En Sıcak Konular

Kuraklık buğdayı vurdu

12 Ağustos 2007 18:12 tsi
Yıl boyunca düşük seyreden yağışlar ve aşırı sıcakların neden olduğu kuraklık, tarım alanlarında en çok hububatı vurdu. Türkiye'deki 9 tarım bölgesinin 4'ünde kuraklık nedeniyle en çok zarar edenler buğday eken çiftçiler oldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), üye odalara dayanarak hazırladığı kuraklık raporunda, Türk tarımının kuraklık kaybını 9 ana tarım bölgesinde inceledi. Buna göre, kuraklıkta en büyük zararı, "ortakuzey", "ortadoğu", "ortagüney" tarım bölgelerini içine alan İç Anadolu Bölgesi gördü. Türkiye genelindeki kuraklık zararının yüzde 43'ü bu bölgede gerçekleşti. Ürünler bazında da en büyük maddi kayıp, İç Anadolu'nun tarım gelirlerinin önemli kısmını oluşturan hububatta meydana geldi. 9 tarım bölgesinin 4'ünde de en büyük maddi zararı hububat verdi. Raporda kuraklığın hububat üretimine etkisiyle ilgili olarak şu noktalar dikkat çekti:

Ankara, Bilecik, Bolu, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Kırşehir, Kütahya, Uşak, Yozgat, Kırıkkale ve Düzce'den oluşan "ortakuzey" bölgesinde, kuraklıktan doğan tarım zararında buğday, 593 milyon 967 bin YTL ile ilk sırada yer aldı. Buğdayın bu bölgedeki ortalama zararı yüzde 40'ı bulurken, arpa, nohut ve yem olarak kullanılan fiğdeki üretim zararının toplamı buğday zararına yetişemedi.
Bursa, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova'nın oluşturduğu Marmara tarım bölgesinde de buğday zararları ilk sırada yer aldı. Bu bölgede kuraklıktan doğan buğday zararı 187 milyon 246 bin YTL oldu.
Karadeniz Bölgesi'nde kuraklık nedeniyle en büyük maddi zarara uğrayan iki ürün buğday ve arpa oldu. Karadeniz kıyı şeridini kapsayan bölgenin 2007'de kuraklık nedeniyle buğdayda uğradığı zarar 45 milyon 794 bin YTL, arpada uğradığı zarar ise 16 milyon 784 bin YTL oldu.


Zarar 2.3 milyar YTL

Adıyaman, Amasya, Elazığ, Malatya, Sivas, Tokat ve Tunceli'yi içine alan "ortadoğu" tarım bölgesinde de kuraklık zararlarında buğday ile arpa ilk iki sırayı aldı. Bu iki ürünün toplam üretim zararı 248 milyon YTL'yi geçti.
Afyonkarahisar, Kayseri, Konya, Nevşehir, Niğde, Aksaray ve Karaman'ı içine alan "ortagüney" tarım bölgesindeki çiftçiler de en büyük kaybı buğdayda yaşadı. Bu bölgenin 2007'deki buğday zararı 292 milyon 887 bin YTL dolayında oldu.
Buğday, Türkiye genelinde de kuraklığın en çok etkilediği ürün oldu. Toplam üretimi 20 milyon 10 bin ton olan buğdayın kuraklık nedeniyle 2007'de uğradığı üretim kaybı 3 milyon 992 bin 240 tonu buldu. Kuraklığın buğday ve arpada neden olduğu toplam maddi zarar da 2 milyar 311 milyon 944 bin 411 YTL'ye ulaştı.


TZOB ithalata soğuk

Buğday üretimindeki sıkıntı üretimdeki açığın ithalatla kapanması olasılığını gündeme getirirken, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, ithalata sıcak bakmadıklarını belirtti.

Milliyet



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,280 µs