En Sıcak Konular

'Mursi'yi değil halk iradesini destekliyoruz'

27 Kasım 2013 16:50 tsi
'Mursi'yi değil halk iradesini destekliyoruz' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Biz Mursi’yi değil Mısır halkının siyasi iradesini ve meşruiyetini destekliyoruz” dedi.



Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 21. Bakanlar Kurulu Toplantısı için İran’da bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ziyaretinin ikinci gününde İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından yaptıkları ortak basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Konuşmasına Cenevre’de yapılan nükleer anlaşmadan ötürü mevkidaşı Zarif’i tebrik ederek başlayan Davutoğlu, Türkiye'nin bölgede ve dünyada nükleer silahların yayılmasını arzu etmediğini belirtirken, barışçıl teknolojinin de engellenmemesi gerektiğini söyledi.

İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının, iki ülke ilişkilerini ve İran’ın bölgedeki ekonomik etkinliğine olumlu etkileyeceğini ifade eden Davutoğlu, “Türkiye ve İran ekonomileri birbirini tamamlayan ekonomilerdir, rakip ekonomiler değil. Bu nedenle karşılıklı entegrasyon ile büyük bir sinerji doğabilir. İkili ilişkilerimizin özellikle ticaret, enerji ve kültür alanlarında önümüzdeki dönemde büyük bir ivmeyle ilerleyeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Bölge sorunları, özellikle Suriye meselesini kapsamlı görüşme fırsatı bulduklarını dile getiren Davutoğlu, “Suriye sorununun çözümüne nasıl katkıda bulunabiliriz, bunları tartıştık. Suriye, Lübnan ve tüm diğer bölge ülkelerinin istikrarı hem Türkiye hem İran için büyük önem taşıyor. Bölgedeki bütün sınırların korunması, ülke halklarının kendi kararlarını vermesi, istikrarlı ve güvenlikli bir bölgenin oluşması, teröre karşı ortak çalışma ve bölgedeki provokasyonlara karşı ortak hareket etmek, bunlar ele alınan konu başlıkları arasındaydı” açıklamasında bulundu.

Mısır

Davutoğlu, Türkiye’nin Mısır’a yönelik politikasıyla ilgili soru üzerine, “Biz Sayın Mursi’yi değil Mısır halkının siyasi iradesini ve meşruiyetini destekliyoruz” dedi. Türkiye’nin hiçbir zaman bölgede herhangi bir grubu veya mezhebi desteklemediğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Biz ilkeleri destekliyoruz. Siyasi iktidarın her zaman halk tarafından seçilmesi ve halk tarafından değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun asker tarafından yapılan iktidar değişikliğine karşı çıkıyoruz. Sayın Mursi, 2012’de özgür ve adil bir ortamda yapılan seçimle başa geldi. Adil bir yarış oldu ve Mursi seçildi. Halkın özgür siyasi seçimi sonrasında oluşan bir otoritenin askeri müdahale ile darbeyle değiştirilmesi hiçbir kesim tarafından normal karşılanmamalıdır. Maalesef bugün birçok ülkenin bu yöntemi mazur göstermeye çalışan yol arayışlarına girdiğine şahit oluyoruz. Nasıl ki İran halkı kendi iradesini özgürce kullanarak Sayın Ruhani’yi seçmişse, isteriz ki tüm Arap toplumlarında halkın siyasi iradesine saygı gösterilsin. Bu saygı gösterildiğinde eğer bir lider hata yapmışsa bu konuda hüküm verecek olan yine halkın kendisidir. Dolayısıyla Sayın Mursi’yi desteklememizin tek nedeni, Mısır halkının siyasi iradesine ve meşruiyetine olan saygımızdır. Biz aslında Mursi’yi değil Mısır halkının siyasi iradesini ve meşruiyetini destekliyoruz. Onun için bu kadar ilkeli bir tutum sergiledik ve tutumu sürdüreceğiz.”

Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin ve Suriye sorunun ele alındığını belirten Zarif ise “Türkiye ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin, özellikle Suriye krizinin çözümüne ve Suriye halkına yardımcı olabilmesini umuyorum. İki ülke işbirliği ile Suriye’deki şiddetin durdurulması ve bir çözüm yolu bulunması için yapılan girişimler ilerletilebilir, bölgede aşırılığın ve şiddetin önüne geçebiliriz” diye konuştu.

EİT 21. Bakanlar Kurulu Toplantısı için İran’da bulunan Davutoğlu, yoğun ikili görüşmeler yapmış, EİT üyesi bakanlarla ayrı ayrı görüşen Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından da kabul edilmişti.

Davutoğlu’nun İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile bir araya gelmesinin ardından Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,011 µs