En Sıcak Konular

Erdoğan: Dershaneleri kapatma konusunda kararlıyız

21 Kasım 2013 09:37 tsi
Başbakan Erdoğan, dershaneleri kapatıp özel okula dönüştürmede kararlı olduklarını söyledi. Ardından “Biz şimdi niçin Cemaati karşımıza alalım. Biz birbirimize lazımız” dedi.

Erdoğan, ATV’de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları cevapladı. İşte Başbakan’ın dershaneler ve diğer gündem maddeleriyle ilgili açıklamaları:

DERSHANELER: Son  dönemde artık bu işi bitirmemiz gerekiyor. Taslak bizlere daha sunulmadan atılan gazete başlıkları çok çok çirkindi. ‘Bir gece baskını’ başlığı hakikaten yenilir yutulur bir başlık değildi. Kim nereye gece baskını yapmış. Bu Meclis’e gelmiş mi, gelmemiş. Hem bir taraftan taslak diyeceksin bir taraftan gece baskını diyeceksin. Eğer bir gece baskını olacaksa bu yeni başlamadı.

HİZMET ALALIM: Diyoruz ki gelin bu konuda samimi olalım. Bakın biz sizden hizmet almaksa hizmet alalım. Dershanelere okula dönüştürün. Arsa verelim. Ucuz kredi verebiliriz. Vergide sizlere muafiyet, indirim sağlarız.  Yeterki gelin bunu bu şekilde yapın. Niye acaba okula yanaşılmıyor da illa dershane deniliyor.

DERSHANE VERİLERİ: Fen veSosyal Bilimleri liselerinde okuyan öğrencilerin yüzde 95’i dershanelere gidiyor. Anadolu lisesi öğrencilerini yüzde 91’i gidiyor. Mesleki ve teknik liselerinde ise yüzde 18’i gidiyor. Fakir öğrencide burada. Seviye itibariyle başarı oranları itibariyle düşük olanları da burada. Fen ve Sosyal Bilimler lisesi Anadolu liselerindeki öğrencilerin üniversitelere girme şansı zaten neredeyse
yüzde yüze yakındır.

SIRTINA TİŞÖRT: Şimdi siz oradaki öğrenciyi alıyorsunuz ona sadece olsa olsa test teknikleri noktasında bazı şeyler öğretiyorsunuz ama bu alt yapıyı çocuk devletin ilk okulu, lisesinde almış yani fen lisesinde oradan geliyor sen orada birkaç ay veriyorsun ondan sonra bu çocuklar ülkede başarılı yerlere geldiği zaman hemen sırtına bir tane tişort giydiyorsun ‘işte bak biz bunları bu hale getirdik.’

FAKİR FUKARA: İstanbul’da bölgelere göre lise öğrencileri arasında yüzde 9’dur. Buda çok çok önemli. Ankara’da yüzde 14.5 dershaneye giden var. Van’da yüzde 5.5, Hakkari’de 6.5, Diyarbakır’da 6.5. Eğer biz televizyon ekranlarında oradaki fakir çocukları çıkartarak onların üzerinden prim yapma gayreti içerisine girmek suretiyle bunu biz yapıyorsak acaba fakir fukara çocuklar niçin bu kurslara gelemiyorlar.

DARBE HÜKÜMETİ DEĞİLİZ: Ücretsiz burada dershanede ders verin madem vakıfsınız böyle birşeye girdiğiniz zaman bundan da rahatsız oluyorlar. ‘Eğer istenirse biz veririz devlete’ yani kusura bakmasınlarda biz bir darbe hükümeti değiliz. Bunu darbe hükümeti istediği zaman bunu veririz yaklaşımı içerisinde bulunmuş olabilirsiniz.

KAPATMAYANLARA CEZA: Bu gayretin içerisindeyken, gece baskını şeklinde böyle çirkin bir yaklaşımın olması hakikaten ciddi manada üzmüştür. Birde tabi yalan yanlış bazı haberler bunlar daha da bizi üzüyor. Kampanya öyle bir boyuta getiriyor ki mesela efendim bu bütün bu edüt salonları kapatılıyor, okuma salonları kapatılıyor böyle bir şey yok. 500 bin lira ceza uymayanlar için. Böyle açıklanmış bir ceza yok.  Buna uymayanlara bir müediyye uygulanması çalışmasını arkadaşlarımız sürdürüyor. Tabiki bir cezası olacak.  

GERİ DÖNÜŞ YOK: Geri dönmemiz asla söz konusu değil. Siyasi otorite yasal düzenleme yapıyorsa. Önümüzde seçimler bu dönem hassas bir dönemdir bindirelim havasına girildi. 4 yıl geçiş süreci deniyor ama ben sıcak bakmıyorum. Gelinen noktada dershane anlaşınının yürümesi mümkün değil.

NİÇİN KARŞIMIZA ALALIM: Bu mesele bizim için bir memleket meselesidir, bir eğitim meselesidir. Partimizin ve hükümetimizin programlarında yer alan bir meseledir. Yeni açıklanmış şeyler değil bu. Cemaat deniliyor, Cemaat’le Hizmet’le karşı karşıya gelmek gibi bir şey de çok çirkindir. Biz Cemaat mensubu kardeşlerimizin ellerindeki medya organlarıyla bize saldırmalarını, hatta gerçeğe aykırı şekilde saldırmalarını yadırgıyoruz. Bu niye bir cemaate yönelik olsun.

OSLO:  Altını çizerek tekrar ediyorum, ücretsiz bütün etüt merkezleri serbesttir. Okuma salonları zaten ücretsiz. Şunlar tweetlerde geçiyor. Oslo’nun sözü yerine getiriliyor. Yazıktır ya. Oslo’da sen benim MİT müsteşarımın yanında mıydın.  

BİRBİRİMİZE ÇOK LAZIMIZ

Bir grubu kendimize düşman ilan etmek gibi bir yanlışın içine düşmeyiz. Burada fitne odakları var. Bunlara fırsat vermemeliyiz. Bize düşen sadece kucaklamaktır, birleştirmektir. Sorumluluk makamında olanların bu fitne odaklarına fırsat vermemesi lazım. Biz birbirimize çok lazımız. Eğer bu fitne odakları benim cephemdeyse benim arayıp bulmam lazım. Onların tarafındaysa onların bulması lazım.

MECLİS’TEN GEÇECEK: Eğitimde biz bir dönüşümü gerçekleştireceğiz, bunun kararını vermişiz. Bu Meclis’e gelecek ve Meclis’ten biz bu yasayı geçireceğiz.  

KARŞI TARAF: Bizim niyetimiz hayırlı, böyle bir kavganın içinde asla olmadık. Onlar hangi dille konuşuyor bilemem. Şu andaki dil malesef gönül dili değil. Biz gönül dili ile konuşuyoruz.  Bekleriz ki karşı taraf diyeceğim artık başka türlü konuşamam. Onlar da gönül dili ile konuşmalı. Teşebbüs hürriyetini önlemiyoruz, destek veriyoruz.

BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,971 µs