En Sıcak Konular

'Siyasi ahlak yasası çıkarmalıyız'

28 Kasım 2013 23:27 tsi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de siyaset kurumunun sınıfta kaldığını söyleyerek, "Siyasi ahlak yasasını çıkarmalıyız" dedi.

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin CHP İş Dünyası Diyalog ve Dayanışma Birimi tarafından Pamukçu Asya Otelde düzenlenen "İş Dünyası ve Meslek Örgütlerinin Sorunları ve Çözüm Yolları" konulu toplantıda, Balıkesir'in son yıllarda kan kaybettiğini savundu.

Sadece Balıkesir'in değil Türkiye'nin her yerinde tarım ve sanayide benzer sorunlar yaşandığını ileri süren Kılıçdaroğlu, "2001 yılında bir esnaf, yazar kasayı attı ve Türkiye'de olay oldu. Günlerce televizyon ve gazeteler bunu işlediler. O yıllarda, kriz döneminde icra dosyaları sayısı 10 milyon 26 bin. Ortada kriz yok icra dosyası sayısı 2012'de 21 milyon" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, katma değeri yüksek ürün üretmenin önemine değinerek "Bizde toplam sanayi ihracatı içinde katma değeri yüksek ürün ihracatı oranı geriliyor. Buzdolabıyla övünen bir başbakan dünyada gördünüz mü? Çamaşır makinesi üretiyoruz diye övünen başbakan gördünüz mü? Çamaşır makinesi 1782’de icat edilmiş" ifadesini kullandı.

Güney Kore'nin dünya çapında otomobil markalarının bulunduğunu, Türkiye'de bile yatırım yaptıklarını belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bir otomobil markasının bulunmadığını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, 1946-2002 yılları arasında bütün hükümetlerin kullandığı paranın 775 milyar dolar olduğunu anlatarak "Bunun 95 milyar doları iç borç, 130 milyar doları dış borç. Geri kalanı vergi ve özelleştirme gelirleri. O dönemde büyümeyi 5,1 yaptılar. 2003-2012 dönemi 1 trilyon 600 milyar dolar para kullanıldı. Bunun 133 milyar doları iç borç, 238 milyar doları dış borç, 1 trilyon 200 milyar doları vergi geliri. Bunlar ise büyümeyi 4,8 yaptılar" diye konuştu.

Otobüs üretim merkezi Türkiye

Çiftçinin ekmekten vazgeçtiği arazinin 2,8 milyon hektar olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, Konya'dan küçük olan Hollanda'nın tarım ihracatında dünyada üçüncü sırada bulunduğunu ve yıllık ihracatının 80 milyar dolara ulaştığını söyledi. Türkiye'nin tarım ürünü ihracatının 12 milyar dolarda kaldığını kaydeden Kılıçdaroğlu, neden geri kalındığının araştırılması gerektiğini bildirdi.
nin otobüs üretim merkezi olmasına rağmen Hollanda'dan tanesi 1 milyon 200 bin avro olan otobüs alındığını iddia eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hesabını soran oldu mu? Hangi gerekçeyle bunu aldınız diye soran oldu mu? Ben milliyetçiyim. Biz bunu kafatasçılığı olarak görmüyoruz, vatanseverlik olarak görüyoruz. Yunanistan'daki otobüslerin yüzde 42'si Türkiye'de yapılıyor. O bizden alıyor, biz Hollanda'dan alıyoruz. Hangi akılla?"

Türkiye'de siyaset kurumunun sınıfta kaldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Siyasi ahlak yasasını çıkarmalıyız. ABD başkanı, gelen hediyelerin hangisini devlete hangisini kendisine alacağını bilir. Bizde böyle kural yok. İlk yapılması gereken iş, siyasi ahlak yasasını çıkarmaktır" dedi.

Kaynak savurganlığının önlenmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, 1 liralık işin 5 liraya yaptırılmamasını istedi. İzmir metrosunun kilometresinin 56 milyona mal olduğunu bildiren Kılıçdaroğlu, "Ankara metrosunun kilometresi 100 milyon, İstanbul metrosunun ise 142 milyona mal oluyor. Hepsi yerin altında aynı iş" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonunda sanayici ve iş adamlarının sorularını yanıtladı. Bir sanayicinin "Bu tür toplantıları neden seçimden önce yapıyorsunuz?" sorusuna CHP lideri, iş dünyasıyla buluşmaları 2 yıl önce başlattıklarını ve birçok şehre gittiklerini yanıtını verdi.

AA



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,831 µs