En Sıcak Konular

İstanbul'daki terör saldırıları 10. yılında anıldı

20 Kasım 2013 18:19 tsi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Saldırılar ne kadar haince alçakca olursa olsun bizim teröre karşı olan dayanışmamızı ortadan kaldıramayacaklar" dedi.

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu ile HSBC binasına 20 Kasım 2003'te yapılan terör saldırılarının 10. yılı dolayısıyla başkonsolosluk binasında anma töreni düzenlendi.

 
Törende konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet  Davutoğlu, 15 ve 20 Kasım tarihlerinde gerçekleşen saldırıların insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyledi.
 
"Bu, bizim çok iyi anladığımız bir duygudur" diyen Davutoğlu, başında bulunduğu Dışişleri Bakanlığı'nın da birçok terör saldırısında onlarca mensubunu kaybettiğini dile getirdi.
 
Davutoğlu, şöyle devam etti:
 
"Saldırılar ne kadar haince, alçakca olursa olsun, insanlık vicdanını zedeleyen ne kadar vahşice yöntem kullanırlarsa kullansınlar, bizim teröre karşı olan dayanışmamızı ortadan kaldıramayacaktır. Dün olduğu gibi bugün de ve yarın da Türkiye ve İngiltere olarak dünyanın her yerinde teröre karşı mücadelede yan yana duracağız. Bu mesajımız, 200'ü aşkın yıldır bu binada birlikte çalışan Türk ve İngiliz vatandaşları ve diplomatları için bundan sonra da ebediyete kadar sürecek olan bir dayanışma mesajıdır. Türkiye ve İngiltere çok derin dostluk ve ittifak ilişkilerine sahiptir. Acılarınızı paylaşıyoruz. Eminim siz de bizim acılarımızı derinden paylaşıyorsunuz."
 
 "Terörü, herhangi bir dinle, etnisiteyle, mezheple ilişkilendirmeye karşıyız"
 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Burada da biz terörü herhangi bir dinle, etnisiteyle, mezheple ilişkilendirme mantığına hep beraber karşı çıkıyoruz. Terör bir insanlık suçudur ve bu suçu işleyen hangi dinden, ırktan, mezhepten, düşünceden, ideolojiden olursa olsun insanlığın bütününe saldırmış demektir. Bizler de hangi ırktan, mezhepten, ideolojiden, dinden, siyasi düşünceden, görüşten olursak olalım onlara karşı aynı cephede buluşmak durumundayız. Bu siyasi kararlılığımız bundan önce olduğu gibi bundan sonra da aynı şekilde sürecek. Sayın Hague şundan emin olunuz; Burada kurban verdiğimiz Türk ve İngiliz vatandaşları burada aramızdalar. Onların yaptığı büyük fedakarlık bundan sonra yürüteceğimiz mücadelede de bizlere ışık tutacaktır."
 
"İngiltere'nin desteği daima yanınızda olacak"
 

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague ise törende bulunmaktan büyük bir onur duyduğunu belirterek, saldırı gününün Britanya ve Türkiye için yıkıcı bir gün olduğunu söyledi.
 
Türk halkının terör nedeniyle ödediği bedellerin farkında olduklarını anlatan Hague, şöyle devam etti:
 
"Sadece şu son bir kaç ay içerisinde Mogadişu'da olduğu gibi cesur çalışanlarınızı teröre kurban verdiniz. Suriye'deki çatışmanın yükünü üstlenmeniz ve siyasi sürecinizi ilerletmeniz dahil, terör ve istikrarsızlıkla mücadelenizde daima ülkemizin desteği yanınızda olacak. Bizi bölmeyi başaramadılar, hatta bugün aramızdaki bağlar hiç olmadığı kadar güçlü. Türkiye'yi zayıflatmayı başaramadılar çünkü toplumunuz ve ekonominiz güç kazanmaya devam ediyor. Ve dinleri birbirine düşürmeyi başaramadılar çünkü ülkelerimiz de dahil dünyanın dört bir yanında tüm farklı inanç sahipleri, terörü ve aşırılıkçılığı reddetmek için birleşti. Demokratik değerlerimiz, bizlere teröristlerin asla alt edemeyeceği bir güç ve direnç veriyor. Onlardan daha güçlüyüz. Teröre boyun eğmeyiz. Geri çekilmeyiz. Unutmayız. Ve alsa vazgeçmeyiz."
 
