En Sıcak Konular

Bütün borçlarımıza sınır geliyor!

20 Kasım 2013 10:15 tsi
Ekonomi yönetimi çalışma başlattı...

Vatandaşın gelirinden daha fazla borçlanmasının önüne geçmeye çalışan ekonomi yönetiminin kredi kartının ardından konut, otomobil ve tüketici kredilerine de limit getirmek için çalışma yürüttüğü öğrenildi.

Kredi kartında gelirin 4 katına kadar limit düzenlemesini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yapacağını açıklamıştı. Vatandaşların tüm borçlarına sınır getirecek düzenlemeyle ilgili çalışmayı ise Merkez Bankası uzmanlarının yürüttüğü öğrenildi.

BORCU OLANA SINIR GETİRİLECEK

Vatandaşların hem kendilerini hem de ekonomiyi tehlikeye atacak kadar borçlanmasının önüne geçilmesi için yapılan teknik çalışmanın uygulanabilir olduğuna ekonomi yönetimi ikna olursa yasal düzenleme yapılması gündeme gelecek. Yapılan çalışmada her vatandaşın aynı kredi kartında olduğu gibi gelirin belirli bir katı borçlanma limiti olacak. Örneğin ev, otomobil almış bir kişi gelirine göre tüketici kredisi de çekmek isterse buna engel olunacak. Düzenlemenin mevcut borçluları kapsaması beklenmiyor. Ancak halen bankalara borcu olanların bundan sonra yapacakları borçlanmaların önünün kesilmesi gündemde. Böylece kredi kartına getirilen gelirin 4 katı olması düzenlemesi de daha etkin olabilecek. Düzenleme yapılmasındaki en büyük zorluklardan birisi kredi kartında olduğu gibi kişilerin borç bilgilerine sağlıklı ulaşımın sağlanabilmesi sorunu.

Bankacılık kaynakları kredi kartına getirilen limit için Bankalar Birliği bünyesindeki Risk Merkezi’nin çalışmayı ilerlettiği yönünde bilgi veriyor. Merkez Bankası kayıtlarına göre 299 milyar lirayı bulan hanehalkı borç rakamının harcanabilir gelire oranının gitgide yükselerek 3 yılda yüzde 43’ten yüzde 50’nin üstüne çıkması ekonomi yönetimini endişelendiriyor. Diğer yandan bir süredir gündemde olan bankaların vatandaştan yapılan işlemlerde aldığı ücret ve komisyonların bir kısmının kaldırılmasıyla ilgili çalışmanın BDDK bünyesinde yapıldığı ve bitirilmek üzere olduğu ifade ediliyor.

habertürk

Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,641 µs