En Sıcak Konular

Başbakan'dan 2 ile kritik ziyaret

26 Kasım 2013 08:27 tsi
Başbakan'dan 2 ile kritik ziyaret Irak’la açılan beyaz sayfa yeni ziyaretlerle taçlanacak.

Irak Başbakanı Maliki’nin Ankara’ya gelmesinin ardından Bağdat’a iade-i ziyaret gerçekleştirecek olan Başbakan Erdoğan, buradan Erbil’e geçecek. Görüşmelerde enerji ve Suriye konuları da ele alınacak.

Star'da yer alan habere göre; Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin Diyarbakır ziyaretinin ardından kurulan barış köprüleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Irak ziyaretiyle taçlanacak. Önümüzdeki günlerde kesin tarihi netleşecek olan programı kapsamında Kuzey Irak’a gideceği öğrenilen Başbakan Erdoğan’ın, Bağdat ziyaretinin hemen ardından Erbil ve Kerkük’e geçeceği öğrenildi.
 
İşbirliği toplantıları başlıyor
 
Geçtiğimiz dönemde Irak ile ikili ilişkiler kapsamında girilen yeni dönem karşılıklı ziyaretlerle devam ediyor. Önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Irak’ın Başkenti Bağdat’a gitmiş ve burada Başbakan Nuri El Maliki ve mevkidaşı Hoşyar Zebari ile görüşmüştü. Oldukça verimli geçen ziyaretin ardından  söz konusu ziyarete cevap olarak Irak Başbakanı Nuri El Maliki Ankara’ya gelecek. Alınan bilgilere göre Maliki’ni ziyareti kapsamında Ankara’da iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey toplantıları başlatılacak.
 
Yeni adımlara destek talebi
 
Maliki’nin Ankara ziyaretinin ardından Erdoğan, Bağdat’a giderek, Irak Merkezi Hükümeti ile görüşecek. Başbakanlık kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, Erdoğan ve Maliki arasında yapılacak olan anlaşmaların yanısıra, Türkiye ve Barzani yönetimi arasında yürütülen ikili ilişkiler kapsamında atılacak olan adımlar konusunda destek istenecek. Erdoğan, Bağdat sonrası Kuzey Irak’a geçecek. Erdoğan’ın Erbil ziyaretinde Mesud Barzani ve Başbakan Neçirvan Barzani’yle görüşeceği öğrenildi. Çözüm süreci, Kuzey Suriye sorunu ve enerji politikaları ağırlıklı görüşmeler kapsamında, Barzani yönetimiyle yeni anlaşmalar da imzalanacak.
 
ÇİÇEK MALİKİ’YLE GÖRÜŞMEYE GİDİYOR
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu Başkanı Naci Bostancı ve beraberindeki komisyon üyesi milletvekillerini kabul etti. Yaklaşık yarım saat süren kabulde, Bostancı, komisyon raporunu Çiçek’e sundu. Bostancı, komisyon raporunun, 28 Kasım Perşembe günü kamuoyuna açıklanacağını söyledi. Bu arada, Çiçek’in, İran-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Moayyed Hosseini Sadr ve beraberindeki heyeti kabulü iptal oldu. Öte yandan Çiçek, bugün Irak’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Çiçek’in Irak temasları sırasında Irak Ulusal Meclis Başkanı Usame El-Nuceyfi ile görüşerek ortak basın toplantısı düzenleyeceği belirtildi. Çiçek’in bu görüşmenin ardından Irak Başbakanı Nuri Maliki ve Cumhurbaşkanı Vekili Hudayr Huzai ile bir araya geleceği öğrenildi.
 
BARZANİ PETROL HATTI İÇİN GELİYOR
 
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin, Türkiye ile petrol anlaşmasının imzalarını atmak için bugün Ankara’ya gelerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceği belirtildi. Yeni yılla birlikte petrol ihraç etmeye başlayacaklarını tahmin ettiklerini anlatan Barzani, Bağdat’ı da önümüzdeki günlerde ziyaret ederek, Türkiye ile yapılan anlaşma ve projenin içeriği konusunda merkezi hükümeti bilgilendireceğini söyledi. Erbil’de bakanlar kurulu toplantısında konuşan Barzani, anlaşma çerçevesinde yapımına başlanan petrol boru hattı projesinin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, “Öte yandan Doğal Kaynaklar Bakanı ve ekibi, sürekli olarak proje üzerinde çalışıyor. Yeni yılla birlikte petrol ihraç etmeye başlayacağımızı tahmin ediyoruz. Bu amaçla da önümüzdeki günlerde Bağdat’ı ziyaret ederek anlaşma ve projenin içeriği konusunda federal hükümeti aydınlatacağım. Bunun bütün Irak için yararlı bir proje olduğunu anlamaları için çaba göstereceğiz” demişti.

 

Bu haber 882 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,132 µs