Konuşmalarına ardından saldırılarda hayatını kaybedenlerin isimleri okundu. Törenin sonunda Bakan Davutoğlu ve Hague, sahneye çelenk bıraktı.
 
Ortak basın toplantısı
 
Davutoğlu ile İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, basına kapalı süren yaklaşık 2 saatlik görüşmelerinin ardından, Pera Palace Otel'de ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısında, Hague ile yaptığı görüşmenin içeriğine değinen Davutoğlu, özellikle Cenevre-2 Konferansı'na giden yolda Suriye Ulusal Koalisyonu'ndaki son yaşanan pozitif gelişmeleri ele aldıklarını belirterek, hızlı bir şekilde bütün grupların katılımıyla konferansın gerçekleşmesinin ve Suriye rejiminin insanlık suçlarının son bulması için ortak iradeyi bir kez daha teyit ettiklerini anlattı.
 
Davutoğlu, "Cenevre-2 Konferansı muallakta, bir yılan hikayesine döndü ama son zamanlarda muhalefetin bu konudaki yaklaşımı, çok daha ılımlı. Bundan sonraki adımları nasıl değerlendiriyorsunuz? Ne olmasını bekliyorsunuz? Rejime yönelik herhangi bir müdahale, söz konusu olabilir mi?" sorusu üzerine, Cenevre-2 Konferansı konusunda son dönemde sürecin hızlandığını belirtti.
 
İki hafta kadar önce iyi bir hazırlık toplantısının yapıldığını dile getiren Davutoğlu, Londra'da 11 ülkenin Dışişleri Bakanları olarak yaptıkları toplantıda, konferansla ilgili bir çerçeve çizdiklerini, ortak bir pozisyon belirlediklerini, bu pozisyon etrafında Suriye muhalefet liderleriyle kendisinin ve mevkidaşlarının görüştüğünü, Hague'nin de bugün görüşeceğini anlattı.
 
Davutoğlu, "Muhalefet liderlerini Cenevre-2 Konferansı'na katılımları konusunda her zaman teşvik ettik. Ayrıca koalisyonun genişletilmesi özellikle Kürt grupları bünyesine alması için çağrılarda bulunduk. Son derece pozitif bir kongre topladılar. Hem Cenevre-2'ye katılım kararı aldılar hem de Suriye Kürt Ulusal Konseyi'ni üye sayısını 3'ten 11'e çıkararak bünyelerine katıp geniş tabanlı bir müzakere heyeti oluşturma konusunda olağanüstü bir adım attılar" diye konuştu.
 
Londra-11 toplantısında alınan kararlar çerçevesinde aslında 11 ülkenin ciddi çabalar sarfettiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Sayın Kerry ile görüştük. Yarın ve yarından sonra da sayın Putin ve sayın Lavrov ile görüşeceğiz. Daha sonra da ben Pazartesi günü İran'da başta Cevat Zarif olmak üzere İranlı yetkililerle görüşeceğim" ifadelerini kullandı.
 
"Suriye rejimin işlediği suçları gözardı etmemize sebep olmasın"
 

Davutoğlu, Türkiye olarak her türlü diplomatik inisiyatife her zaman destek verdiklerini ancak Mayıs ayından bu yana yılan hikayesine dönecek şekilde konferanstan sürekli bahsedildiğini ve beklenti oluşturulduğunu, bu beklenti olumlu yönde bir neticeye dönüşmediği sürece de Suriye halkı açısından büyük hayal kırıklıklarına yol açtığını kaydetti.
 
