En Sıcak Konular

Petrolde ilk adım tamam

28 Kasım 2013 08:26 tsi
Petrolde ilk adım tamam Başbakan Erdoğan ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Barzani arasında yapılan 3 saatlik görüşmede, tarihi enerji anlaşması konusunda tam uzlaşı sağlandı.

Sözleşmenin metni hazır. Sırada Irak Başbakanı Maliki’nin onayını almak var.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani dün Ankara'ya çok kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Barzani Başbakan Erdoğan tarafından, Başbakanlık Resmi Konutu'nda kabul edildi. 3 saatten fazla süren toplantıda Türkiye ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında imzalanması öngörülen enerji sözleşmesi konusunda tam uzlaşı sağlandığı öğrenildi. Taraflar sözleşmenin metniyle ilgili konularda da mutabık kaldı.

ANKARA DA İKNA TURUNA ÇIKACAK

Ancak, hem Ankara hem de Neçirvan Barzani, sözleşmenin imzalanmasından önce Irak Başbakanı Maliki'nin de bilgilendirilmesinin uygun olacağı noktasında görüş birliğine vardı. Bu doğrultuda Barzani'nin Irak'a dönmesinin hemen ardından, Bağdat'a geçerek taslak sözleşmeyi Maliki'ye sunacağı ve tarihi imzaların atılması için destek isteyeceği vurgulanıyor. Ayrıca Enerji Bakanı Yıldız da, aralıkta Bağdat'a gidip Türkiye'nin anlaşma konusundaki ısrarını yineleyecek.

GELİR PAYLAŞIMI ÖNERMİŞTİ

Irak Anayasası ülkedeki petrol gelirlerinin yüzde 17'sinin Kürt Bölgesel Yönetimi'ne, yüzde 83'ünün ise Merkezi hükümete gitmesini öngörüyor. Ancak, Maliki söz konusu petrol ve doğalgaz boru hatlarından kendilerinden habersiz olarak petrol ve doğalgaz iletilebileceğinden kaygılanıyor. Ankara, bu sorunun çözümü için, Maliki yönetimine petrol ve doğalgazın Türkiye'ye giriş yapacağı noktada bir gözlemci görevlendirmesini, ayrıca geçen petrol ve doğalgaz miktarı ile ilgili ödemenin merkezi hükümet gözetimi altında Türkiye'deki bir kamu bankasında dondurularak ödenmesini önermişti. Merkezi hükümet söz konusu teklife olumlu yaklaşmıştı. Neçirvan Barzani'nin Ankara ziyaretinde Kürt Bölgesel Hükümeti'nin Türkiye'nin önerisine koşulsuz olarak 'evet' dediği ve Maliki'yi öncelikli olarak bu konuda iknaya çalışacağı belirtiliyor. Taraflar arasında anlaşmanın ise, ocak ayı başında Türkiye'de gerçekleştirilmesi beklenen Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı sırasında imzalanması bekleniyor. İmzalanacak anlaşmalar arasında Enerji Hatları dışında yeni sınır kapılarının açılması ile eğitim ve kültür anlaşmalarının da bulunduğu belirtiliyor.

BAŞBAKAN DA ERBİL'LE BAĞDAT'A GİDECEK

Bütün anlaşmaların ardından, Başbakan Erdoğan'ın da Irak'a ziyarette bulunacağı ve Bağdat ile Erbil'i ziyaret edeceği ifade ediliyor. Söz konusu Erbil ziyareti, Başbakan Erdoğan ile Mesud Barzani arasında Diyarbakır'da gerçekleşen tarihi görüşmede de ele alınmıştı.

PYD DE KONUŞULDU

Başbakan Erdoğan ile IKBY Başbakanı Barzani arasında yapılan görüşmede ele alınan diğer konular ise, çözüm süreci, Başbakan'ın Erbil'e gerçekleştireceği ziyaret ve Türk şirketlerinin Irak'ın kuzeyine yapacağı yatırımlar oldu. Bir diğer konu da, Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin geçici özerk bölge ilanıyla ortaya çıkan tablo oldu. Edinilen bilgilere göre, Erdoğan ile Neçirvan Barzani PYD'nin bölgede yaptığı oldu bittiyle ilgili ortak tavır sergilenmesi konusunu bir kez daha teyit etti.

SÖZLEŞME NE GETİRECEK?

Üretilen ham petrol ilk etapta Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'ndan Türkiye'ye taşınacak. Bu sürede yeni bir petrol boru hattı daha inşa edilecek. Silopi 'den Türkiye'ye girecek yaklaşık 200 km'lik boru hattı, Türkiye'nin altyapısı üzerinden Ceyhan'a kadar uzanacak ve dünya piyasasına girecek. Günlük petrol miktarının yaklaşık 600 bin varil olması bekleniyor.

GAZ 2017'DE GELECEK

Sözleşmenin bir diğer büyük ayağını ise doğalgaz oluşturacak. İlk gazın ise Türkiye'ye 2017'de gelmesi öngörülüyor. Kuzey Irak gazı öncelikle iç piyasada kullanılacak böylece Rus ve İran'dan alınana göre çok daha ucuz olan doğalgaz Türk halkının kullanımına sunulacak. Doğalgaz miktarının ilk etapta yılda 10 milyar metreküp seviyesinde olması öngörülüyor.

Akşam



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,053 µs