En Sıcak Konular

Erdoğan’ı Rusya'da bekleyen 4 dosya

20 Kasım 2013 15:59 tsi
Erdoğan'ın Rusya ziyaretinde ticari ilişkiler, Akkuyu nükleer santrali, turizm ve kültürel alandaki gelişmeler masaya yatırılacak. Ancak tansiyonu yükseltmesi beklenen 4 önemli başlık var

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 21-22 Kasım tarihlerinde iki ülke arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için Rusya’nın St.Petersburg kentine gelecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan başta olmak üzere kalabalık bir heyetin eşlik edeceği ziyarette Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ikili ve heyetler arası görüşmeler yapacak. İkili ticari ilişkiler, Akkuyu nükleer santrali, turizm ve kültürel alandaki gelişmeler masaya yatırılacak.

Görüşmelerede gündemi bölgesel sorunlar ve özellikle de Suriye krizinin doldurması bekleniyor.

Suriye lideri Beşşar Esad’a karşı askeri bir operasyonu kimyasal silahların temizlenmesi karşılığında engelleyen Moskova, Cenevre’de ikinci bir konferans toplanması için çalışmalarını sürdürüyor.

Suriye liderinin koltuğunu bırakmasını isteyen Ankara, Putin’e geçiş hükümetinde alternatiflerin oluşturulmasını teklif edecek. Ankara, 150 bin civarında Suriyelinin konvansiyonel silahlarla öldürüldüğünü, 600 bini Türkiye’de olmak üzere 2 milyon kişinin göçmen durumuna düştüğünü anlatacak. Suriye krizi ile ilgili uluslar arası inisiyatifi ele alan Putin’in, Ankara’nın bu yöndeki tekliflerine olumlu cevap vermesi beklenmiyor.

Uçak krizi

Erdoğan’ın ziyareti öncesi Ankara-Moskova hattında gerilimi artıran ikinci konu ise uçak krizi. Putin’in geçen yıl Aralık ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ÜDİK ziyareti öncesi askeri mühimmat bulunduğu gerekçesi ile 10 Ekim’de Suriye uçağı Ankara’ya indirilmiş, iki başkent arasında hareketli saatler yaşanmasına neden olmuştu. Yine bir ÜDİK zirvesi öncesi Rus gözlem uçağı İL-20’nin Karadeniz hattı boyunca gözlem uçuşlarına başlaması, Türk jetlerinin de önleme amaçlı takibi ilişkileri gerdi. Rusya uçuşlarla ilgili herhangi bir resmi açıklamada bulunmazken, Cihan Haber Ajansı’na konuşan askeri uzmanlar, bölgede tansiyonun yüksek olduğunu, Rusya’nın güvenlik açısından bu tür adımlara ihtiyaç duyduğunu kaydediyor. Türkiye Genelkurmay Başkanlığı ise Rus uçağının önleme amaçlı takibini 4 kez rapor etti.

PKK

Türkiye basınında yer alan haberlerde Rus istihbaratının PKK’ya baskı yaptığı ve kimyasal silahların Türkiye üzerinden Suriye’ye ulaştığı yönünde haber yayınlamasını istediği iddia edildi. Böylece Suriye’de gerçekleşen kimyasal saldırının rejim tarafından değil de, muhalif güçler tarafından yapıldığı tezinin güçlendirilmek istendiği savunuldu. Moskova, PKK’yı terör örgütü listesine almasa da, Türkiye’nin Kafkaslardaki sorunlara yönelik tutumuna bağlı olarak bu örgütle ilişkilerini asgariye çekmiş durumda.

Ticaret

Rusya’nın siyasi olarak sorun yaşadığı ülkelere yönelik ticaretinde bir kısım zorluklar çıkardığı biliniyor. Rusya’nın bu yöndeki politikalarından müttefiki Belarus, Hollanda, ABD, Estonya, Letonya ve Litvanya nasiplerine düşeni aldı. Türkiye 2005 ve 2007’de Rusya’nın benzer uygulamalarına muhatap oldu.

Türk meyve ve sebze ürünlerinin Rusya pazarında aktif bir şekilde yer alabilmesi ticaret açığının kapatılması açısından önemli. Rusya AB ülkelerinden gelen süt ve süt ürünlerine sınırlama getirirken, Türkiye’den belirli firmalara ilk kez izin çıktı. Deniz ürünleri de Rusya’ya girebiliyor. Rusya’dan Türkiye’ye giden yaklaşık 4 milyon turisti ve karşılıklı yatırımların da 10’ar milyar doları aştığını hatırlamak gerekiyor.

Kaynak: Cihan

Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,857 µs