En Sıcak Konular

İstanbul'da dershaneciler toplantıyı terketti

27 Kasım 2013 12:21 tsi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerinin İstanbul ve Trakya'da faaliyet gösteren dershane temsilcileriyle yaptığı toplantıda, dershanecilerin büyük kısmı salonu terketti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileri, ‘Özel Dershaneler ve Özel Eğitim Merkezleri İstişare ve Bilgilendirme Toplantısı’ kapsamında İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli bölgesi dershane temsilcileriyle Bahçelievler’deki İstanbul Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi’nde bir araya geldi. Toplantıya; Bakanlık Müşaviri Ercan Demirci, Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Bakanlık Müşaviri Malik Türedi ve bir çok dershane temsilcisi katıldı.

Programda konuşan Yusuf Büyük, “Madem ki geldim bu salonu doldurduk, uzun yolculuktan sonra geldiniz, zahmet ettiniz masraf ettiniz o halde geliş maksadını da hasıl ettirelim. Siz de eğitimcisiniz, paydaşımızsınız, aynı hedefe birlikte koştuk. Belki televizyonlarda izlediğimiz şeyin burada olmayacağını düşünüyorum. Burada oluşacak bir olumsuzluk hem öğrencilerimize yansıyacak, hem de bütün ülkeye yansıyacak. Okul olması hasebiyle daha dikkatli olunacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Marmara dershaneciler adına konuşan bir eğitimci ise ayağa kalkarak, “Arkadaşlarımızın haklı tepkilerini ortaya koymaları çirkin bir davranış gibi yansımasını kesinlikle kabul etmiyorum. Sektör muhatap olarak alınmamış. İkna etmeye çalışmış ve arkadaşlar da tepkilerini ortaya koymuşlardır.” diye konuştu.

Büyük de, “Biz daha açılış konuşması bile yapmadık ama toplantının sonuna kadar böyle devam edecek. Birini suçlama gibi bir şey olmadı. Bugün burada toplanmamızın maksadı, paydaş olarak sizi dinlemek. Bilgi kirliliğine de neden olan sizden öneri, düşünce ve tavsiye alarak bakanlığa dönmüş olmak. Umuyorum ki bu toplantı eğitim camiasına yakışır bir şekilde olacaktır. Biz elbette sizin dertlerinizi sıkıntılarınızı, belki sesinizi yükseltmenizi inanın katıldığımız bütün toplantılarda inanın normaldir çünkü bir sürecin içerisindeyiz diye bakıyoruz. Burası hukuk devletidir, yasaların nasıl çıktığını hepimiz biliyoruz. Şöyle şöyle olsaydı daha iyi olurdu diye 4 ay sonra söyleme yerine şimdi söylemenizi bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Başka bir dershane yetkilisi ise, “Burada kes kopyala yapıştır yaparken yine hata yapmışsınız. Şimdi çıkıyoruz.” diyerek dershane yetkililerinin büyük kısmı salona terk etti.

"HAKLI TEPKİMİZİ ORTAYA KOYDUK"

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerinin Bahçelievler'de düzenlediği toplantıyı terk eden dershaneciler, haklı tepkilerini ortaya koyduklarını söyledi.

Toplantının hemen başında yaşanan gerginlik sonucu dershane sahipleri toplantıyı terk ederek salon dışında bir basın açıklaması yaptı.

Dershaneciler adına açıklama yapan Birey Dershaneleri Müdürü İsmet Kaldırım, "Sayın müsteşarın konuşmaya başladığında daha önce dershaneci arkadaşların demokratik özgürlüklerini kullanma hakkını çok çirkin bir davranış olarak lanse edip konuşmaya başlaması bugün buraya geliş amaçlarını ortaya koymuş oldu bizim adımıza. Biz de haklı tepkimizi ortaya koymuş olduk dedi."

Kaldırım, “Son günlerde dershanelerin kapatılması konusunda taraflar bugün bir araya geldi. Bu toplantının da diğer toplantılar gibi bir istişare toplantısından ziyade dayatma toplantısı olduğu kanaatine varılmıştır. Sayın müsteşarın elimdeki mikrofonu kapattırmaya çalışması ya da zorla aldırmaya çalışması bunun en büyük ispatıdır.” dedi.

Kaldırım şöyle konuştu: “En yetkili mercilerce dershaneleri kapatma konusunda kesinlikle geri adım atılmayacağı deklare edilirken diğer taraftan da bu toplantılarla çözüm üretmekten ziyade kamuoyuna tarafların dinlenildiği ve görüşlerinin alındığı algısı oluşturulmak isteniyor. Bugünkü toplantıda diğer illerde olduğu gibi basın mensupları dışarıda tutulmak istenmedi. Neden istenmedi? Sayın müsteşarın ifadesinde de görmüşsünüzdür, hazırlıklı geldiklerini söyledi. Yaptıkları hazırlık geçmişte yapılan tepkilere önlem almaktır. Ama biz burada düşünen, üreten insanlarız.”

İstanbul Avrupa yakası ve Trakya’daki dershaneciler olarak dershaneleri oluşturan sebepler ortadan kaldırılmadan dönüşüm önerilerinin gerçekçi ve uygun olmadığını düşündüklerini belirten Kaldırım, “Bakanlığın hergün birbiriyle çelişen açıklamaları da bu durumu doğrulamaktadır. Sadece dershanecileri değil, tüm Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren böylesi önemli bir konunu siyasi bir dayatmayla sonuçlandırılmaya çalışılması büyük yaralar ortaya çıkaracaktır. Günlerdir her platformda, yurdun her noktasında sektörün tüm temsilcileri veli ve öğrencisiyle demokratik tepkilerini dile getirirken, konunun dar bir zeminde değerlendirilmesi bizleri çok üzmektedir. Aceleci bir yaklaşımla oldubittiye getirilerek dershanelerin kapatılmak istenmesini kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

İşte Kaldırım'ın konuşmasının satır başları:

"Bugüne kadar bu sorular defalarca soruldu hiçbir tanesine cevap gelmedi. O yüzden soracağımız tek bir yer kaldı ben duvara sormak istiyorum:

-Bu şekilde dayatmayla eğitim kurumu kapatmak demokrasiyle bağdaşlaşabilir mi?

-Mağdur olan bütün öğrencilerin mağduriyetini karşılamaya Halk Eğitim Merkezleri yetecek mi?

-Dershanelere ihtiyaç yoksa Halk Eğitim Merkezleri'ne neden ihtiyaç duyulacaktır?

-Dershaneleri kapatıyorum diyenler yarın özel okulları da kapatacaklar mı?

-Dershanelerin kapatılması birçok yatırımın zayi olması anlamına gelmeyecek mi?

-100 bin personelin mağduriyeti nasıl karşılanacak?

-Personellerin kıdem tazminatları nasıl karşılanacak?

-Dershaneler paralele hizmet verdiği için kapatılacaktır, ki asla böyle bir iddiamız olmamıştır, buna bağlı olarak özel hastaneler de kapatılacak mı?

-Bu sene istediği yeri kazanamayan öğrenci seneye nerede hazırlanacak?

-Sınav varken, sınava hazırlama yerleri nasıl kapatılabilir?

-Dershaneler kapanınca eğitimdeki sorunlar çözülecek mi?

-Dershanelerin %70'inin dönüşümü kabul ettiklerini söylediler biz %99 olarak buradayız, peki bahsettikleri %70 nerede?"

Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,113 µs