En Sıcak Konular

Mısır'da olağanüstü bir dönem var

23 Kasım 2013 14:50 tsi
Mısır'da olağanüstü bir dönem var Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'ın diplomatik temsil kararını değerlendirirken, ''Orada olağanüstü bir dönem var. Mısır'ın da biran önce demokrasiye tekrar kavuşmasını temenni ederiz'' dedi.

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Giresun Valiliğini ziyaretinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin soru üzerine Gül, "Büyük fırsat tabii kaçıyor. Çok gecikilmiş oldu. Aslında geçen Meclis'te de bir anayasa yapılabilirdi. Bu Meclis'te de toplumun çok büyük bir arzusu var, bütün siyasi partilerin arzusu var" değerlendirmesinde bulundu.

Temel  konularda bütün siyasi partilerin çok ayrı düştüğü kanaatinde olmadığını dile getiren Gül, şöyle devam etti:

"Ama maalesef gerçekleşemedi. Bunu 4-5 ay önce de görmüştüm ben. O zaman da kanaatimi, üzüntümü paylaşmıştım. Artık hayırlısı diyeceğiz. İnşallah ileride bu fırsat olur. Anlayışlarımız değişirse, zihinlerimizde değişiklikler olursa metinlerimiz farklı da yazılı olsa biz en azından zihinlerimizde, anlayışlarımızda daha geniş vizyonda davranabiliriz, daha demokratik davranabiliriz. Standartlarımızı fiilen yükseltebiliriz. Umut ederim ki ileride gerçekleşir."

Mısır'ın demokrasiye tekrar kavuşmasını temenni ederiz

Cumhurbaşkanı Gül, "Mısır yönetiminin, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisinin ülkeden ayrılmasına ilişkin" kararının sorulması üzerine, "Orada olağanüstü bir dönem var. Ümit ederim ki bütün Türkiye ve Mısır arasındaki bu duruma geçici, konjonktürel bakmamız gerekir. Mısır'ın da biran önce demokrasiye tekrar kavuşmasını temenni ederiz" dedi.

Türkiye ve Mısır'ın Akdeniz'in iki yakasında bir elmanın adeta iki yarısı gibi olduğunu vurgulayan Gül, "Akdeniz'in güneyine baktığımızda Mısır gibi büyük bir devlet, kuzeyine baktığımızda Türkiye gibi büyük bir devlet vardır. Dolayısıyla tarih boyunca da çok sağlam ilişkilerimiz olmuştur. Türk iş adamlarının çok önemli faaliyetleri var. Şüphesiz ki tabii Mısır'da olup bitenlerden çok üzüldük, bunu açıkça da paylaştık. Ümit ediyorum ki ileride bütün bunlar tekrar rayına oturur" diye konuştu.

Gül, dershanelere yönelik soruyu da "Bu konuyla ilgili artık söyleyeceklerimi söylemiş oldum" sözleriyle yanıtladı.

Kuş diliyle karşılandı

Gül, Giresun Valiliğine gelişinde, ellerindeki Türk bayraklarıyla kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlarla selamlaştı.

Halk oyunları gösterisini izleyen Gül, daha sonra burada vatandaşlara hitap etti. Kente uzun yıllardır bir cumhurbaşkanı ziyaretinin gerçekleşmediğini hatırlatan Gül, "Bir Cumhurbaşkanı olarak aranızda bulunmak bana gerçekten ayrı bir mutluluk, memnuniyet veriyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı, Kuş köyünden gelen ve kendisini "kuş diliyle" selamlayan vatandaşların yanına gitti.

Yerel kıyafetleriyle kendisini karşılayan Osman Güdek ve Safiye Civelek'le bir süre sohbet eden Gül, Safiye Civelek'in oğlu Şeramet ve 9 yaşındaki torunu Ali ile de yakından ilgilendi.  

Köylüler Gül'den coğrafi koşullar nedeniyle haberleşmek için uzun yıllar önce geliştirilen "kuş diline" ve köylerine sahip çıkılmasını istedi.

Daha sonra Gül'e, ön ve arka yüzünde gül işlemesi bulunan el yapımı kemençe hediye edildi.

Gül, Giresun Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Fındık Araştırma İstasyonunu ve Giresun Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaret etti.

Gül, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar'ın makamında basın mensuplarının görüntü aldığı sırada yaptığı konuşmada, kamu kaynaklarının büyük bölümünün üniversitelere ayrıldığını, kampüslerin güzel binalarla genişlediğini kaydetti.

Gül, "Devlet üzerine düşeni yapıyor. Şimdi artık size emanet ettiğimiz çocukları, gençleri, kızlı erkekli, onları en iyi şekilde yetiştirmelisiniz. Binalar güzel olabilir, saray gibi bile olabilir ama içindeki eğitimin seviyesi yeterli değilse içerideki vakit boşa geçmiş olur. Lise üstü bir eğitim olmuş olur. Buna çok dikkat etmek gerekir. Barakada eğitim yapılabilir ama eğitimin kalitesi çok iyi olursa çocuğunuzu göndermek için orayı tercih edersiniz. 'Saray gibi görkemli binaların olduğu üniversiteye değil o barakada çocuğum eğitim alsın' dersiniz" diye konuştu.

Üniversitelerin bulundukları kentlerin sorunlarının çözümünde etkili olabileceğini ifade eden Gül, üniversitelerin "yol gösterici" görevine işaret etti.

AA



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,901 µs