En Sıcak Konular

'Türkiye ile Irak iki kardeş, dost ve komşu ülkedir'

26 Kasım 2013 14:30 tsi
Resmi ziyaret için Irak'ta bulunan TBMM Başkanı Çiçek "Türkiye ile Irak iki kardeş, dost ve komşu ülkedir. Dolayısıyla bu bölgenin iki kilit ülkesidir” dedi.

Resmi ziyaret için Irak'ta bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Irak Ulusal Meclis Başkanı Usame El-Nuceyfi, heyetler arası görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde çok önemli bir rol üstlenen Nuceyfi'ye teşekkür eden ve Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmesi için bir çok sebep olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi:

''Çünkü Türkiye ile Irak iki kardeş, dost, komşu ülkedir. Dolayısıyla bu bölgenin iki kilit ülkesidir. Hepimiz kabul ediyoruz. Birlikte paylaştığımız bu coğrafyada çok sıkıntılı, dramatik olaylar yaşıyor. Dolayısıyla bir araya gelip, karşılıklı görüş alışverişinde bulunup, dayanışma içerisinde olmakta ve bölgedeki gelişmeleri ele almakta iki ülkenin yararı vardır."

Çiçek, ilişkilerin gelişmesinde parlamentolara da önemli görevler ve sorumluluklar düştüğünü, bu konuda görüş birliği içerisinde olduklarını dile getirerek, "Kaldı ki bu bölgede hepimizi rahatsız eden önemli gelişmeler oluyor. Bunların başında maalesef terör geliyor. Biz Türkiye olarak terörün her türlüsüne, sebebi ne olursa olsun, hangi maksatla işlenirse işlensin, kimin tarafından ortaya konulursa konulsun bunların hepsine karşıyız. Bunları insanlığa karşı işlenen bir suç olarak kabul ediyoruz" şeklinde konuştu.

Suriye'de üzücü gelişmeleri  yaşandığını, kaos ortamı oluştuğunu ve pek çok insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Çiçek, bu durumun sadece Suriye halkını etkilemediğini aynı zamanda Türkiye ve Irak'ın da en fazla etkilenen ülkelerin başında geldiğini söyledi. Çiçek, bu konuda da birlikte yapılabilecekleri bir çok şey olabileceğini vurguladı.

Nuceyfi: "Ortadoğu kritik bir dönemden geçiyor"

Nuceyfi ise heyetler arası toplantıda, iki ülke ilişkilerini, bölgedeki durumu, aşırı grupları ve Suriye'deki krizi görüştüklerini söyledi.

Nuceyfi, ilişkileri geliştirmek ve su konusunda çalışma yürütmek için bir komisyon kurulacağını ifade etti.

Ortadoğu'nun çok kritik bir dönemden geçtiğine işaret eden Nuceyfi, "Bu dönem, bölge liderlerinin, bu karışıklığın içerisinde nasıl başarılı bir şekilde çıkabileceklerinin bir sınavıdır" dedi.  

Görüşmede İran'ın nükleer silahlar konusunda anlaşmaya varmasını da ele aldıklarını aktaran Nuceyfi,  "Kesinlikle bu konu, bölgenin istikrarı için çok önemlidir. Ama en önemli konu Suriye krizidir. Bu krizden ancak karşılıklı görüşmelerle çıkılabileceğine bütün taraflar inanıyor" şeklinde konuştu

AA



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,458 µs