En Sıcak Konular

BM'den Suriye ve Myanmar uyarısı

20 Kasım 2013 09:46 tsi
BM'den Suriye ve Myanmar uyarısı BM Genel Kurulu'nun İnsan Hakları Komitesi, Suriye rejiminden insani yardımlara engel olmamasını ve Myanmar'dan Rohingya Müslümanlarına eşit vatandaşlık hakkı tanımasını istedi.

BM Genel Kurulu'nun insan haklarından sorumlu üçüncü komitesinde, Suriye konusunda karar tasarı kabul edildi. 13 aleyhte oya karşı 123 lehte oyla kabul edilen karar tasarısında, 46 ülke çekimser kalmayı tercih etti.
 
Rusya ve Çin'in aleyhte oy kullandığı karar metninde, hükümetten, insani yardıma ihtiyacı olan bölgelere derhal yardım ulaştırılmasına izin vermesi ve bürokratik engellemelerden vazgeçmesi istendi.
 
Kararda, 21 Ağustos'ta Guta'daki saldırıya da yer verilerek, saldırının rejimin kontrolündeki bölgeden muhalefetin bulunduğu bölgeye profesyonel şekilde yapıldığı vurgulandı.
 
İnsan hakları ihlalleri konusunda rejime yönelik birçok uyarının yer aldığı metinde, hangi kesimden gelirse gelsin şiddetin her türlüsü kınanarak, terör eylemleri, mezhepsel çatışmalar ve her çeşit şiddete son verilmesi çağrısı yapıldı.
 
Komitenin kabul ettiği metnin Genel Kurul'a da gelmesi bekleniyor ancak Genel Kurul kararlarının BMGK kararları gibi bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

BM'den Myanmar'a Rohingya uyarısı
 

BM Genel Kurulu'nun Üçüncü Komitesi, Myanmar'daki insan hakları ihlallerine ilişkin konsensüsle karar tasarısı kabul etti. Karar metninde, Myanmar hükümetine Rohingya Müslümanlarına eşit vatandaşlık hakkı sağlaması ve Budistler tarafından Müslüman azınlığa karşı uygulanan şiddetin engellenmesi çağrısı yapıldı.
 
Metinde, ülkedeki diğer insan hakları ihlallerine de işaret edilerek, keyfi tutuklamalar, halkın topraklarına zorla el koyma, göçe zorlama, tecavüz, işkence, insanlık dışı muamelelerden duyulan endişeler vurgulandı.
 
Kararda, Myanmarlı yetkililerin siyasi tutukluların yıl sonuna kadar salıverileceğini taahhüt etmeleri ve insan hakları konusunda iyileştirmeler yapacaklarını açıklamalarından da memnuniyet duyulduğu ifade edildi.
 
İran ve Kuzey Kore'ye de eleştiri
 
BM Genel Kurulu Üçüncü Komitesi'nde insan hakları ihlalleri nedeniyle karar tasarısı kabul edilen ve eleştirilen diğer iki ülke Kuzey Kore ve İran oldu.

Karar metninde, İran'da yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin insan hakları iyileştirmelerine yönelik taahhütlerinden memnuniyet duyulduğu ancak ülkede ciddi insan hakları ihlalleri, işkence, sıklıkla idam cezasının kullanılması, ifade ve toplanma hürriyetlerine yönelik kısıtlamalar olduğu belirtilerek bu ihlallere son verilmesi istendi.

İran hakkındaki karar tasarısı 83 kabul, 36 ret ve 62 çekimser oyla kabul edildi. Kabul edilen metin daha sonra BM Genel Kurulu'na sunulacak.

Komite'de Kuzey Kore'deki insan hakları ihlalleri de eleştirildi. Kuzey Kore hakkında kabul edilen karar metninde, ülkede sistematik ve yaygın biçimde insan haklarının ihlal edildiği, politik ve dini nedenlerle insanların işkence ve idam cezalarına maruz kaldıkları kaydedildi.

aa

Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,897 µs