerinin düşük olması, harcanan maddi kaynakların nitelik artışına bir getirisinin olmadığını gözler önüne sermektedir."

Sabah



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,589 µs