En Sıcak Konular

Bakan Yazıcı: Muratlı Sarp'ı rahatlatacak

27 Kasım 2013 11:24 tsi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, "Muratlı'nın faaliyete geçmesiyle Sarp Gümrük Kapısı'nda yaşanan araç ve yolcu trafiğinin de rahatlaması öngörülmektedir" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Artvin'in Borçka ilçesinde inşa edilecek Muratlı Sınır Kapısı'nın faaliyete geçmesiyle Sarp Sınır Kapısı'nda yaşanan araç ve yolcu trafiğinin rahatlamasının öngörüldüğünü belirtti.
 
Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Borçka ilçesine bağlı Camili bölgesinde yer alan köylerin, kış aylarında yoğun kar nedeniyle yolların kapanması sonucu Artvin ve Türkiye'nin geri kalanıyla irtibatlarının kesildiğini belirterek, "Acil durumlarda bu bölgede yaşayan vatandaşlarımıza Türk toprakları üzerinden ulaşım sağlanamamaktadır" dedi.
 
Mücbir sebepler oluştuğunda hudut komiserlikleri vasıtasıyla bu bölgede yaşayan vatandaşların geçici hudut geçiş belgeleri temin ettiğini vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:
 
"Bu sayede ihtiyaçları Gürcistan tarafında veya Sarp – Sarpi Gümrük Kapısı'ndan girerek Türkiye'de karşılanmaya çalışılmaktadır. Bununla birlikte, bu belgelerin temini konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşanmakta, dönüş için de aynı yolu kullanmaları gerekmekte ve yol mesafesinin uzun olması nedeniyle vatandaşlarımız mağdur olmaktadır. Camili’de yaşayan vatandaşlarımızın mücbir durumlarda halihazırda uygulanmakta olduğu üzere hudut geçiş belgeleri temin edilerek Gürcistan topraklarından ülkemize girişlerinin sağlandığı uygulamanın devam ettirilmesi kaydıyla Muratlı – Maradidi’de bir kara gümrük kapısı açılması ve Camili – Chutuneti – Maradidi – Muratlı yolunun TİKA kaynaklarıyla iyileştirilmesi halinde Camili bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın daha kolay ve kısa yoldan Borçka ilçesine ulaşımlarının sağlanabileceği, bu suretle yaşadıkları mağduriyetin giderilebileceği değerlendirildi. Muratlı'nın faaliyete geçmesiyle Sarp Gümrük Kapısında yaşanan araç ve yolcu trafiğinin de rahatlaması öngörülmektedir."
 
Bakan Yazıcı, Muratlı ve Camili bölgesinde gümrük kapılarının açılma gerekçesinin öncelikle insani temele dayandığını, söz konusu hudut kapılarının Artvin ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağını da ifade ederek, şunları kaydetti:
 
"Bu kapsamda, ülkemizden bakanlığımız, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı-Harita Genel Komutanlığı ve TİKA temsilcilerinin katılımı ile oluşan Türkiye heyeti ve Gürcistan heyetlerince gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, Muratlı Köyündeki hudut bölüğümüzün de bulunduğu 417 numaralı hudut taşı bölgesinin her iki ülke için de hudut kapısı kurulması açısından en uygun arazi olduğu kararlaştırılmıştır. Gürcistan ile karşılıklı olarak hudut kapısı tesislerinin inşa edilmesi akabinde yakın zamanda hizmete açılması hedeflenmektedir. Yapılan bu işlemler çerçevesinde Muratlı Gümrük Kapısının yap-işlet-devret modeliyle yapılabilmesi amacıyla Yüksek Planlama Kurulu Kararı için gerekli olan ön yapılabilirlik etüdü hazırlandı."

aa


Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,309 µs