En Sıcak Konular

Etüt merkezlerine de kilit vurulacak

21 Kasım 2013 09:34 tsi
Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneleri kapatma hazırlığına ilişkin resmi taslağı gün yüzüne çıktı.

 Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve Müsteşar Yusuf Tekin, görüştükleri dershane temsilcileriyle taslağı paylaştı. Bakanlık yetkililerinin beyanlarının aksine, taslakta etüt salonları ve okuma

Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel dershaneleri kapatma hazırlığına ilişkin hazırladığı resmi olarak taslak gün yüzüne çıktı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda konuyla ilgili sunum yaptığı saatlerde Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve Müsteşar Yusuf Tekin dershane temsilcileriyle görüştü. Görüşmede hazırlanan kanun taslağı dershane temsilcileriyle paylaşıldı.

YÜRÜRLÜKTEN KALKIYOR

Bakanlık yetkililerinin görüşlerini almak için bir araya geldiği Özel Dershaneler Birliği (ÖZDEBİR), Güven Dershane Sahipleri Derneği (GÜVENDER) ve Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) temsilcileriyle paylaştığı taslakta açıklamaların aksine etüt salonları ve okuma salonlarının net bir şekilde kapatılacağı görülüyor. Dershane ve etüt merkezlerinin yasal dayanağı mevcut kanunda ‘tanımlar’ bölümünde yer alıyor. Yasa maddesinin (f) bendinde ‘dershane’ ve (j) bendinde ise ‘etüt merkezleri’nin tanımı düzenleniyor. Bu hüküm bakanlığın hazırladığı taslağın 29’uncu maddesinde dershane ve etüt merkezleri Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlar arasında olmaktan çıkarıldığı gibi bu iki kurumun tanımlarının yapıldığı (f ) ve (g) bentleri de yürürlükten kaldırılıyor.

AÇILMAMASI İÇİN ÖZEL TEDBİR

Etüt merkezi  ve okuma salonlarının mevcut kanunda düzenlenen ‘Çeşitli Kurslar’ kapsamında faaliyetine devam edememesi için de taslakta düzenleme yapılıyor. Kişilerin sosyal, kültürel, ve mesleki alanlarda bilgi beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek için faaliyet gösteren özel öğretim kurumları için kullanılan ‘çeşitli kurslar” tanımına taslakta “Ortaöğretime veya yüksek öğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde olmamak üzere” şartını koyuyor.  Yani hiçbir şekilde sınavlara hazırlık amacıyla etüt salonu ve okuma salonunun açılamaması ve faaliyet yürütememesi için taslağa hüküm getiriliyor. Maddenin gerekçe bölümünde de bu net şekilde vurgulanıyor. Gerekçede “Madde ile, 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndan dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezi tanımları çıkarılmakta, bu şekilde Milli Eğitim Bakanlığı onayı ile ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması da imkan dışına çıkarılmaktadır” vurgusu yapılıyor. Böylece okuma salonları ve etüt merkezleri ‘kurs’ olarak kalsalar bile içi boşaltılıyor.

2014’TE EĞİTİM BİTECEK

Taslakta maddenin yürürlüğe girdiği tarihte halen faaliyetlerine devam etmekte olan dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinin faaliyetlerinin 2013-2014 eğitim öğretim yılı bitiminde sona ereceği kaydediliyor. Yine taslakta “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yeni dershane ve öğrenci etüt merkezi kurulmasına izin verilmez.” deniliyor.

DÖNÜŞÜMÜ BAŞARAMAYAN YANDI!

Özel okula dönüşmek isteyen dershanelere 3 yıl süre tanınacağının aktarıldığı taslakta özel okula dönüşüm için başvurduğu halde dönüşümü gerçekleştiremeyenlere önemli bir yaptırım bekliyor. Çünkü dönüşümü gerçekleştiremeyen özel dershane yapılan tüm teşviklerin parasal tutarını geri ödemek zorunda. Taslakta geçici 5’nci madde olarak yer alan düzenlemede üç yıl içinde dönüşümü gerçekleştiremeyen kurumlar için şöyle deniliyor: “Öngörülen sürenin bitiminde dönüşme talebinde bulundukları eğitim kurumunun haiz olması gereken şartları karşılayamayanların geçici izinleri iptal edilerek faaliyetlerine son verilir. Bu durumdaki kurumlar, teşvik uygulamaları kapsamında yararlandıkları eğitim ve öğretim desteği ile istisna, muafiyet ve hakların parasal tutarını, ilgili mevzuat hükümleri gereğince geri ödemekle yükümlüdüler.”

