En Sıcak Konular

Ukrayna, AB ortaklık sürecini durdurdu

22 Kasım 2013 00:00 tsi
Ukrayna, Rusya ile ilişkileri bozmamak için AB ortaklık sürecini durdurdu.

Ukrayna hükümeti Rusya ile ilişkileri zayıflatacağı gerekçesi ie Avrupa Birliği ile ortaklık sürecini durdurdu. Kiev’in kararında AB’nin Rusya ile ilişkilerin zayıflatılması sonrası oluşan zararın telafisinde isteksiz olması etkili oldu.

Ukrayna parlamentosu da erken saatlerde aldığı kararla tutuklu eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun yurt dışında sağlık tedavisi görmesi ile ilgili talebi reddetti. Rusya ile pahalı doğalgaz anlaşması imzaladığı gerekçesi ile tutuklu bulunan Timoşenko, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in rakibi olarak biliniyordu.

Litvanya’nın başkenti Vilnus’da gelecek hafta yapılması planlanan zirvede işbirliği ve serbest ticaret anlaşması imzalanması bekleniyordu. Ukrayna hükümeti, Rusya, AB ve kendileri arasında üçlü ilişkilerin geliştirilmesi için bir komisyon kurulmasını da önerdi. Kabul edilen kararda Moskova’nın öncülüğündeki Kazakistan ve Belarus’un dahil olduğu üçlü yapı ile işbirliğinin geliştirilmesi önerildi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna’nın kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Ukrayna’nın kararının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in büyük bir siyasi başarısı olarak değerlendiriliyor. Rus lider Kiev’in AB yerine Gümrük Birliği’ne dahil olması için çaba sarf etmişti. Enerji alanında Rusya ile sorunlar yaşayan Kiev’e yönelik ticarette de bir kısım tedbirlerin alınacağı uyarısı yapılmıştı. Rus lider Putin, Rusya’nın AB ve Ukrayna ile birlikte üçlü komisyonda yer alabileceğini ifade etti.

Başbakan Mikola Azarov 2012’de Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ile ticaret hacminin gelişmesine rağmen, 2013’te dörtte bir oranında düştüğü bilgisini verdi. Azarov’a göre önlem alınmaması durumunda Ukrayna gelecekte ciddi mali sorunlarla karşı karşıya kalabilir.

Almanya Dışişleri Bakanığı’ndan yapılan açıklamada ise topun Ukrayna’nın ayağında olduğu, Kiev’in kendi geleceğini belirlemesinin doğal hakkı olduğu belirtildi.

Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,123 µs