Bakan Davutoğlu, şöyle devam etti:
 
"Çünkü aynı dönemde Suriye rejiminin çok daha yüksek miktarda silahlarla desteklendiğini, dışardan gelerek rejimin yanında çalışan milis sayısının arttığını ve Suriye rejiminin hem alanda son dönemde bombalamayı artırdığını hem de Suriye halkını ve muhalifleri cezalandırmak üzere Şam'da bir açlık stratejisi uyguladığını, yani ablukayla onları susuz, ekmeksiz, yiyeceksiz, ilaçsız bırakmak suretiyle tam bir insanlık suçu işlediğini görüyoruz. Yani Cenevre-2 ümit doğurdukça, bu Suriye rejimi tarafından kendi baskı politikalarına ve insanlık suçlarına bir zemin gibi değerlendiriliyor. Bunun engellenmesi lazım. Onun için bir an önce Cenevre-2'nin toplanması, netice alınacaksa en kısa sürede alınması lazım. Bu yönde de Cenevre-2 toplantı takviminin Suriye rejiminin insanlık suçlarını devam ettireceği bir zaman dilimi olarak kullanmasına, izin verilmemesi lazım. Önümüzdeki haftalarda bu konudaki çalışmalarımızı yoğunlaştırıp Cenevre-2'nin olacaksa bir an önce olması ve netice alınması yönündeki çabalarımızı artıracağız. Ancak bu Cenevre-2 tartışmalarının Suriye rejiminin şu anda işlemekte olduğu insanlık suçlarını gözardı etmemize sebep olmaması lazım."
 
"Barışçıl amaçlı nükleer teknolojiye sınır getirilmesini de istemiyoruz"
 
Hague ile ele aldıkları konulardan birisinin de P5+1 İran görüşmeleri olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu konuda Hague'ye kendisiyle paylaştığı bilgiler nedeniyle teşekkür etti ve konuyu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Washington'da yaptığı görüşmede de ele aldıklarını aktardı.
 
Davutoğlu, şunları kaydetti:
 
"Bu süreci destekliyoruz. Daha önce de olduğu gibi bölgede nükleer silah istemiyoruz ancak barışçıl amaçlı nükleer teknolojiye sınır getirilmesini de istemiyoruz. Bu 2 temel prensip içerisinde, Türkiye her zaman P5+1 ile İran arasında yürütülen müzakerelere katkı sağlamıştır. Ev sahipliği yapmıştır. Bundan sonra da ne gerekiyorsa bunu yapmaya hazırdır. Bugünkü görüşmelerde alınan neticeleri de Pazartesi günü sayın Cevat Zarif (İran Dışişleri Bakanı) ile İran'da ele alma imkanı bulacağım."
 
Bakan Davutoğlu, Hague ile Irak ziyareti, Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler, vize muafiyeti veya vize kolaylaştırmaları konusunda iki ülkenin birlikte atacağı adımları ele aldıklarını ifade ederek, vize konusunda son dönemde atılan adımları takdir ettiğini ve yeni adımların atılması gerektiğini söyledi.
 
En çok üzerinde durdukları konulardan birisinin "Kıbrıs" olduğunu bildiren Davutoğlu, adada hala bir fırsat penceresinin açık olduğunu, gönüllerin Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis'in seçimler öncesi verdiği mesajlara paralel bir şekilde müzakerelerin bir an önce başlamasını ve bu yılın heba edilmemesini istediğini ancak liderler arasında görüşmelerin sürekli ertelendiğini, ortak açıklama konusunda liderlerin buluşmasının bir türlü mümkün olmadığını dile getirdi.
 
Davutoğlu, gerek Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos gerekse Hague ile yaptıkları görüşmelerde her zaman "Türkiye'nin yaratıcı her türlü düşünceye, adıma açık" olduğunu vurguladıklarını bildirerek, bu sürecin hızlanarak gelecek aylarda çözülmesini istediklerini ve Kıbrıs konusunda ümitlerini koruduklarına işaret etti.
 
