En Sıcak Konular

Cenevre-2 Konferansı 22 Ocak'ta yapılacak

25 Kasım 2013 15:11 tsi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye ile ilgili Cenevre-2 Konferansının 22 Ocak'ta yapılacağını bildirdi.

 BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye ile ilgili Cenevre-2 Konferansının 22 Ocak'ta yapılacağını bildirdi.

BM Genel Sekreteri Ban, sözcüsü aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Suriye hükümeti ve muhalefetini çatışmaların başladığı tarihten itibaren ilk kez müzakere masasına getirecek Suriye konulu Cenevre Konferansı'nı 22 Ocak'ta toplayacağını bildirmekten mutluluk duyduğu ifade etti.

Ban açıklamasında, konferans sürecini başlatan ABD, Rusya ve çalışmalarından dolayı diğer BM üyesi ülkeler ve BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'ye teşekkür etti.

Genel Sekreter Ban açıklamasında, "Cenevre'ye umut göreviyle gideceğiz" ifadelerini kullandı.

Ban açıklamada, Cenevre Konferansı'nın 30 Haziran 2012'de imzalanan Cenevre Bildirisi'nin uygulanmasını ve karşılıklı rızayla, askeri ve güvenlik yapıları gibi tam yetkili yürütme gücüne sahip geçiş yönetiminin kurulmasını hedeflediğini bildirdi.

Ban, "Cenevre Konferansı, Suriye halkının özgürlük ve onur gibi haklı arzularını sağlayacak ve Suriye'deki bütün toplumların güvenliğini ve korunmasını garanti altına alacak bir barışçıl geçişin aracıdır" dedi.

Suriyeli temsilcilerin bu hedefleri net bir şekilde anlayarak ve savaşı sona erdirmek konusunda ciddi niyetlerle masaya gelmeleri beklentisinde olduğuna işaret eden Ban, savaşın geride 100 binden fazla ölü, 9 milyondan fazla yerinden edilmiş insan, sayısız kayıp ve gözaltına alınmış kişi, Suriye'nin bulunduğu bölgede çalkantı ve bu ülkenin komşuları üzerinde kabul edilemez yükler bıraktığını kaydetti.

Cenevre Bildirisi'nin uygulanması konusunda BM Güvenlik Konseyi'nin kararını anımsatan Ban, bütün bölgesel ve uluslararası tarafların görüşmelerin yapıcı olması için anlamlı destek sağlamalarını istedi.

Ban, "Herkes, vizyon ve liderlik göstermeli. Herkes şu andan itibaren, şiddetin durması, insani yardım amaçlı geçiş, gözaltındakilerin serbest kalması ve Suriye'deki yerinden edilmiş insanlar ile Suriyeli sığınmacıların evlerine dönmelerini de içerecek şekilde Cenevre Konferansı'nın başarılı olması için adım atılması yönünde çalışmaya başlamalı" ifadesini kullandı.  

Suriye'deki çatışmanın çok uzun süre şiddet yarattığını vurgulayan Ban, "Suriye'deki çatışmanın neden olduğu acı ve yıkıma son verecek bu fırsatı elden kaçırmak bağışlanamaz olacaktır" dedi.

AA



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,535 µs