En Sıcak Konular

Doğurganlığın önündeki engel

20 Kasım 2013 10:21 tsi
Doğurganlığın önündeki engel Toplumumuzda diyabetin doğurganlık üzerindeki etkileri halen çok iyi bilinmiyor.

Diyabet tek başına kısırlığa neden olmasa da bazı erkek hastalarda sperm kalitesinde bozulma ve cinsel disfonksiyona bağlı doğurganlıkta azalma oluyor. Kadınlarda da gebelik kayıpları ve komplikasyonlar sık görülüyor.

Araş­tır­ma­lar ül­ke­miz­de tüm çift­le­rin yak­la­şık yüz­de 15'i­nin ge­ne­tik, tıb­bi  veya cer­ra­hi se­bep­ler ne­de­niy­le kı­sır­lık so­ru­nu ya­şa­dı­ğı­nı gös­te­ri­yor. Di­ya­be­tin ka­dın do­ğur­gan­lı­ğı üze­rin­de­ki et­ki­le­ri ha­len bi­lin­mez­li­ği­ni ko­ru­yor. An­cak bi­li­nen bir şey var ki;  ge­be­lik, is­ter do­ğal, is­ter yar­dım­cı üre­me tek­nik­le­riy­le el­de edil­sin, di­ya­bet has­ta­sı ol­mak ge­be­lik ön­ce­sin­de ek ön­lem­ler ve efor ge­rek­ti­ri­yor.

Önem­li kı­sır­lık ne­den­i

Bah­çe­ci Sağ­lık  Grubu Tüp Be­bek Mer­ke­zi Ka­dın Has­ta­lık­la­rı ve Do­ğum Uz­ma­nı Op. Dr. Bur­çak Er­zik, di­ya­bet­li bir ka­dı­nın ge­nel sağ­lık du­ru­mu­nun iyi ol­ma­sı ve di­ya­be­ti­nin kon­trol al­tın­da tu­tul­ma­sı­nın ge­be­lik şan­sı­nı ve sü­re­ci­ni di­ya­bet ol­ma­yan bir an­ne ada­yıy­la ay­nı ko­nu­ma ge­ti­re­ce­ği­ni söy­le­di. Dr. Er­zik, "Dik­kat­li plan­lan­mış, bi­linç­li di­ya­bet ve IVF dok­tor­la­rı­nın bir ekip ola­rak ça­lış­tı­ğı kon­trol­lü şe­ker has­ta­ları hem tüp be­bek te­da­vi­le­ri­ni hem de ge­be­lik dö­ne­mi­ni mi­ni­mi­ze edil­miş po­tan­si­yel komp­li­kas­yon­lar­la ta­mam­la­ya­cak­lar­dı­r" di­ye ko­nuş­tu.

Op. Dr. Er­zik, do­ğur­gan­lık ve di­ya­bet iliş­ki­si­ni şöy­le açık­la­dı: "Tip 2 di­ya­bet ka­dın­lar­da özel­lik­le po­li­kis­tik over sen­dro­mu (PCOS) ile be­ra­ber gö­rü­le­bi­li­yor. Tip 2 di­ya­bet­te vü­cut alı­nan in­sü­li­ne kar­şı di­renç­li­dir. Ya­ni in­sü­li­nin pan­kre­as be­zin­den sa­lı­nı­mı nor­mal­dir. An­cak vü­cut hüc­re­le­ri onu ol­ma­sı ge­rek­ti­ği gi­bi kul­la­na­maz­lar. Bu ne­den­le in­sü­lin di­ren­ci ar­tar ve er­kek ti­pi hor­mon­lar olan an­dro­jen se­vi­ye­si­nin yük­sel­me­si­ne yol açar. Yük­sek an­dro­jen se­vi­ye­le­ri hor­mo­nal den­ge­yi ta­ma­men bo­zar. Bu da cilt bo­zuk­luk­la­rı, saç dö­kül­me­si, yu­murt­la­ma­nın en­gel­len­me­si­ne bağ­lı adet dü­zen­siz­lik­le­ri gi­bi PKOS semp­tom­la­rı­na ne­den olur. PKOS ka­dı­na bağ­lı en önem­li kı­sır­lık ne­den­le­rin­den bi­ri­dir."

Stres kontrolünü ihmal etmeyin

Op. Dr. Er­zik, di­ya­bet­li ve tüp be­bek te­da­vi­si ya­pa­cak çift­le­re de  şu öne­ri­ler­de bu­lun­du: "Di­ya­bet­li­le­r kan şe­ke­r kon­trol­le­ri­ni sağ­la­ma­lı stres dü­zey­le­ri­ni de den­ge­le­me­li, ge­re­ki­r­se pro­fes­yo­nel des­tek al­ma­lı. Stres kontrolü, anne ve bebek sağlığı açısından önemli. Tip 1 ve Tip 2 di­ya­bet ta­nı­lı tüm ka­dın­lar ge­be kal­ma­dan en az üç ay ön­ce en­dok­ri­no­lo­ji ve bes­len­me uz­man­la­rı ta­ra­fın­dan kon­trol­le­ri­ni yap­tır­ma­lı­dır."

Er­kek­ler­de de so­run oluş­tu­ru­yor

Di­ya­bet ay­nı za­man­da ka­dın­lar­da sık­lık­la id­rar yo­lu en­fek­si­yon­la­rı­na yol açı­yor. Bu­nun ya­nın­da, üro­ge­ni­tal sis­tem man­tar en­fek­si­yon­la­rı ve­ya tü­ber­kü­lo­zu da di­ya­bet­li ka­dın­lar­da da­ha sık gö­rü­lü­yor. Op. Dr. Er­zik bu ko­nu­da şun­la­rı söy­lü­yor:

"Fal­lop tüp­le­ri­nin ve­ya rah­min en­do­met­ri­um ta­ba­ka­sı­nın en­fek­si­yon­la­ra bağ­lı ola­rak tı­kan­ma­sı ve ze­de­len­me­si do­ğal ge­be­lik­ler­de yu­mur­ta­nın döl­len­me­me­si­ne ve hem do­ğal hem de tüp be­bek ge­be­lik­le­rin­de em­bri­yo­nun tu­tun­ma­sı­na en­gel oluş­tu­ru­yor. Er­kek­ler­de kon­trol­süz di­ya­bet ve aşı­rı ki­lo sperm ka­li­te­si­nin bo­zul­ma­sı­na ne­den olu­yor. Bu ne­den­le te­da­vi ön­ce­si mut­la­ka en az 2 ay­lık bir sü­re te­da­vi­le­ri­ni doğ­ru şe­kil­de uy­gu­la­ma­lı­dır­lar."

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ 

Bu haber 1,172 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,021 µs