En Sıcak Konular

Çelik'ten Ahmet Kaya'nın mezarına ziyaret

29 Kasım 2013 08:28 tsi
Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Paris'te bulunan Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney’in mezarlarını ziyaret etti.

İzmir’in EXPO 2020 aday sunumu için Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Père Lachaise mezarlığında bulunun Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney’in mezarlarını ziyaret etti. Mezarlara kırmızı karanfil bırakan Çelik, dua etti ve Türkiye’den getirdiği toprağı bıraktı.
 
Basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Bakan Çelik, ziyaretini şöyle değerlendirdi:
 
“Kendi ülkesinden uzaklarda, buraya zorunlu sebeplerle gelmiş Ahmet Kaya’nın ve Yılmaz Güney’in mezarını ziyaret ettik. Bu ziyaretlerle hem kendi vazifemizi yerine getirmiş oluyoruz hem de ülkemizden geçmiş yıllarda çeşitli baskılar ve zulüm neticesinde ayrılmak zorunda kalmış, baskılardan kaçarak ülkesinin dışında yaşamak zorunda kalmış ve hayatını kaybetmiş tüm insanlarımıza buradan bir kere daha mesaj vermiş oluyoruz.”
 
Çelik, Türkiye’de hiç kimsenin kimliğinden, fikirlerinden ve düşüncelerinden dolayı ülkesini terk etmek zorunda kalmamasını temenni ederek, “Herkes özgürce istediği gibi kendi ülkesinde yaşayabilsin. Mezarların burada bulanması bile Türkiye’nin geçmişte yaşadığı sıkıntılı zamanların bir sembolü” dedi.
 
Türkiye’ye değer katmış sanatçılar ve fikir adamlarının baskılar yüzünden ülkesini terk etmek zorunda kaldığını ifade eden Çelik, “Türkiye artık o dönemleri geride bıraktı. Türkiye artık önüne özgüvenle bakıyor. Kimliklerin, düşüncelerin, fikirlerin, her türlü duruşun özgür olduğu bir ülke inşa ediyoruz. Umarım bundan sonra hiç kimse kendi ülkesinde kendisini diaspora olarak hissetmez. Her kimlik, her düşünce sahibi kendini diaspora gibi hissetmediği gibi eşit ev sahibi, eşit yurttaş olarak hisseder” diye konuştu.
 
Çelik, bir soru üzerine, mezarların üzerine bıraktığı toprağı Türkiye’den getirdiğini belirterek, “Vatan toprağı getirdik mezarlarına, özlemişlerdir diye. Çünkü insanın kendi ülkesinden uzakta yaşaması, çok büyük bir acı. Türkiye’den de şöyle bir mesaj verelim istedik. ‘Ülkeniz sizi özlüyor ve size sahip çıkıyor’ Karanfili de bayrağımızın renginin sembolü olarak bıraktık. Ülkemizden toprak getirerek, Türkiye ile bir kez daha buluşmalarını temin ettik” dedi.
 
Ziyaretin Türkiye’de devam eden çözüm sürecine katkı sağlayıp sağlamayacağının sorulması üzerine Çelik, ziyaretinin çözüm süreciyle ilgili olmadığını vurguladı. Çözüm süreci ve diğer süreçlerin işin doğası gereği büyük bir kararlılıkla yürütüldüğünün altını çizen Bakan Çelik. “Türkiye’deki demokratikleşme adımları, hiçbir kesim, hiçbir kimlik için, hiçbir sorunun özel olarak çözümüne yönelik olarak atılmıyor. Türkiye’nin genel demokratikleşme standartlarının yükseltilmesine yönelik atılıyor” diye konuştu.

aa


Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,601 µs