En Sıcak Konular

Suriye'yi bütün dünya eli kolu bağlı seyrediyor

20 Kasım 2013 15:17 tsi
İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, "Suriye gücünü her gün biraz daha kaybediyor, alt yapısı, abideler, varlıklar, zenginlikler yok ediliyor. Bütün dünya eli kolu bağlı seyrediyor" dedi.

 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 29. Bakanlar Toplantısı'nın açılışının ardından basın mensuplarına İslam aleminin gündemine ve İİT'nin çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Birkaç gün önce gerçekleşen 4 günlük Myanmar ziyaretini de değerlendiren, 7 devletin bakanlar seviyesindeki katılımıyla ilk defa İslam İş Birliği Teşkilatı'nın Myanmar'a gittiğini belirten İhsanoğlu, şöyle konuştu:

"Rohingya Müslümanları'nın yaşadığı Arakan vilayetine gittik. Orada gerek devlet başkanı gerek başkan yardımcısı ve ilgili bakanlarla çok uzun görüşmelerimiz oldu. Bölgeye gittik oradaki Müslümanların perişan hallerini gördük. Müslümanların oradaki durumu gerçekten çok acı verici… Yani biz orada konuşmaktan aciz duruma düştük.

İnsanın kalbini parçalayan bir durumdu... Görüşmelerin sonunda birtakım sonuçlara ulaştık. Vatandaşlık hakkının iadesi ve yaşadıkları sefil durumdan kurtulup insanca yaşamalarını sağlamak konularında birtakım projelerimiz var. Bunları yürütmeye başlayacağız. Bu ziyaretle diyebiliriz ki kapı aralanmıştır. Önceden kapı tamamen kapalıydı."

Dünya eli kolu bağlı seyrediyor

Kendisine görev süresi içindeki en sıkıntılı dönemi sorulan İhsanoğlu, şunları kaydetti:

"Gazze, Roghinya, Somali meseleleri çok önemli hadiseler oldu. Lübnan'ın güneyine yapılan saldırılar ve tabii 2,5-3 seneden beri devam eden Suriye krizi var ki… Ufukta da bir çözüm görmek mümkün olmuyor malesef insanlar orada her gün öldürülüyor. Suriye gücünü her gün biraz daha kaybediyor, alt yapısı yok ediliyor, abideler, binalar, varlıklar, zenginlikler yok ediliyor. Göz göre göre bütün dünya eli kolu bağlı seyrediyor… Bu çok acı bir şey…"

İhsanoğlu, görev süresinin ardından yeni bir kurumda görev alıp almayacağıyla ilgili bir soru üzerine, "Önce İstanbul'un tadını çıkarmaya çalışacağım. Ondan sonra birtakım teklifler var, onları değerlendireceğim" yanıtını verdi.

Ambargo delindi

Yarın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) gideceğini belirten İhsanoğlu, Kıbrıs'ın İslam ülkeleriyle olan ticaret hacminin 9 sene içerisinde iki katına çıkarıldığını kaydetti. İİT olarak ülkeye büyük bir önem verdiklerini belirten İhsanoğlu, Kıbrıs'a ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Kıbrıs'ta uygulanmak istenen ekonomik ambargo bir ölçüde delinmiştir. Kıbrıs bizim en önemli davalarımızdan biridir. Bu sadece Türkiye'nin davası değildir. Biz bunu bütün İslam dünyasının davası haline getirdik. Elbette yapılması arzu edilen çok şey vardır ama siyaset ve diplomasi mümkünü yapmak ve mümkünün sınırlarını artırmak üzere çalışır."

AA



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,081 µs