iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Yanından çekilin, yıkılacak!

28 Kasım 2013 10:57 tsi
Yanından çekilin, yıkılacak! Ankara eskisi kadar sıcak değil.. Hatta ılık da değil! iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

ABD-İran anlaşmasının, bölgesel denklemlerin, ekonomi-politik ittifakların tamamında kaymalar yaratacak gibi duruyor. Elbette bu değişiklikleri en yakın takip eden ve yeni pozisyonlar üreten ülkelerin başında da Türkiye geliyor.

İran'ın yeni(den) oyuncu olarak bölgeye dönmesi ve neticede dünyanın en güçlü ülkeleriyle anlaşma imzalamış olması, Ankara açısından kendi ittifaklarını ve politikalarını iyice rafine etmesini gerektiriyor.

Tahran'ın pozisyonunun güçlenmesi örneğin zaten sancılı bir konu olan Suriye dosyasının da yeniden düşünülmesini, bağlantılı olarak bu konudaki ittifakları da-örneğin S.Arabistan-analiz etmeyi gerektiriyor.

Riyad hanedanının İran'a karşı duyguları gayet iyi biliniyor. Bu duyguların Tel Aviv'le kuvvetlice paylaşıldığı da. Yani Arabistan'ın güçlü müttefikleri zaten var. Öte yandan, enerji konusu üzerindeki yoğunluk gün geçtikçe artıyor.

Türkiye açısından da bölgesel petrol ve doğalgaz dengeleri büyük, hatta birincil önem taşıyor. İran'ın oyuna katılması bu önceliği iyice parlatıyor ve Irak ile K.Irak'a hızla Ankara masasına sürüklüyor.

Nihayet artık popüler bir bilgi olan ABD'nin petrol ihtiyacının hızla azalmaya başlaması, yani Riyad'a bağımlılığı maddesinin düşmesi, bölgeden talep edilen ihtiyaçların yüzünün Tahran'a dönme potansiyeli hanedan açısından işleri zorlaştırdığı gibi, ülkedeki iç sorunlar, işsizlik, dini azınlıklar arasındaki huzursuzluk, ulusal güvenlik açısından ABD korumasının kalkması ihtimali ülkenin istikrarlı kalmasını zorlayabilir.

Bu zorluk şu an için-Türkiye cephesinden-Katar ve Kuveyt'e sirayet etmiş değil. Ama Ankara'nın S.Arabistan'a bakışı eskisi denli sıcak değil.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,487 µs