En Sıcak Konular

Peki ya ‘edep eğitimi’miz?

26 Kasım 2013 15:05 tsi
Peki ya ‘edep eğitimi’miz? "Cemaat mensupları siyasetin içinde ise yaptıkları siyasetle eleştirilmeyi de bir düşmanlık, değersizleştirme, hürmetsizlik olarak görmemeli. "

Sol laik çevremde hep gördüğüm o 'müzmin muhalefet' anlayışıyla adalet talep edilemeyeceğini kendi yakınlarımı karşıma alma pahasına öğrenmiştim. Şimdi ise ilk kez kilitlendim. Herkesin topluca sanki hipnotize olduğu bir ortamda vicdanıma ve zihnimde akan düşüncelere serbest biçimde odaklanamaz hale geldim. Her eleştirel tavra anında ve topluca feryat ya da sitem edilen bir üslup görünür hâle gelmeye başladı. Buna 'hizmet içinde' bu alenilikte ilk kez tanık oluyorum.

Hizmet ve gönül ehli olarak gördüğüm kişilerin uğradıkları haksızlığı siyasetin diline tahvil etme telaşıyla üslubu boğan ve kalp ahlakından uzaklaşan tavırlarını görmemeleri de, toplu alınganlıklarının kendilerinde bir zaaf oluşturduğunu fark etmemeleri de beni üzüyor. Cemaatle özel bir alıp veremediği olmayan insanların her geçen gün "biraz durun kardeşim, bir içinize dönün, hizmet etme anlayışınız nerede kaldı" diyerek kendilerine dostça seslenmeyi denediklerini de göremiyorlar sanırım.

Salt kendi çevrenizin gasp edilmiş hakları için muhalefet etmek bir süre sonra başkalarının sesine sizi kapalı hale getirebiliyor ve direnişiniz de istemeden dayatmacı bir dile evrilebiliyor. Tahakkümcü dilin iktidar cephesinden gelmesi ise yeni değil, çoktan klişeleşmiş bir veri. Burada muhalefet edenlerin 'sahih' bir hak arama niyeti tam da 'ceberut' dilin tuzağına düşmemenin yollarını bulmaktan geçiyor.

Mağdurken bile Musa (as) gibi yumuşak dilli olmayı önemsemek; o dilin neyi tebliğ ettiğini kesintisiz olarak hatırlamayı ve birbirine hatırlatmayı da gerektiriyor kuşkusuz. Cemaat içinde de böyle yapan, birbirine nasihat eden, üslup ve adabı diri tutmaya çalışan pek çok kişi var elbet. Cemaat olmanın olumsuz yanı burada devreye giriyor ama: Birkaç kişinin kabalığı tüm topluluğu bağlayabiliyor. Cemaate 'dışarıdan' bakanların olduğu kadar 'içeridekiler'in de bu kaba genellemeye karşı dikkat etmeleri, algı bozukluklarını gidermek için titiz davranmaları her zamankinden elzem hale geldi.

Cemaatin otoriteyle çatışmama ve ona boyun eğme tavrı hep çok eleştirilir. Mısır darbesinde ve Mavi Marmara'da başta olmak üzere. 'Dışarıdan' bakanlar için bu tavır zulme seyirci kalmak gibi algılanırken cemaat üyelerinde siyaseten bir itidal, sabır ve tevekkül oluşturuyormuş meğer, şimdi süregiden eylemlerinin ortasında bunu daha iyi anlıyorum. Son olarak kimsenin kalbini kırmak ve alınganlığa çanak tutmak gibi bir niyetim yok. Siyasetin mevzuları hizmet ve gönül parametrelerinin önüne geçtiğinde, cemaatin herhangi bir konuda siyaset yapma biçimine farklı bakışlar getirenler de artıyor doğal olarak. Bu bakışların da aynı şekilde cemaat tarafından hizmet hareketini toptan eleştirmek veya gönüllülerine laf söylemek olarak algılanmaması gerek. Cemaat mensupları siyasetin içinde ise yaptıkları siyasetle eleştirilmeyi de bir düşmanlık, değersizleştirme, hürmetsizlik olarak görmemeli.

Leyla İpekçi / Zaman (İlgili kısım)



Bu haber 1,120 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,751 µs