iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Aynı tarafta mıyız?

25 Kasım 2013 12:42 tsi
Aynı tarafta mıyız? Büyük Şeytan'la el sıkışan kim? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

İran'ın altına imza attığı anlaşma kelimenin tam anlamıyla bir "Batı" anlaşması. Masada Çin ve Rusya gibi ülkeler bulunuyor olsa da, herkes biliyor ki, bu anlaşmayı, düşünen, büyüten, tarafları ikna eden ve bağlayan ABD!

Üstelik bunu bölgedeki güçlü müttefiklerinin, İsrail ve S.Arabistan'ın itirazlarına rağmen gerçekleştiren ABD. Masanın karşı tarafında da tam olarak "büyük Şeytan"la el sıkışmış bir İran bulunuyor.

Batı da, Tahran'ın kolaylıkla uyabileceği şartların ardından bugüne kadar İran'ı hırpalayan ambargoyu hayli gevşeteceğinin sözlerini vermiş bulunuyor.

İran düzelince ne olacak?

ABD ve müttefikleri-en azından geleneksel olanları-İran'la ilgili sorunların aşılması durumunda Ortadoğu, Hazar, Orta Asya, Batı Asya'daki ilintili tüm sorunların aşılacağını en azından çözüme yaklaşacağına inanıyorlar.

Bu az bir beklenti değil ve artık kendisi de Batı ile ilişkilerini düzeltmekte hevesli olan Tahran için de uygun! İran "rehabilite" edilmesi, bölgede şu an için var olan rekabetleri de düzenleyecek.

Türkiye, İsrail, S.Arabistan ve Körfez ülkelerini, İran'la değişir oranlarda koştukları yarış da boyut ve hatta nitelik değiştirecek. Ama her halükarda İran'ın boyu biraz daha uzamış olacak.

Türkiye ile nasıl olacak?

Ankara-Tahran ilişkileri bu yeni dönemdeki hesaplamalarını şu an baştan yapıyorlar. En yüksek beklenti her iki ülkenin de birbirlerine yaklaşırken kullandıkları, "istikrarı tehdit etmeme ama güvensiz"lik kraterlerini koruyarak birbirlerine yaklaşacakları yönünde.

En hızlı iyileşme ekonomik alanında olacak gibi. Ankara'nın ilk resmi yorumları içinde bulunan ikili ticari ilişkilerin 100 milyar dolara fırlayacağı görüşü şu an İran tarafından "biraz abartılı" bulunuyor. Ama bir cümle ekliyorlar; "abartılı" kelimesine değil "biraz" kelimesine odaklanın.

Türkiye ise bir süredir ABD ve bölgeye yönelik bakışına daha uyumlu ve İran'ın yeni pozisyonuna göre konum alan adımları atmaya başlamıştı zaten. Ortadoğu'daki Sünni-Şii dengeleri/kararsızlığı da dengeleyebilecek bu gelişme her iki tarafın gereksiz adımlarını daraltacak gibi görünüyor.

Elbette-değiştirmek anlamında değil ama-Türkiye ve İran hâlihazırdaki ittifak ve müttefikleri üzerinde de bir tür "kalitelendirme" çalışması yapacak gibiler. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun anlaşmanın ertesi günü Körfez ülkelerine uçmasının bir anlamı da bu.

Peki, artık İran'la aynı taraftayız denebilir mi? Sorun da bu: taraf diye bir şey yok.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,843 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,375 µs