En Sıcak Konular

Türk-İş'ten 'greve gideriz' uyarısı

22 Kasım 2013 10:06 tsi
Türk-İş, kıdem tazminatında hak kaybına yol açacak düzenlemelerin dayatma ile yapılması halinde genel greve gideceklerini açıkladı

 Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatında hak kaybına yol açacak düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini belirterek dayatma ile karşılaşmaları halinde genel greve gideceklerini söyledi.

Kıdem tazminatında kazanılmış hakların korunmasının Türk-İş'in kırmızı çizgisi olduğunu hatırlatan Atalay, "Nokta kadar geri gidişi kabul etmeyeceğiz. Kıdem tazminatı 30 günün altına düşerse Türk-İş'in genel kurul kararı, genel grev derse biz ona uyarız." dedi. Atalay, konuyla ilgili çıkan haberler üzerine birçok çalışanın, tazminatının yanmaması için emekliliğini istediğini ifade etti.

Bir grup gazeteciyle akşam yemeğinde buluşan Türk-İş'in yeni Başkanı Ergün Atalay, gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Kıdem tazminatında geriye gidişin Türk-İş için genel grev nedeni olacağını söyleyen Atalay, "Nokta kadar geri gidişi kabul etmeyeceğiz. Kıdem tazminatı 30 günün altına düşerse Türk-İş'in genel kurul kararı ne diyorsa ona uyarız, genel grev deniyorsa biz ona uymak mecburiyetindeyiz ve uyarız." ifadelerini kullandı.

Kıdem tazminatının belli aralıklarla sürekli gündeme getirildiğini söyleyen Türk-İş Başkanı Atalay, "Bu konuda çıkan haberler üzerine birçok çalışanın kıdem tazminatının yanmaması için emekliliğini istiyor. Kıdem tazminatı konusu gündeme getirilerek özellikle kamuda çalışanların tedirgin edilerek emekliye ayrılmaları hedefleniyor." diye konuştu.

Kıdem tazminatının işçiler ve aileleri için yaklaşık 40 senedir güvence niteliğinde olduğunu belirten Atalay, çalışan herkesin bu yelpazenin altına girmesini istediklerini ancak bunun fon sisteminde olmayacağını belirtti. Atalay, "İnsanların geleceğiyle ilgili yanlış bir işin altına ne imza atarız, ne bu konuyu müzakere ederiz, ne bu konuyla ilgili müspet görüş bildiririz." dedi. Kıdem tazminatı fonuna İşsizlik Fonu'ndan katkı sağlanmasının da zaman zaman gündeme getirildiğini anlatan Türk-İş Başkanı, İşsizlik Fonu'nun işçinin parası olduğunu belirterek, böyle bir teklifi kabul etmeyeceklerini duyurdu.

Taşeron işçilerin çalışma şartlarının insanlık ayıbı olduğunu söyleyen Atalay, "Hükümet bu soruna çözüm sunma, sendikalar da çözüme katkı sağlama mecburiyetindeler. Bu konuda kazanılmış mahkeme kararları var. Daha önce Maliye ve Hazine bu işe sıcak bakmıyordu ama bu işçileri taşeron değil de normal çalıştırdığınız zaman daha ucuza geleceğini gördüler. Şimdi diyorlar ki bu işi çözelim, evet biz varız, çözelim." diye konuştu.

Taşeron işçisinin haklarının güvence altına alınmasını desteklediklerini belirten Atalay, ancak hükümetin önerisinin başka amaçlar taşıdığını iddia etti. Hükümetin önerisinin kabul edilmesi halinde bütün işçilerin taşeronlaşacağını belirten Türk-İş Başkanı, "Bütün işçilerin alt verenin işçisi haline gelecek. Burada işçilerin örgütlenme ihtimali hiç olmayacak. Bizim kaygılarımız bunlar. Türk-İş'in görüşü tanım aynı kalmalı,  tanımın bu haliyle bile taşeron işçileri birkaç milyon. Bir de onların getirdiği tanım olursa taşeron işçisi 4 milyona çıkacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ajanslar

Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,005 µs