En Sıcak Konular

Anayasa yapmak çelik çomak oynamaya benzemez

23 Kasım 2013 17:20 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin, "Arkadaşlarımı üzmek istemem ama anayasa yapmak çelik çomak oynamaya benzemez" dedi.

 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin, "Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 'Bu anayasa uzlaşma komisyonun 60 maddelik uzlaşılan bölümlerini Kenan Evren'de yapardı' demiş. Sayın Kılıç'ın, o 60 maddeyle ilgili sağlıklı bir inceleme ve değerlendirme yaptığı kanaatinde değilim" dedi.

Şahin, partisinin Safranbolu İlçe Başkanlığı Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Kılıç'ın uzlaşma komisyonunun çalışmalarını değerlendirdiğini, kendisinin sevdiği, çok taktir ettiği bir yüksek mahkeme başkanı olduğunu söyledi.

Kılıç'ın kişisel olarak da dostu olduğunu anlatan Şahin, "Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 'Bu anayasa uzlaşma komisyonun 60 maddelik uzlaşılan bölümlerini Kenan Evren'de yapardı' demiş. Sayın Kılıç'ın, o 60 maddeyle ilgili sağlıklı bir inceleme ve değerlendirme yaptığı kanaatinde değilim. Diğer siyasi partilerle üzerinde uzlaşmış olduğumuz 60 madde, darbe ürünü anayasanın özellikle temel hak ve özgürlüklerle ilgili bölümlerinde çok önemli değişiklikler yapmaktadır. Bir defa insanı merkeze almaktadır. Devlet değil, insan diye başlayacak olan bir anayasa anlayışı ile hazırlanmıştır. Bu önemlidir. Bunu Kenan Evren ve darbeciler yapamaz" diye konuştu.

Mehmet Ali Şahin, diğer 3 siyasi partinin ayrı ayrı bir anayasa değişikliği teklifi vermeye bile sayısal güçlerinin olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Çünkü bir değişikliği teklif verebilmek için en az 184 imza gerekiyor. Üç partinin de böyle bir rakamı yok. Hepsini toplasanız 220 yapar. Anayasanın meclisten geçebilmesi için en az 330 oya sahip olmak lazım. Arkadaşlarımı üzmek istemem ama anayasa yapmak çelik çomak oynamaya benzemez. Bu masayı bir uzlaşma kahvehanesi şeklinde görmek anayasa yapmak için kafi değildir. Bu masa bir noktada anayasa yapmanın önüne geçti. 'Kim önce kalkacak, kim gidecek, ben onu bir eleştireyim' düşüncesi ile orada bazı arkadaşlarımız anayasa yapmak için değil, yaptırmamak için bulundular. Şimdi anlıyoruz. Çünkü 1982 Anayasasının ruhuna ve özüne aynen sadık kalan 'bunları asla değiştirtmeyiz' diyenlerin yeni bir anayasayı ortaya koyma hakları yoktur."

1982 Anayasası’nı özünün de ruhunun da her şeyinin de değişmesini isteyen parti olduklarına dikkati çeken Şahin, "Bizim 104 maddeden ibaret anayasa değişikliği teklifimiz incelendiğinde Kenan Evren'in yapacağı bir anayasa olmadığını da görecektir. Sayın Haşim Kılıç'ın işte 'bunları Kenan Evren'de yapardı' sözünü kendi partimiz açısından kabul edilemez buluyoruz. Bu değerlendirmeyi bizi de kast ederek söylemiş ise kabul etmiyoruz ve red ediyoruz" dedi.

Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,066 µs