En Sıcak Konular

Grip ilacı satın alırken dikkat

27 Kasım 2013 10:34 tsi
Grip ilacı satın alırken dikkat Gribe karşı semptomatik tedavi sunan ilaçların danışılarak alınması ve özelliklerine bakılması önem taşıyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ergün, grip ilaçlarının antibiyotiklerden farklı olarak tamamen septomatik kullanılan ilaçlar olduğunu belirtirken, öksürük, burun akıntısını, ağrıyı azaltma, ateş düşürme gibi çeşitli etkileri olduğunu söyledi.
 
Bu ilaçların belli bir kullanım sürelerinin olmadığına işaret eden Ergün, söz konusu ilaçların soğuk algınlığı ya da viral enfeksiyonu ortadan kaldırmayacağını, sadece septomatik rahatlama sağlayarak yaşam kalitesini artıracağını ifade etti. Grip ilaçlarının eczanelerden reçetesiz de temin edilebildiğini hatırlatan Ergün, şunları kaydetti:
 
''Ancak burada çok önemli bir konu var. Grip ilaçlarında bazılarında tek bir molekül vardır, bazılarında ise birkaç. Hastanın bunların hepsine ihtiyacı olup olmadığı önemli bir sorudur. Örneğin, öksürüğü olmayan bir kişiye aynı zamanda öksürük kesici özelliği olan bir grip ilacı verirseniz bu gereksiz bir uygulama olur. Ağrısı olmayan bir kişiye ağrı kesici, ateşi olmayan bir kişiye ateş düşürücü verilmesinin bir anlamı yok, gereksiz yere bunları almış olur. İkincisi grip ilaçlarının bir kısmının içinde olan özelliklerinden dolayı tansiyonu olan kişilerin, hipertansiyon hastalarının kan basıncı kontrolden çıkabilir. Bu nedenle mutlaka doktora danışılarak ilaç alınmalı ya da hasta en azından eczacıya klinik hikayesini anlatarak ve hipertansiyon hastası olup olmadığını belirterek grip ilacı istemeli''
 
Eskiden ilaçların içinde ancak sağlık profesyonellerin anlayacağı prospektüsler bulunduğunu hatırlatan Ergün, AB mevzuatına uyum kapsamında prospektüslerin kalktığını, artık ilaç kutularının içinde lise eğitim düzeyi olan bir kişinin anlayabileceği metinlerden oluşan kullanma talimatlarının bulunduğunu söyledi.
 
Kullanma talimatlarının hastanın bilmesi gereken bilgiler ve uyarılardan oluşan toparlayıcı birer doküman olduğunu belirten Ergün, ancak eski alışkanlıklar ve ''nasılsa anlaşılmıyor'' kaygısıyla hastaların bunları okumadığını söyledi.
 
İLAÇLAR GREYFURT SUYU VE SÜT İLE KULLANILMAMALI

Prensip olarak tüm ilaçların su ile alınması gerektiğini bildiren Ergün, ilaçların özellikle greyfurt suyuyla ya da sütle kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Greyfurt suyunun ilaçların neredeyse yüzde 50'siyle etkileşme potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Ergün, şöyle devam etti;
 
''Greyfurt suyu ile ilaç alındığında alınan ilaç vücutta metabolize oluyor yani parçalanıyor, dışarı atılacak durama gelmesiyle ilgili enzimlerin çalışmasını engelliyor. Böylelikle alınan ilacın vücutta daha fazla süre kalmasına neden oluyor. Bu da ilaçların yan etkilerinin çıkmasını kolaylaştırabilir. Greyfurt suyu ilaçların hepsiyle etkileşmiyor ama neredeyse yüzde 50'siyle etkileşme potansiyeline sahip. Biz bu nedenle hiç kullanılmamasını tavsiye ediyoruz.''
 
Ergün, ilacın süt ile kullanılması durumunda da, sütün ilaçların emilimi engelleyeceğini ve etkisizleştireceğini söyledi ve ilaçların bol su ile tüketilmesini tavsiye etti.
 
ANTİBİYOTİK İLE VİTAMİN KULLANIMININ HİÇ BİR RASYONELLİĞİ YOK

Antibiyotiklerin kesinlikle doktora danışılmadan kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Ergün, halk arasında antibiyotiklerle vitamin alınması gerektiği yönünde yanlış bir inanış olduğunu da söyledi.
 
Ergün, ''Bunun en ufak bir rasyonelliği yok. Antibiyotiklerle beraber vitamin kullanılması çok eski bir alışkanlık ama bunun iyileşme sürecine ek bir etkisi yok. Tabii vitamin eksikliği olan kişileri bunun dışında tutuyoruz'' diye konuştu.
 
IHLAMURLU ZENCEFİLLİ BAKIM BİR TEDAVİ DEĞİL

Grip döneminde ıhlamur, zencefil gibi bitki çaylarının tüketiminin arttığına da işaret eden Ergün, bunları ilacın alternatifi olarak kullanmanın doğru olmadığını söyledi. ''İnsanlar ıhlamur, zencefil, karanfil gibi sevdiği içecekleri tüketebilir, bu bir beslenme alışkanlığıdır ama kesinlikle bir tedavi yöntemi değildir'' diyen Ergün, ıhlamurun gribe iyi geldiğine dair kanıtlanmış bir bulgu olmadığını ifade etti.

aa

Bu haber 958 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,801 µs