İngiltere'nin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği konusunda verdiği desteğe müteşekkir olduklarını bildiren Davutoğlu, bu konuda İngiltere ile çok daha derinlikli müzakere içerisinde olmaları gerektiğini söyleyerek, bu konuda Hague'nin pozitif bir atmosferde cevap verdiğini aktardı.
 
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Toplantısı
 

"Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılmak için Ermenistan'dan bir davet aldınız. Geçtiğimiz hafta da Ermenistan ile sınır kapısı konusunda hazırlıklar olduğu yönünde bazı açıklamalar olmuştu. Bu kapsamda bir süredir askıda olan Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinin yeniden canlanması için bir adım atılacak mı?" sorusuna karşılık Davutoğlu, "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın 12 Aralık'ta Erivan'da yapılacak toplantısıyla ilgil davet rutindir" dedi.
 
Bütün üyelerin bu toplantıya çağırıldığını dile getiren Davutoğlu, bu davetin çok özel ve farklıymış gibi yansıtılmaması gerektiğini vurguladı.
 
Davutoğlu, geçen hafta Türkiye'yi ziyaret eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile her zaman olduğu gibi Karabağ krizinin çözümü ve Türkiye-Azerbaycan-Ermenistan arasındaki ilişkilerle ilgili kapsamlı istişarelerde bulunduklarını anlattı.
 
İki ülkede de seçimlerin yakın zamanda tamamlandığını ve halkından yetki almış iki lider bulunduğunu, bir an önce bu sürecin hızlandırılarak, 20 yıllık donmuş krizin çözülmesinin herkesin arzusu olduğunu belirten Davutoğlu, Aliyev'in bu konularda her türlü fikre açık ve yapıcı olduğunu aktardı.
 
Davutoğlu, bu konuları Rusya ziyaretinde de ele alacaklarını kaydederek, "Bizim arzumuz, idealimiz, vizyonumuz, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların çözülmesi ve bir an önce barışçıl bir çözümle Güney Kafkasya'ya daimi ve kalıcı bir barışın gelmesi. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa yaparız, hangi adımı atmak gerekiyorsa atarız" ifadelerini kullandı.
 
Bu çerçevede Erivan'daki toplantıya katılımının değerlendirileceğini ifade eden Davutoğlu, bu konuda karar alınca kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.
 
"Gizem Akhan konusunda çabalarımız sürüyor"
 
Davutoğlu, "İki aydır Rusya'da tutuklu bulunan Greenpeace eylemcisi Gizem Akhan'ın serbest bırakılması için girişimler hangi aşamada?" sorusu üzerine de süreci yakından takip ettiklerini, ilk günden itibaren Rus yetkililerle yakın ilişki içerisinde olduklarını kaydetti.
 
"Bütün diğer vatandaşlarımız gibi Gizem Hanım'ın bir an önce hukuki sürecin tamamlanıp ülkemize dönmesi yolundaki çabalarımız sürüyor" diyen Davutoğlu, önceki günlerde diğer işleyen mekanizmalar dışında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a gönderdiği mektupla kendisinin bizzat yardımını talep ettiği bilgisini verdi.
 
Gizem Akhan'ın tutukluluk şartları, talepleri ve hukuki süreçle ilgili bütün bilgileri aldıklarını, Rus yetkililerin Akhan ile özel bir görüşme yapılmasını sağladıklarını, ailesinin de bilgilendirildiğini dile getiren Davutoğlu, bu konuyu Rusya ziyareti sırasında ele alacaklarını bildirdi.
 
Davutoğlu, FC Kopenhag-Galatasaray maçı sonrası tutuklanan 3 Galatasaraylı taraftarın dün mahkemece serbest bırakılmasının da kendilerini sevindirdiğini, bu süreçte yoğun temaslarda bulunduklarını sözlerine ekledi.

aa



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,465 µs