ÖĞRETMENLERİ BEKLEYEN BELİRSİZLİK

Taslaktaki tartışmalı bir adım da dershane öğretmenlerine ilişkin hükümlerde dikkat çekiyor. Taslakta bu konuyla ilgili “Faaliyetleri sona eren dershane ve öğrenci etüt merkezlerinde mevzuat hükümlerine uygun olarak toplam 5 yıldan az olmamak üzere çalışmakta olan eğitim personelinin Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girme şartı aranmaksızın, kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınarak, sözlü sınavla Bakanlık’ta öğretmen olarak istihdam edilmelerine ilişkin usul ve esaslar ve bu suretle atanacaklarda aranacak diğer şartlar Bakanlık’ça belirlenir” ifadesi yer alıyor.

SÖZLÜ SINAVA GİRECEK

Bu düzenlemeyle 5 yıldan az süre ile dershane öğretmenliği yapanların Milli Eğitim’e geçişi kapsam dışında tutuluyor. Üstelik 5 yılını dolduran dershane öğretmeninin de MEB’e geçişi garanti değil. Çünkü sözlü sınava girecek. Kamuya alımlarda sözlü sınavların ne kadar sağlıklı olduğu Türkiye’de öteden beri hep tartışma konusu olmuştur.

DAVA AÇILIRSA İPTAL EDİLİR

Burada adalet nasıl sağlanacak sorusu ortada kalıyor. Maddedeki hükümde ‘kadro ve ihtiyaç’ın dikkate alınacağı belirtiliyor. Bununla ilgili usul ve esaslar ile atanacaklarda aranacak şartların ayrıca Bakanlık’ça belirleneceği kaydediliyor.  5 yılını dolduran dershane öğretmenlerini bir başka handikap daha bekliyor. Halihazırdaki uygulamalara göre öğretmen olmak için 40 yaşını aşmamış olmak gerekiyor. Yani 40 yaşını doldurmuş yılların tecrübeli öğretmeleri bu kez de 40 yaş sınırına takılıyor.

Bu düzenlemenin bir başka dezavantajı öğretmenlik kapısında bekleyen 300 bin adayın durumu. İdare hukukçuları KPSS’yi kazandığı halde öğretmen olamayan bir adayın ‘deshane öğretmenlerinin KPSS’siz MEB’e geçişini”  idare mahkemesine götürmesi halinde bu düzenlemenin iptal edileceğine kesin gözüyle bakıyor. Taslakta cevaplanması gereken birçok konu havada kalıyor. Üstelik kanun taslağında girilmeyen birçok detayın Bakanlık’ça belirleneceği vurgulanıyor. Bu detayların “nasıl şekilleneceği” de ayrı bir soru işaretini beraberinde getiriyor.

Bakanlık yetkililerinin beyanlarının aksine üstünde çalışılmakta olan en son taslakla etüt salonları ve okuma salonlarının da kapatılacağı kesin hükme bağlanıyor. Taslağın medyada yer almasının ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Etüt merkezleri ve okuma salonları planımızda yok” açıklaması yapmıştı.

KİM NE DEMİŞTİ?

Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, “Taslakta etüt merkezleri ve okuma salonları yok. Dershanelerle ilgili düşündüğümüzü ne etüt merkezleri ne de okuma salonları için düşünüyoruz. Yüreğinizi soğutun. Bunu başkası söylese dikkate almayabilirsiniz ama ben söylüyorum” şeklinde çıkış yapmıştı. Benzer bir açıklamayı da TV 24 kanalında taslağın mimarı Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin yapmış “Etüt merkezleri ve okuma salonları asla kapanmayacak” şeklinde teminat vermişti.

GÜNGÖR ERGÜN - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,042 µs