En Sıcak Konular

'Bölgesel düzenleme yapılıyor'

25 Kasım 2013 10:17 tsi
'Bölgesel düzenleme yapılıyor' "Türkiye’nin Bağdat ve Erbil ile işbirliğine girmesi aynı zamanda Ankara-Tahran-Washington işbirliğidir. "

 'Balıkçı' takma adıyla bilinen İlhami Işık'ın Star gazetesinden Fadime Özkan'a verdiği röportajdan ilgili kısım:

- BDP'lilerce Barzani ve Şivan AK Parti seçim çalışmalarına destek için geldiler gibi açıklamalar yapıldı. Makul müdür bu iddia?

Diyarbakır buluşmasını seçim yatırımı olarak görmek yanıltıcı olur. Ayrıca bu Kürt sorununun ağırlığını küçümsemektir. Bu, stratejik bir evreye doğru ilerleyen çözüm sürecinin daha kalıcı hale gelmesi ve Kürtlerde güvenin daha da içselleştirilmesi adına Diyarbakır'da gerçekleşmesi daha anlamlı olacağı düşünülmüş, öyle atılmış önemli bir adımdır. Böyle bir adımın atılması tarihsel ağırlığı olan ve gitgide bölgesel güç dengelerinin sinir uçlarından birine dönüşen Kürt sorununun çözümü açısından bir gereklilikti. Ve bunun Diyarbakır'da gerçekleştirilmesi bu sinir uçlarına tam zamanında yapılmış olumlu bir müdahaledir, o yüzden de son derece isabetli olmuştur.

- Ölçeği genişletelim: Türkiye'nin Bağdat ve Erbil ile Kürt-Türk ittifakına, stratejik işbirliğine girmesinin (Tahran-Washington düzeyli ilişkisi ve Rusya-ABD yeni durumu bakımından) anlamı nedir? Kürt sorununu çözmek isteyen Türkiye, süreci Rojava'ya kilitleyen PKK'yı siyaseten kuşatıyor, denebilir mi?

Türkiye'nin Bağdat ve Erbil ile işbirliğine girmesi aynı zamanda Türkiye Tahran ve ABD iş birliğidir de. Soruna böyle baktığımızda gerek Kürt sorununun çözümü gerekse de artık hiç bir ülkenin kaldıramayacağı Suriye sorunun çözümü, sadece günü belli olmayan ama yarını bilinen bir durumu bize gösterdiği açıktır. İran'ın artık kendisini uluslararası bir tehlike olarak algılamaması beraberinde bölgeyi ateşe çevirme politikasından da vazgeçmeye itmiştir İran'ı. Bu tavır çözüm sürecini yürüten Türkiye'nin elini rahatlatırken, PKK'yi de çözüm sürecinde tutmuştur.

- İran denkleme nereden nasıl giriyor?

İran Ortadoğu'nun oyun bozma kabiliyetine sahip en önemli ülkesi. Bu anlamda İran'ın kendini tehlike altında görmemesi bölgenin hayrınadır. Olan budur. Bundan ötürü Türkiye çözüm sürecinde hızlı davranmıştır. Bu da hem Kürtlerin hem de Türklerin geleceği açısından olumlu bir hızdır. Bakmayın siz çatlak ve günü birlik vs. sözlere. Gidişat budur ama zorludur ama sancılıdır, yalnız istikamet geri dönülemez bir yoldadır.

- BDP, CHP ile seçim ittifakı yapsa bile soruna siyasi çözüm isteyen Kürtler CHP'ye oy verirler mi ki?

Hayır. Bunu izah etmekte ciddi manada zorluk çekeceklerine inanıyorum. Yaşadığımız şudur: Sizin önceliğiniz AK Parti'yi zayıflatmaksa, ve karşılığında demokratik bir yapıyı güçlendirmeyi doğurmayacaksa -ki ne CHP, ne MHP bunun ifadesidir- o zaman siz otomatik olarak çözüm sürecini bitirme hamlesi yapıyorsunuz. Ben bunun BDP tarafından hayata geçirtileceğine inanmıyorum. Bu eşyanın tabiatına aykırıdır. Hem çözüm süreci diyecek hem sürecinin aktörlerini zayıflatacaksınız. Sorun üç belediye 5 milletvekili koltuğu idiyse zaten bu ülkede varlığını reddettiğin müddetçe istediğin kadar milletvekili, belediye başkanı veya cumhurbaşkanı olabiliyordun, olabilirsin. Şimdiye kadar söylenen buydu zaten.




Bu haber 814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,425 µs