En Sıcak Konular

Yeni Anayasa süreci şimdi başladı!

24 Kasım 2013 12:14 tsi
Yeni Anayasa süreci şimdi başladı! ''Türkiye’de yarından itibaren gerçek anlamıyla yeni Anayasa süreci başlamıştır...''

Bence, Türkiye’de yarından itibaren gerçek anlamıyla yeni Anayasa süreci başlamıştır. Yeni bir uzlaşma ve başlangıç isteyen bu toplum, eskinin faşist aktörleriyle uzlaşmadan, onları tasfiye ederek demokratik Anayasasını yaparak yola devam edecektir. Bakın bunun işaretleri vardır... İşte bunları yapan neden yeni bir Anayasa yapmasın:

İşte ‘Sessiz Devrim’

Cumhuriyet kurulduğundan bu yana TBMM 6.500 kanunu yasalaştırmış. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılına değin çıkan kanun sayısı 4.750... Şu anda 6500 sayılı kanuna ulaşmış bulunuyoruz. Yani son on yılda bütün Cumhuriyet döneminin yarısına yakın kanunu meclis yasalaştırılmış. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı 2002-2012 arasını kapsayan bütün yasa ve düzenlemeleri ‘Sessiz Devrim’ adıyla kitaplaştırdı. Son on yılda çıkan yaklaşık 1.750 kanun ve çok sayıda düzenlemenin temel başlıkları şöyle: Sivil gözetim ve denetim alanında yapılanlar... Bu alanda mesela EMASYA Protokolü gibi faşist düzenlemelerin kaldırılmasından MGK’nın sivilleştirilmesi, darbecilerin yargılanmasına kadar çok önemli sivilleşme adımları var. İkinci önemli başlık; insan haklarının geliştirilmesi ve korunması... Bu alanda da ölüm cezasının kaldırılmasından azınlıklara ait vakıf mallarının iadesine, işkenceciye sıfır tolerans ve  kamu denetçiliği kurumuna değin birçok önemli yasal düzenleme var. Üçüncü başlık yargı reformu; bu alanda da 2010 referandumuyla yapılan köklü değişiklikler malumunuz. Döndüncü alan; kültürel haklar ve eğitimin demokratikleşmesi, ki bu alandaki süreç devam ediyor. Bu alanda kitapta olmayan çok önemli adımlar, Alevi açılımı ve eğitim reformu gibi, önümüzdeki günlerde atılacak. Beşinci alan; sosyo-ekonomik alan... Bu alanda da özellikle sağlık ve ulaştırma ve Doğu illerindeki kalkınma projeleri, GAP yatırımları, KÖYDES-BELDES ve SODES projeleri göze çarpıyor. Kalkınma Ajansları da bu alanda atılan çok önemli bir adım.

Ancak şu gerçeği de söylemek gerekir ki, Türkiye, 2008 yılında GAP Eylem Planı, IMF ile ilişkilerin sona erdirilmesi gibi önemli adımlar dışında, yeni, bütünlüklü bilgi toplumu amaçlı sanayi ve bilgi ekonomisi programını geliştiremedi. 2001’de Kemal Derviş’in IMF patentli ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’ makyajlananarak sürdürüldü. 2012 yılında özellikle Başbakan, buradaki gidişatın Türkiye’nin diğer alanlarda yaptıkları ile örtüşmediğini gördü. Ve Türkiye, bu alanda, 2013 yılına çok önemli düzenlemeler yaparak girdi. Enerji piyasalarında yapılan yasal düzenlemeler, yine enerji alanında yapılan anlaşmalar, Merkez Bankası’nın geleneksel para politikası çerçevesinden çıkarak yeni özgün bir para politikasını istihdamı da gözeterek geliştirmesi çok önemli ve bu alanda devrim niteliğinde gelişmelerdi. Türkiye, bu süreçte Rekabet Kanunu’nu ve buna bağlı olarak Rekabet Kurumu’nu da işletmeye başladı ki bu çok önemlidir.

Anadolu ekonomiyi omuzluyor!

Bu hafta Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ‘ihracat Anadolu’ya kayıyor. 2002’de ihracatın yüzde 58’ini yapan İstanbul’un payı, 2013’te yüzde 47’ye geriledi. Ankara, Gaziantep, Hatay, Manisa, Karabük, Aydın, Osmaniye gibi illerin payı hızla yükseliyor’ diyordu. Evet, bu bir süreç... Çünkü Türkiye, bütün bu zaman dilimimde, Anadolu’da altyapı ve Organize Sanayi Bölgeleri’yle çok önemli bir çıkış yaptı ve eskiden İstanbul’daki tekelci grupların -ancak- bayisi olan Anadolu taciri, bu on yılda bu bağımlılıktan kurtularak kendi ayakları üstünde durdu ve bugün birçok Anadolu kenti dış ticaret fazlası veren küçük ve orta boy sanayiye ev sahipliği yapıyor.

Evet, bütün bu olanları bence tekrar okuyun yarın yeni Anayasa sürecinin başladığına ikna olacaksınız.

Cemil Ertem / Star (ilgili kısım)



Bu haber 1,064 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,762 µs