iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

ABD-İran: Anlaşmada gizli madde var mı?

27 Kasım 2013 12:10 tsi
ABD-İran: Anlaşmada gizli madde var mı? Tahran-Washington anlaşmasının gizli bir maddesi olup olmadığı merak ediliyor.. Çünkü var ise, bu gerçekten de ‘değerli’ bir madde!.. iyibilgi Ankara

ABD-İran arasında bir yılı aşkın zamandır gerçekleşen ikili görüşmeler, 5+1 ülkeleri ile Tahran’ın imzaladığı anlaşma ile sonuçlandı. Bunun sonucunda İran’ın yurt dışında çeşitli kalemlerden kazandığı milyarlarca doların-zaman içinde-serbest bırakılması da bulunuyor.

Tahran, ekonomik ambargo nedeniyle ekonomik ilişkilerini Asya ülkelerine kaydırdı ve büyük miktarda parasını da bu ülkelerde tuttu. Yaklaşık rakamın 35-38 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu para, Çin, Hindistan, Japonya ve G. Kore bankalarında ve zamanla serbest bırakılacak.

22 milyar doları Çin petrol şirketi China National Petroleum Corp'un bankası Kunlun'da. 5.5 milyar doları Güney Kore'deki Woori ve Industrial Bank of Korea'da ve geri kalan kısım da adı geçen diğer ülkelerde bulunuyor.

Tabii “para”nın hepsi bu değil. İran, yine ambargo nedeniyle birçok teknoloji ve hammadde ürünlerini de satın alamıyordu. Şimdi bunlar içinde para ödeyecek.

Peki, bu paralar nereye gidecek? Bu iyi bir soru. Çünkü Türkiye de dahil birçok ülke, İran’la anlaşma imzalanır imzalanmaz bu gelişmenin kendi ekonomilerine nasıl yansıyacağını araştırmaya başladılar.

Bu normal. Normal ama büyük para nereye gidecek? Özellikle ekonomisi son zamanlarda hayli sıkışık olan ve politik olarak da iktidarı yaralanan ABD’nin gizli görüşmelerde bu konuyu gündeme getirip getirmediği merak konusu.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,980 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,551 µs